Akik 10-15 éve kezdtek oroszul tanulni (népszerű volt) meddig jutottak vele, mire használják most?
Még a keleti nyitás előtt is már évekkel volt egy ilyen hullám, hogy "egyre jobban megéri", aztán 2010 után pár évig ez fokozódott.
Már nem vagyok kapcsolatban azokkal akik egyetemistaként anno ezt választották. De a neten is sokat lehetett akkoriban olvasni.
Aki akkoriban kezdte végül milyen szintre tanulta meg?
Mire használja? Milyen munkahelyen? Megéri neki?
Tényleg kifizetődő lett?
Beírtam itt a keresőbe, direkt a régiek között találtam például egy ilyet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..
Anno nem ezen a honlapon olvastam amikor fiatal voltam, de már nem emlékszem hol.
A felvi fórum pedig megszűnt, ott voltak ilyenek témák.
Illetve nem szolgáltató központi meg ügyfélszolgálatos állásokra gondolok mert ott sok ritkább nyelv is kelendő és én most konkrétan az oroszra gondolok.
3:
Én úgy értettem, hogy az angol mellett, második nyelvként persze.
És te Budapesten élsz? Milyen végzettséggel, milyen állást kerestél? Mert nyilván szektorálisan van ahol semmi haszna.
Adalbert88:
kicsit bővebben tudnál írni róla?
"Aki akkoriban kezdte végül milyen szintre tanulta meg? Mire használja?"
Én 2012-ben nyelvvizsgáztam (alapfok a Rigó utcában) orosz nyelvből, és sajnos azóta sem használom. (Szakmázni kevés.) Ennek többek közt az az oka, hogy akkor úgy ítéltem meg, hogy közelebb van az - azóta szintén nem letett - német felső, mint az orosz közép.
"Milyen munkahelyen?"
Mivel azonban több bakancslistás elemem is oda köthető, továbbá a szakmámban (Paks II) sem lesz elhanyagolható a használhatósága a közeljövőben, emiatt továbbra is szeretném fejleszteni.
2-3 éve nem tudtam úgy végigmenni a Westenden, hogy ne hallottam volna orosz szót. Ma ez nincs így, de minden héten hallok oroszokat (vagy ukrajnaiakat) ott vagy az utcán.
Szerintem ma Magyarországon az angol legyen az első, a német a második, és utána jöhet bármi más, de főleg az orosz vagy a francia.
Ezt mutatja ez a nyelviskola is, mert az orosz a 4. legnépszerűbb nyelv (ld. bal oldalon): [link]
"Megéri neki? Tényleg kifizetődő lett?" Azt leghamarabb B2-nél lehet mérlegelni.
Igen, igazad van, de mint írod is, a te tapasztalatod így nem releváns sajnos.
Mivel alapfok az munkához nagyon kevés.
A középfok is, ha mondjuk nem turizmus.
Azért köszönöm a választ!
Valaki más esetleg?
Alapvetően rosszul indulsz neki, ha anyagi megtérülés mentén akarsz nyelvet tanulni.
A nyelvtanulás közép-hosszútávú, közepesen-nagyon nagy befektetés. Emiatt roppant lényeges a kitartás, a rendszeresség. Ez vagy abból ered, hogy létszükséglet (mert megköveteli a külkereskedelmi vagy turisztikai pozíció vagy a Francia Idegenlégió). Ez tkp. anyagi motiváció, és ilyen helyzetben más nem is kell (de nem baj, ha van).
Vagy érzelmi motiváció van. Szerelmes vagy Irinába/Ivánba, vagy imádod Tolsztojt és a pirogot, a moszkvai metrót. Ebben az esetben nem számít az anyagi megtérülés.
Ha nincs meg az azonnali kényszered, hogy a munkádhoz kell, akkor a tanulásod érzelmi löket híján el fog halni, vagy rákényszeríted magadat, de akkor is tovább tart a dolog, mint amúgy, ráadásul a maradó tudás is kevesebb lesz.
"vagy ukrajnaiakat..."
helyesen: ukránokat!akiket épp most készülnek lerohanni az oroszok...
"Akik 10-15 éve kezdtek oroszul tanulni (népszerű volt)"
"Még a keleti nyitás előtt is már évekkel volt egy ilyen hullám, hogy "egyre jobban megéri", aztán 2010 után pár évig ez fokozódott."
hááááááát nem tudom ez engem valahogy nagyon elkerült, körzetembe senki se mondta, hogy "teee gyere oroszt tanulni, mert népszerű"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!