Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Német passzívval kapcsolatos...

Német passzívval kapcsolatos kérdés?

Figyelt kérdés

Azokban a cikkekben vagy kommentekben amik pl. valamilyen balesetről szólnak, miért a szenvedő szerkezetet használják amikor azt írják, hogy valaki megsérült? Itt egy példa (utolsó mondat a lényeges, csak a hír bevezetőjét idemásoltam, ami 3 mondat):

"Bei winterlichen Fahrverhältnissen ist Samstagfrüh in Zwettl an der Rodl im Mühlviertel ein schwerer Unfall passiert. Ein Familienvater schlitterte mit seinem Sohn im Auto in ein entgegenkommendes Fahrzeug. Auch das Kind wurde schwer verletzt."

-> Miért nem így írják pl. Perfektben: Auch das kind hat schwer verletzt. ?

2021. dec. 12. 20:53
 1/7 anonim ***** válasza:
A passivot ugy tudom akkor szeretik hasznalni amikor egyaltalan nem fontos vagy nem is akarjak kozolni hogy ki serult meg.
2021. dec. 12. 21:03
 2/7 anonim ***** válasza:
77%
A verletzen ige az, hogy megsérteni valakit. Na de a gyerek nem sértett meg senkit, hanem meg lett sértve, magyarosan megsérült.
2021. dec. 12. 21:17
 3/7 A kérdező kommentje:

A végén rosszul írtam, mert a "megsérül" visszaható ige, tehát én úgy írnám, hogy: Auch das kind hat SICH schwer verletzt. Úgy emlékeztem, hogy a verletzen = megsérülni, de az valójában megsérteni / megsebezni, most kerestem rá online szótárban. A megsérülni = sich verletzen.

De vasúti balesethez kapcsolódóan ugyanígy passivban írják, hogy: "der Lokführer wurde schwer verletzt" Tehát magyarul: a mozdonyvezetőt súlyosan megsebezték / megsértették 😬 Még hülyébben hangzik.

2021. dec. 12. 21:18
 4/7 anonim ***** válasza:
77%
A hat sich verletzt azt jelentené, hogy saját magát sértette meg, de nem ő sértette meg magát, hanem az autó.
2021. dec. 12. 21:21
 5/7 A kérdező kommentje:
Aha, köszi a válaszokat, így már értem. Most így ez alapján a gugliban rákeresve mindkettőre tényleg feltűnik, hogy a "sich verletzen", "hat sich schwer verletzt" stb. akkor szerepel a szövegben, ha pl. valaki elesik, leesik valahonnan és megsérül, edzés közben megsérül, ínszalag szakadás stb. Ha pedig kifejezetten valamilyen közvetlen, külső behatás miatt történik a sérülés (mondjuk autóbaleset), akkor használják a passivot. 👍
2021. dec. 12. 21:43
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem kepezhetö passiv visszahato igeböl! Alapszabaly
2021. dec. 13. 20:34
 7/7 anonim ***** válasza:

Ezek eseteben kell a passiv

verwaltungssprachliche Texte

Gesetzestexte

Protokolle

Inhaltsangabe

Versuchs- oder Verfahrensbeschreibungen

Thesenpapier

Bedienungsanleitungen

Rezepte

2021. dec. 13. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!