Így is meg lehet tanulni jól oroszul?
Üdv!
Korábban tanultam oroszt, kevés dolgora, és nyelvtani szerkezetre emlékszem. A Kljucs egy könyvet kivégeztük. A nyelvtannal nem volt nagy gopndom, inkább a szókincsem bővítése okozott gondot.
Azonban nem szerettem tanárhoz járni, és egy tanfolyamra is beiratkoztam, de ott sem éreztem magam jól. Egyszerűen nem szeretem a nyelvtan könyvbéli feladatokat. (Párosítások, egészítsd ki ezt azt, stb)
Ha nem kívánok nyelvvizsgázni, csak beszélni szeretnék, akkor megfelelő lehet-e a következő módszer:
Első körben biztos A2-es szintig tanár nélkül haladva:
Egyszerűbb mesék nézése oroszul magyar felirattal, oroszul orosz felirattal, egy mesét kb. 4-szer megnézve. Egyszerűbb orosz olvasmányok olvasása, fordítása magyarra. Egyszerűbb magyar szövegek fordítása oroszra.
A leggyakoribb 2000 szó, és annak használtának elsajáítása. Erre nyitnék egy szótárfüzetet is. Egy másik füzet nyitása, melyben a számomra ismetlen nyelvtani összefüggéseket írnám le, és sajátítanám el szövegen keresztül. Tehát tulajdonképpen olyasféle tanulási módozatot igyekszem alkotni magamnak, amely az élő nyelv használatával tanít meg oroszul. A2-es szinttől (ha már képes lennék az A2-es nyelvvizsgákkal elbánni) közbeiktatnék egy tanárt. Most A1-re taksálom magam.
Köszönök előre is bármilyen javaslatot, tanácsot.
Habár én soha nem tanultam oroszt, viszont úgy gondolom, hogy a legtöbb nyelvnél alkalmazhatók ugyan azok a módszerek (kivéve azoknál, ahol nem latin betűket használnak, ott először az írást kell megtanulni).
Én soha nem tudtam angolul (olaszul tanultam gimnáziumban, az se nagyon ment), egyszerűen az iskolai módszerek nem váltak be. Tavaly nyáron, a szó szerinti legalapabb tudásról elmentem odáig, hogy meg tudjak szólalni angolul, de különösen nem tettem érte sokat, csupán használtam a nyelvet.
Angolul néztem a sorozataim, angolul olvastam, angolul beszéltem, angolul játszottam.
Tesóm társalogni tud például japánul, de sosem tanulta: egyszerűen csak nézte a japán animációit és figyelte, hogy az emberek mit hogyan használnak. Szerintem ha nem a nyelvvizsga a célod, tökéletesen menni fog azzal a módszerrel is megtanulni a nyelvet, amellyel most szeretnéd kezdeni.
Ne feledd, nem kell tökéletes tudás, nem azt fogják nézni.
Előző válaszoló vagyok.
Ha csak emiatt szeretnél megtanulni, akkor szerintem nem lesz baj, hamar el tudod sajátítani majd. Gondolom angolul is tudsz mellé, szóval az sem baj, hogy ha nem megy tökéletesen az orosz: anyanyelvi környezetben tanul a legtöbbet az ember.
Sok sikert hozzá egyébként
Szép is lenne, ha mesenézésből meg lehetne tanulni egy olyan bonyolult nyelvet, mint az orosz. Egy kisgyereknek még talán menne, de tizenéves kortól már máshogy van huzalozva az agyunk, nem tudunk olyan egyszerűen nyelvet tanulni.
Én 6 éve kezdtem oroszt tanulni az egyetemen és most lett meg a C1-es nyelvvizsgám. Ehhez az kellett, hogy az olvasáson és filmnézésen kívül rengeteg nyelvórán is részt vegyek. Sajnos ennél a nyelvnél nem tudod kikerülni a nyelvtanozást, mert nagyon bonyolult. Angolul én is simán megtanultam filmekből meg egy pár hónap magántanárhoz járással, de az angol lényegesen egyszerűbb nyelv.
Persze valamilyen szinten nyelvtanozás nélkül is megtanulhatsz oroszul, de garantáltan sok hibát fogsz véteni a beszéd során.
Köszönöm válaszod!
Igen, eddigi tanulmányaim során a 6 esetet vettük végig, és még néhány nyelvtani szabályt, az igékből pedig nagyon keveset vettünk. De azt tudom, hogy pl a mozgást jelentő igék nagyon nehezek. Lehet, hogy nyáron megyek tanfolyamra, mert nagyon szeretnék oroszul beszélni. Kedves utolsó! Te B2-es szintig kb mennyi idő alatt jutottál el, és mennyi energiát fektettél bele/hét? Köszönöm előre is a válaszod! (Tudom, hogy ez rám nézve csak egy közelítő érték a köztünk biztosan fennálló értelmi különbségek miatt. Mivel nyelvről van szó, ezért szinte biztos, hogy több idpt vesz igénybe, mint egy átlag embernek, mert egy nyelvi antitalentum vagyok :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!