Ha olyan nyelvből készülsz nyelvvizsgára amiből nem elérhető az 1000 kérdés 1000 válasz, akkor hogyan bővíted a szókincsed?
Tematikusan.
Eddig erre gondoltam: híroldalak cikkei témák szerint gyűjtve. Szókincs kiszótárazva, összegyűjtve magamnak Excel-ben az egyszerűbb tanuláshoz.
Más javaslat esetleg?
Szint: felsőfok
"lehet hogy éppen annak a nyelvnek a fantasztikus szószedete van megnyitva a gyk melletti lapon, csak nem küldöm el mert nem tudom hogy azt keresed..."
Ennyi erővel már elküldhetted volna, hátha... ;-)
És még mindig nem tudtuk meg milyen nyelvhez kéne a segédanyag... Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy "keresd meg a valamit a szénakazalban", de senki nem tudja mit...
Egyébként, a nyelven való interakciónál jobb szókincsbővítés nem létezik.
Szerintem egy felsőfokon már nem tematikus szókincsbővítéssel kéne a saját időnket rabolni, de ez egyéni meglátás és tapasztalat.
Ettől függetlenül, még mindig nem tudjuk melyik nyelvről lenne szó és hogy melyik vizsgáról, márpedig egy nyelvvizsga letevésében kulcsszerepet kap a feladatsor és a vizsgaprofil ismerete:D
Megpróbálom még egyszer, utoljára: NEM számít, hogy épp melyik nyelv.
Általánosságban is kérdezem, mert ezután egy másik ritka nyelvet szeretnék elkezdeni.
A megoldás módszertana, tippek, trükkök és tanácsok érdekelnek. Ki mit ajánl. Nem a konkrét lexikával ellátott PDF vagy ilyesmi.
Ez egy nyílt brainstorming, hátha így érthetőbb.
Én is megpróbálom mégegyszer: EGYÁLTALÁN NEM mindegy, hogy melyik nyelv, sem hogy melyik nyelvvizsga, mert mind más:D Nem tudom mire vélni ezt a titokzatosságot, ami övezi ezt a nyelvet, amit éppen tanulsz... Félsz valamitől, hogy ennyire nehezedre esik elmondani?
Ahogy mondtam, az idegen nyelven történő interakciót semmi sem szárnyalja túl hasznosság terén, mert lehet neked "felsőfokú" szókincsed, de ha nem tudod magad anyanyelvűek számára érthetően és folyékonyan kifejezni, semmit nem fog érni se ez a magas szintű szókincs, se maga a nyelvvizsga. Nézz YouTubeon olyan videókat az adott nyelven, amik kicsit emelkedettebb témákról szólnak és ha nem ismersz egy szót ne rohanj rögtön a szótárhoz/fordítóhoz, hanem próbáld meg a kontextus alapján megérteni, utána ha ez sikerül, ellenőrizd le magad, úgy hogy rákeresel a szó definíciójára a célnyrlven. Így nem csak a szókincsed bővül, de az idegennyelvven való gondolkodásod is aktivizálod.
Örülök, hogy ennyi időd van feleslegesen kommentelni, mert azt hiszed, hogy hú most megmutattad milyen okos vagy és odaszúrtál... Hát én ebből leszűröm a saját kis véleményemet a személyedről, szóval szerintem inkább magadat járattad le, főleg, hogy érdemi hozzászólást semmilyen formában nem adtál a kérdésre;D
Megismétlem magam, esélyt adva a te hihetetlenül lassú felfogásodnak is: ha tudnánk milyen nyelvről és melyik nyelvvizsgáról van szó, akkor sokkal specifikáltabb választ tudnánk a Kedves kérdezőnek adni. Példának okáért, akár katalánból vagy guaraníból is tudnék pár tippet adni (mégha eléggé valószínűtlen, hogy ezekről a nyelvekről van szó, de én erre gondolok a "speciális/exotikus" jelzők kapcsán), de spanyolból is nagyon szívesen segítenék. Remélem így már érthető, Kedves #19-es;D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!