"hordani kezdett" - mi a melléknévi igenév tudományos megnevezése?
Példaul: "Kiderült, hogy radioaktívak az 5G-fóbiások által hordani kezdett védőékszerek."
Kérdes 2:
Van ennek egyenértékű kifejezése? Miért a "hordani kezdett" a legjobb?
A példamondatban nem szerepel semmilyen melléknévi igenév.
Egyébként meg a fő kérdés is, meg a "Kérdes 2" is értelmezhetetlen. Szóval ennek fuss neki még egyszer!
De igen, van benne, a "hordani kezdett" (védőékszer) befejezett melléknévi igenév. Viszont a tudományos megnevezést nem tudom.
Egyenértékű talán a "hordott", de azért jobb az előző, mert az azt jelenti, még nem minden fóbiás hordja, csak elkezdték páran.
ha átalakítod kicsit (mondhatni "visszalakítod" "természetesebb" formájúra), akkor láthatod, hogy ez olyan szerkezetre vezethető vissza, amelyikben kvázi "segédigeszerű" megoldás van :
"az 5G-fóbiások által hordani kezdett védőékszerek"
–> a védőékszerek, amelyeket az 5G-fóbiások elkezdtek hordani
így már könnyebb hasonlót gyártani, pl.:
Peti megpróbált lerajzolni egy házat
–> a Peti által lerajzolni próbált ház
Zoli nem merte megenni a gyümölcsöt
–> a Zoli által megenni nem mert gyümölcs
persze ha direkt "gyártani" akarod, akkor ügyesen kell, mert elég nyakatekert, erőltetett lehet az eredmény, pláne, ha egy "értelmes" mondatba szeretnéd tenni, pl.:
Kati nem tudta kinyitni az ajtót
–> A Kati által kinyitni nem tudott ajtó le volt lakatolva.
Laci sajnálta volna elvágni a kötelet
–> A Laci által elvágni sajnált kötél végül elszakadt magától.
nem akartam összefirkálni a könyvet
–> Itt van az általam összefirkálni nem akart könyv.
imádta pattogtatni a labdát
–> Elvesztette az általa pattogtatni imádott labdát.
általában simább, természetesebb mondat lesz belőle, ha nem zsúfolod egy jelzőbe a sztori másik felét, hanem mellékmondatban marad a dolog:
Az ajtó, amelyet Kati nem tudott kinyitni, le volt lakatolva.
A kötél, amelyet Laci sajnált elvágni, végül elszakadt magától.
Itt van a könyv, amelyet nem akartam összefirkálni.
Elveszett a labda, amelyet imádott pattogtatni.
hogy van-e ezzel egyenértékű, de más megoldás?
attól függ: ha ugyanígy jelzőben szeretnéd, és ugyanezt akarod vele kifejezni, akkor valószínűleg ez a legjobb... :-)
de ha jó a mellékmondatos is, akkor azért az általában egyszerűbbnek tűnik.
az általad idézni próbált (;-) szöveg egy Qubit-cikk címe: [link] – és mivel cikkcím, eredetileg nincs pont a végén (ezért csak "idézni próbált" ;-). a cikkcímek ugyanis kicsit más "állatfaj", speciálisan viselkednek, nemigen szeretnek a "túlságosan mondatszerűek" lenni, például ez a mondat is ilyen, vagyis címben kicsit furcsa lenne a mellékmondatos megoldás:
"Kiderült, hogy radioaktívak a védőékszerek, amelyeket hordani kezdtek az 5G-fóbiások"
persze sokszor az átalakított megoldás is furcsa (ld. a fenti példákat), úgyhogy valahogy ügyesen kell egyensúlyozni ezek között: a szerkesztők, ha lehet, kerülik az összetett mondatokat, de azért fájdalmasan nyakatekertek, "magyartalanok" sem akarnak lenni, ha ne muszáj, hogy ne akadjon meg az egyszeri olvasó már a cím értelmezésénél... :-)
speciel ebben a címben szerintem nem vészes ez a jelzőbe csomagolt megoldás.
ha megnézel más cikkcímeket ilyen szemmel, akkor lehet rajta gondolkodni, hogy így jobb, vagy úgy, miért így lett, miért úgy lett, át tudod-e alakítani a másik fajtára (egyszerű mondattá, illetve összetett mondattá), vagy az használhatatlan eredményt szülne:
Kiszámíthatóvá váltak a focimeccsek, amin a játékosok túlfizetésének megszüntetésével lehetne javítani
A fatüzelés felel a városi levegőt szennyező rákkeltő anyagok közel feléért
Megtalálták az első ezerlábút, amelynek tényleg van ezer lába
Gigantikus úszó kutatóállomást álmodtak meg az óceán megtisztítására
A mikroműanyagok már olyan mennyiségben is sejtkárosodást okoznak, amennyit az ember magába visz
Egy 1900 éves csontváz sarkában talált szög bizonyítja a római keresztre feszítéseket
„Titokzatos kunyhót” fedezett fel a távolban a Hold túlsó oldalát járó kínai rover
Elon Musk emailben figyelmeztette a SpaceX dolgozóit, hogy jövőre könnyen csődbe mehet a cég
Már 6 évesen rögzül a lányok fejében, hogy a tudományos-technológiai pálya nem nekik való
Karikó Katalin kapta a legnagyobb pénzjutalommal járó európai orvosi díjat
Már két lábon járt, de még majomként tudott mászni a 2 millió éve élt Australopithecus
A Pfizer-mintaállamban, Izraelben is lecsapott a negyedik hullám, most a gyerekek oltásával előznék meg az ötödiket
Ezer stadionnak megfelelő területen húzzák fel az USA legnagyobb napelemparkját
stb. (hosszan sorolható, ld. a fenti linken)
aki szeretne játszani, alakítsa át a fenti mondatokat :-)
várjuk a megfejtéseket :-)
- - -
hogy van-e külön szakkifejezés magára a <fn.-i igenév + bef.mn.-i igenév> szerkezetre, azt nem tudom (mondatelemzésnél szerintem ezek együtt lesznek egy jelző, de ez is csak tipp, sőt, talán még az "általa" is bele tartozik a jelzőbe...), de ilyen segédigeféleségeket talán modális segédigére keresve találsz még, pl. ezekben:
Az erőteljes válasz. )) Sokat tanultam belőle. Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!