Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a kulunbseg a past particip...

Mi a kulunbseg a past participle es a past simple kozott?

Figyelt kérdés

I have written my homework.

-megirtam a hazimat

I writed my homework

megirtam a hazimat

nem erzem a kulonbseget

2022. febr. 6. 21:38
 1/10 A kérdező kommentje:

bocsanat

*wrote

2022. febr. 6. 21:39
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

a past simple egyszerű múlt, kell bele időhatározó, pl. tegnap, ma délután, múlt héten, tehát valami.

ez lezárult cselekvés, nincs köze a jelenhez.

a másik mondatban viszont a cselekvésen van a hangsúly, h. megcsináltad, nem az időn.

szalai nóra igeidős könyvét ajánlom, végigveszi az összeset és tök jól elmagyarázza.

2022. febr. 6. 21:42
 3/10 anonim ***** válasza:
39%

ebben az esetben ez a jó megoldás: I have written my homework.

úgy is mondhatod: I have done it. (Megcsináltam, elvégeztem.)

2022. febr. 6. 21:43
 4/10 anonim ***** válasza:
82%
Totálkáosz van a kérdésedben, a past participle nem igeidő! Az az ige 3. alakja, amit a present perfectben használnak. Tessék rákeresni: Egyszerű múlt és befejezett jelen használata, ne nekünk kelljen már megtanítanunk neked az angol nyelvtant, mert a gyk. nem arra való.
2022. febr. 6. 21:52
 5/10 anonim ***** válasza:
92%

én present perfectnek vettem, amit kérdező írt, have és ige 3. alakja.

ne bántsuk, biztos nem könnyű neki, nekem sem volt az, és folyton kevertem mindent.

szalai nórát vedd meg, megéri.

2022. febr. 6. 21:58
 6/10 A kérdező kommentje:

igen valóban összekevertem a past participle és a present perfectet.

köszönöm a válaszokat! (kivéve a 4estől)

megnézem a könyvet:)

2022. febr. 6. 22:15
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Itt elmondják a különbséget:

https://www.youtube.com/watch?v=3G4cESxQ88M

2022. febr. 6. 22:20
 8/10 anonim ***** válasza:
50%

Az "I wrote my homework" angolul nem helyes. Amit magyarul a "megírtam a házimat" jelent, azt az "I've written my homework" fejezi ki. Az "I wrote my homework*" akkor helyes, ha van mellette időhatározó.

Vagyis a Present Perfect azt jelenti, hogy van egy eredmény, egy befejezett dolog, és az ige ilyenkor harmadik alakban van. Megettem az ebédemet, a vonat elindult, a házit megírtam. Segíthet, ha magyarul passzívba teszed ilyenkor az igéket: a vonat "el van indulva", a házi meg van írva, a szendvics meg van "éve". Tökmindegy, hogy ezek milyen magyartalanul hangzanak, a present perfect-es "gondolkozást" ez közelíti meg a legjobban a magyarban.

Az egyszerű múltnak nincs köze a jelenhez, ott a múltban vagy. Azt mondod, hogy valamikor valami történt. Tegnap szendvicset ettem, két órája megírtam a házimat, a vonat 8-kor elindult. Van mellette időhatározó. A PP mellett meg vagy nincs semmi, vagy olyanok vannak mellette, mint pl. "már". Ott a jelenre hatással levő eredmény a lényeg.

2022. febr. 7. 00:24
 9/10 anonim ***** válasza:
52%

Az angolok nem írják a házijukat, hanem csinálják, szóval a wrote meg a have written is rossz.

I did my homework. I've done my homework. Mindkettő helyes, az amerikai angol a sima múltat preferálja a befejezett jelen helyett, szóval hatalmas baromság azt mondani, hogy a sima múlt itt helytelen.

2022. febr. 7. 02:38
 10/10 anonim ***** válasza:
53%
Hát, én ezt így még nem hallottam, hogy "I did my homework". De ok, lehet, hogy helyes, ha az amerikai angolt is figyelembe veszed, ott valóban kevesebb a PP. De emlékszem, volt anyanyelvi amerikai (de lehet, hogy kanadai volt), aki magyarázta, hogy az "I did karate" helytelen, mert vagy I used to do karate, vagy I did karate x years ago, de időhatározó nélkül ezt így nem mondjuk önmagában. Ez akkor helyes, ha egy sztoriba ágyazódik: I woke up at 6 am yesterday. I switched the lights on, brushed my teeth, put on my clothes and set off to school. Így oké.
2022. febr. 7. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!