Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Valaki ki tudná nekem ezt a...

D.R.H. kérdése:

Valaki ki tudná nekem ezt a szlovák fogalmazást javítani? Biztos hogy rengeteg nyelvtani hiba van benne...

Figyelt kérdés

Náš byt

Bývam v ******** v dvojposchodovím rodinnom dome v ******* ulici.Dvaja bývame tu, mama a ja. Bývame tu 14rokov.

Áno, máme dosť izieb pre všetkých.

Nie, nepotrebovali sme väčšie byt.

Najviac využívame obývačku. Starujeme sa v kuchyni. Najviac sa my páči moja izba. Najlepšie sa cítim v mojom izbe. Mala som úplne voľnú ruku pri zariadeni mojom izby. Nič by som nezmenil na našom dome. V dome sú tri izbe. Z obývacej izby vedú dvere na veľkú terasu.Na prízemí máme kuchyňu, obývačku, kúpeľňu a jednu izbu, na poschodí máme dve veľké izby aj ešťe jednú obývačku. Okolie nášho domu máme ovocné stromy. So susedmi vychádzame dobre. Chcela by som bývať iba s vlastnom rodinom. Nesledujem trendy, všetko je podľa môjho vkusu. Podla mňa najlepšie býva v meste v činžiakom. Chcem bývať v záhradniči.

2021. dec. 17. 00:51
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha kifejezetten csak a helyesírást kell javítani, azt szívesen kijavítom. Szerintem itt ott elég rövid mondatokat használsz, illetve egy két mondatba nem illik egy egy szó.

Náš byt

Bývam v ******** v dvojposchodovom rodinnom dome na ulici ******* (ha pl Školská az utca neve, akkor ide "Školskej" fog jönni, mondok azért még pár példát : Veľkej, Dlhej, Malej, Širokej).Dvaja bývame tu, mama a ja. Bývame tu 14rokov.

Áno, máme dosť izieb pre všetkých.

Nie, nepotrebujeme väčší byt.

Najviac využívame obývačku. Starujeme sa v kuchyni.(Itt az első szó helyett szerintem keress mást, mert nem teljesen értem mit akarsz itt mondani.) Najviac sa mi páči moja izba. Najlepšie sa cítim v mojej izbe.(Én ezt az utolsó két mondatot összehúznám egybe, pl "Najviac sa mi páči moja izba, preto sa tam aj cítim najlepšie.") Mala som úplne voľnú ruku pri zariadení mojej izby. Nič by som nezmenila na našom byte. V byte sú tri izby. Z obývacej izby vedú dvere na veľkú terasu.Na prízemí máme kuchyňu, obývačku, kúpeľňu a jednu izbu. Na poschodí máme dve veľké izby a ešťe jednu obývačku. Na okolí nášho domu máme ovocné stromy. So susedmi vychádzame dobre. Chcela by som bývať iba s vlastnou rodinou. Nesledujem trendy, všetko je podľa môjho vkusu. Podla mňa, najlepšie je bývať v meste v činžiaku. Chcem bývať v zahraničí.

Amit kijavítottam :

sok helyen i- és y- keverés

a mi- akkor pontos I, ha magadról beszélsz, pl. "páči sa mi", és y mikor több embert említesz "my sme tam boli"

Több helyen kijavítottam a házat (dom) lakásra (byt), mert a szlovákoknál nem mindegy, hogy családi ház vagy ahogy írtad, "činžiak", azaz panel lakás.

2021. dec. 17. 03:30
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

#1hez még tovább-

Pár apróságot még ezeken kívül kijavítottam, pl "s vlastnom rodinom" - "s vlastnou rodinou"

Volt hogy 1 mondatból 2 csináltam, vagy 2ből egyet, attól függ mennyire volt komplex és hosszú.

Mint az elején írtam, itt ott rövid és felesleges mondatokat írsz, amiket könnyen beleimplementálhatnál az előző mondatokba, pl itt : Nič by som nezmenila na našom byte. V byte sú tri izby.

Ez már akkor is szebb lenne ha csak felcserélnéd a 2 mondat sorrendjét egymással.

Van még pár apróság, de alapvetően nem írtad meg rosszul, főleg ha magyar az anyanyelved.

2021. dec. 17. 03:40
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm🥰
2021. dec. 18. 00:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!