Olaszból elérhető egy anyanyelvi (perfekt) szint? Hasznos lehet itthoni munkavállalásnál egy C1-es nyelvtudás?
Az olaszt meglehet úgy tanulni, hogy ne legyen akcentusom vagy mint pl. az angolnál, hallatszani fog hogy nem vagyok anyanyelvi?
Ez kb. mennyi idő alatt érhető el (ha elérhető)? Illetve egy közép majd onnan egy felsőfokú nyelvvizsga mennyi idő magántanárral?
C1 (és afölötti ) nyelvtudás hasznos lehet itthon?
butus kérdés
természetesen lesz akcentusod, de ez nem baj.
osvárt andrea olasz szakon végzett, és a filmjeiben még mindig van akcentusa.
c1 nem anyanyelvi, hanem felsőfok.
teljesen hülyeség így nekiállnod, h. ne legyen akcentusod.
lesz, sosem fogod úgy birtokolni a nyelvet, mint egy olasz.
megtanulni magasabb szinten viszont sok év kemény munkájával lehetséges.
Meg lehet tanulni anyanyelvi szinten, de nagyon sok tanulás kell hozzá, több év. (Perfekt nekem nem létezik.) Nekem 2 éve lett meg a C1-es nyelvvizsga (a kinti, olaszországi nyelvvizsga, ami jóval nehezebb az ittenieknél), azóta folyamatosan tanulom, fejlesztem magam és még mindig nagyon távol van az anyanyelvi (C2-es) szint. A folyamatosan értsd úgy, hogy napi órákat, kb. az olasz nyelvvel élek. Az akcentus nem a szinttől függ, hanem attól, hogy hogy ejted a fonémákat, milyen a dallama a beszédednek és hova teszed a hangsúlyt. Ezt szerintem csak úgy lehet megtanulni, ha igazi olaszt hallasz, legyen az hanganyag, videó, olasz társaság. Tehát nem érdemes azt gondolni, hogy akinek nagyon olaszos a kiejtése biztos tökéletesen tud és akinek meg van akcentusa biztos nem tud olyan jól. Lehet a második sokkal többet tud.
Az akcentus elhagyására amúgy nagyon jó módszer a shadowing. (Nézel egy videót az adott nyelven majd mondod vele együtt, utánozva őt.) Az, hogy mennyi idő a nyelvvizsga nem tudom megmondani neked, mert nem ismerem a képességeid és én nem magántanárral készültem.
Utolsó kérdésedre a válasz pedig az, hogy szerintem minden tudás hasznos, légy bárhol.
Kérdező az angol és olasz eléggé eltérő már csak az akcentus kérdésében is. Mivel az akcentus a hangok kiejtésében és a szavak hangsúlyozásában jelenik meg (esetleg a hanglejtésben is még).
De mivel az angol hangkészlet jelentős része nem hogy nem létezik a magyarban, de a legközelebbi hasonmása is egy teljesen másik hang. Például a "th" ezt mi magyarok nem vagyunk képesek akcentus nélkül kiejteni ha csak nem D-nek kell olvasni éppen.
Az olasz hangok amennyire tudom nem okozhatnak nehézséget a magyar embereknek. Legfeljebb a sok felesleges nyelvtani szabály lehet probléma, mert jó részük csak tradíció a latinból visszamaradva. Meg az olaszok dialektust nézve olyanok mintha Európai kínaijai lennének, mivel eléggé eltérő dialektusok vannak majdhogynem városonként az olaszban. (És ez jellemző a kínaira is, hogy a szomszéd városban már szinte másik nyelvet beszélnek. Bár azt nem tudom, hogy az olaszoknál ez mennyire brutálisan eltérő.)
De a lényeg, hogy az akcentust ki lehet küszöbölni gyakorlással ha olyan a nyelv aminél képes lehetsz rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!