Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Orosz Kreatív Nyelvtanulás...

Orosz Kreatív Nyelvtanulás (Gaál Ottó) vélemény?

Figyelt kérdés
Már volt dolgom Kreatív Nyelvtanulással, de most kifejezetten az oroszra lennék kíváncsi. Sok benne a hiba? A nyelvtant jól megtanítja?

2021. okt. 21. 17:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
51%
de, tökéletes a kiejtésem. Csak annyi kellett hogy nem tanár tanította meg nekem hanem az orosz yt videókból átvettem
2021. okt. 26. 08:25
 12/20 anonim ***** válasza:
0%

Én nem is a kiejtésről beszéltem. :'D

Hanem köztudott, hogy az oroszban a hangsúlyozás eléggé keszekusza. És azt te magadtól nem fogod megtanulni ha csak direkt nem tanítják.

Vagy ha direkt rá nem keresel. De gondolom ilyen mélységekig nem mentél el. :)

A Duolingo pedig tényleg csak egy félreoktató zsákutca sok nyelv esetében. Le kéne már szokni a tanulóknak róla...

2021. okt. 26. 08:28
 13/20 anonim ***** válasza:
81%

Utolsóhoz még annyit hozzátennék, hogy azt, hogy tökéletes a kiejtésed, te nem tudod eldönteni, csak anyanyelvi beszélő. Ha elmész célnyelvi területre és azt mondják, hogy "milyen ügyes a kiejtésed", az azt jelenti, hogy hallják, hogy külföldi vagy. Ha szóvá sem teszik, vagy megkérdezik, hogy Oroszországon belül hova valósi vagy, na, akkor elhiszem, hogy tökéletes a kiejtésed.

Egyébként a nyelvtudással is ugyanez van. Ha leteszel egy C1-es nyelvvizsgát, akkor elhiszem, hogy megtanultál oroszul egyedül, és az nagyon szép teljesítmény. De szubjektíve mérni a nyelvtudásodat az csalóka. Amit te úgy értékelsz, hogy "tudok oroszul", az lehet, hogy egy anyanyelvi közegben esetlen gagyogásnak fog tűnni. Az orosz nyelvtan olyan, hogy ha nincs tanárod, akkor nem fogod tudni, hogy mi az, amit te rosszul tudsz, csak nem volt, aki elmagyarázza. Pl. nagyon kíváncsi vagyok, hogy tudod-e a befejezett/folyamatos igealakok tiltó alakja közötti használatbeli különbséget (tehát mi a különbség aközött, hogy не купи! és не покупай!), vagy hogy mennyire tudod készségszinten használni a különböző mozgást jelentő igéket.

2021. okt. 26. 12:32
 14/20 anonim ***** válasza:
37%

Az oroszok nem éppen szabályszerű hangsúlyozásáról meg ne is beszéljünk. Mivel tudtommal az oroszban lehet jelentés elkülönítő szerepe a hangsúlynak. Azt pedig nem biztos, hogy tanár nélkül akit külön megkérsz rá meg tudná tanulni. Mert a legtöbb nyelv esetében a nyelvtanárok nem szoktak erre kitérni (oké kínai és vietnámi kivétel). :)

2021. okt. 26. 12:38
 15/20 anonim ***** válasza:
74%

A szavakat a hangsúllyal együtt kell megtanulni. Kezdő anyagokban ezért jelölik is a hangsúlyt. Ha valaki tudja, hogy erre figyelni kell, és direkt mindig megnézi a hangsúlyt (mert máskülönben mi alapján ejti ki a szót? Hisz nincs szabály arra, hogy hol legyen a hangsúly), akkor ez szerintem nem vészes, csak macerás. De vannak olyan rejtett "csapdák" az orosz nyelvben, amiről nem tudhat az, aki laikus, mert el kell magyarázni. Egy jó nyelvtankönyv lehet, hogy kitér ezekre, de szerintem az orosz olyan nyelv, amihez anyanyelvi környezet (ami lehet tanár is) kell. Pl. nekem még sokszor anyanyelvi beszélő se tudta megmagyarázni az egyes mozgást jelentő igék közti különbséget (letáty/letyíty - most így írom, nincs kedvem külön ablakot nyitni a cirillért) - kb. mint a magyar "száll" és "repül" igék, de mégis van köztük különbség, és ehhez kell valaki, aki pontosan tudja és el tudja magyarázni. Illetve, kellenek jó példamondatok.

Másik, ami eszembe jut, az a nem szószerinti felsőfok az oroszban. Pl. умнейший, ami nem ugyanaz, mint a самый умный. Előbbi kb. az angol "a most smart"-nak felel meg, tehát "igen okos", de nem szó szerint "a legokosabb".

Aztán van ugye csomó igekötős ige, amit megintcsak tudni kell, hogy mikor melyiket kell használni, az se triviális.

2021. okt. 26. 19:16
 16/20 anonim ***** válasza:
60%

Én eddig azt hittem csak szótárak jelölnek hangsúlyt az orosznál. Mert eddig a legtöbb nyelvoktató anyag amit láttam és foglalkozott hangsúllyal az a kínai és vietnámi. (a vietnámit csak kíváncsiságból néztem meg egyszer.)

2021. okt. 27. 00:45
 17/20 anonim ***** válasza:
54%
Azok tonális nyelvek. Az nem hangsúly, hanem intonáció, zenei hangsúly. A "hangsúly" (stress/prominence) nagyjából azt jelenti, hogy a szó melyik részét ejted ki nyíltabban és hosszabban. Ha megnézel egy orosz wikipédia-cikket, gyakran ott is vannak hangsúlyt jelölő ékezetek az alcímben.
2021. okt. 27. 10:50
 18/20 anonim ***** válasza:
37%

Tudom mi a különbség tónus és hangsúly között, csak nem volt már kedvem 00:45-kor külön dologként leírni a kettőt. Úgy is értik az emberek, hogy miről van szó. :)

Meg a példához nagyon más nyelvet amit saját szememmel láttam is tankönyvben nem tudtam volna itt felhozni.

Vagy talán a magyart hozhattam volna még példának, mert azért nekünk is eléggé bonyolult hangsúlyozási szabályaink vannak és elvileg azt se tárgyalják a könyvek. :)

2021. okt. 27. 11:00
 19/20 anonim ***** válasza:
56%
Mire gondolsz? Nálunk a hangsúly kötött, az minden, csak nem bonyolult. A mondathangsúly az más, de olyat nem tanítanak sehol, mert nem szokott nagy jelentéseltérést eredményezni.
2021. okt. 28. 13:58
 20/20 anonim ***** válasza:
60%

Nem bonyolult? :'D

Az igaz, hogy kötött a hangsúly helye, de sok szabály van rá, hogy milyen kontextusban mely szavakról tűnik el a szóhangsúly.

Még így anyanyelvűként is kész zűrzavar a szabályokat olvasni, képzeld el ha egy tanulónak kéne. :'D

Szavak esetén talán nem eredményez önálló eltéréseket. De teljes mondatokban lehet problémás a szóhangsúly elhibázása ha olyan a mondat. Amennyiben jól tudom.

2021. okt. 29. 00:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!