Segítség. Hogyan tegyem le a szóbeli nyelvvizsgámat, ha annyira félek, hogy megszólalni sem fogok tudni?
Nem voltam még szóbeli nyelvvizsgán, de sok más szóbeli vizsgán igen. Magyarul alig mertem megszólalni. Tudtam, hogy mi a tétel, le is írtam szépen a kidolgozó papírra, de még sem mertem megszólalni. Elkezdtem szédülni, izzadni és blokk. Teljes áramszünet. Na most ezt angolul átélni. Nagyon félek, úgy érzem a szóbelim soha nem lesz meg. Így még nem féltem semmitől. Mit tegyek?
Volt úgy, hogy vizsgán azért kaptam kegyelem kettest, mert már harmadszor mentem és a tanár látta, hogy tudom, mert minden le volt írva a kidolgozó papírra, de megszólalni nem tudtam.
Készülj fel nagyon. Nekem is gondjaim vannak a szóbeli vizsgákkal, meg úgy egyáltalán a megszólalással, pláne ha tétje van a dolognak. Amikor nyelvvizsgáztam, párban kellett beszélnünk, hát ha három szót szóltam összesen. A partnerem meg végig beszélt. Meg voltam győződve róla, hogy megbuktatnak.
De nem. Én voltam a legjobban meglepve. Aztán a bizonyítványt nézve rájöttem, mi történhetett: mivel tényleg jó vagyok angolból, az írásbeli részeredményeim mind 90% fölöttiek, sőt volt, ami 100%-os lett. Valószínűleg megnézték a vizsgáztatók és kideriválták, hogy tudom én a nyelvet, csak megszólalni nem bírok. Ezért kaptam valami 42%-ot szóbelire. Ami nem sok, pont arra elég csak, hogy átmenjek. (ugye ha bármelyik eredmény 40% alatti, akkor megbuktál a vizsgán)
Én tudom, hogy nem érdemeltem a szóbelin 20%-ot se, nemhogy 40-et, viszont a tudásom bőven meghaladja a középfokot. Ezt nekik is bebizonyítottam, ezért lett nyelvvizsgám.
Szóval neked is azt javaslom, hogy ne aggódj. Tanulj amennyit csak tudsz, hogy tényleg tudd a dolgokat, szóbelire meg menj be, legalább egy pár mondatot gyakorolj be, hogy el tudd mondani (köszönés, bemutatkozás, azt tuti kérik) akár álmodban is. A többinél lássák, hogy igyekszel, ha nem is sikerül a legjobban, emberek ülnek ott, akik azt is figyelik, hogy egyáltalán megteszel-e mindent. Ha azt látják rajtad, hogy te tényleg mindent megteszel, tudod a nyelvet, csak nem bírsz megszólalni, akkor nem fognak kukacoskodni veled sem :)
Engem is csúfoltak kiskoromban (illetve még gimiben is) mindenért, csak azért mert van egy kisebb testi fogyatékosságom, és emiatt én sem vagyok az a hűdemagabiztos ember, viszont vizsgákon azért megszólalok. Bennem van a vizsgadrukk meg minden, de csak ennyi.
Miért nem mész pszichológushoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!