Akik azt állítják, hogy a járványidőszak alatt nem tudtak nyelvórára járni, ezért nem tudtak készülni nyelvvizsgára, azok a kötelező iskolai órákat sem tudták látogatni?
Az iskolai vizsgákhoz a szakmai tudást sajátítod el, ami nélkül miért adnának diplomát? A nyelvvizsga viszont egy plusz képesítés, ami nélkül egyes diplomák ugyanannyit érnek mint vele, mások viszont kevesebbet. Ez nyilván szakterülettől függ.
Például én most írásbeliztem és nekem is egy évet tolódott a covid miatt. Amelyik nyelvvizsgára készültem sorra elmaradt kezdetben, úgyhogy inkább választottam olyat, ami tuti, lesz online is. Ráadásul egy hónapig covid miatt otthon voltam betegen, közeli hozzátartozóm kórházban is feküdt. Ezek a tényezők egyáltalán nem könnyítették meg a hatékony felkészülést, szóval szerintem érthető, hogy valamiféle kedvezményt próbálnak adni. Nagyon sok olyan tényező nehezítette most az életet, ami máskor nincs jelen. Ha valamivel könnyíteni szeretnének, akkor viszont nem mondhatják, hogy ó nem baj, ha a gyógyszerész nem tudja a szerves kémiát, van nyelvvizsgája, adjuk oda a diplomát...Nyelvtudás nélkül viszont lehet ugyanolyan jó gyógyszerész.
Ügyes vagy, hogy te ilyen időben szereztél nyelvvizsgákat, de ezen hiába pörögsz,
sajnos egyszerűen nem mindenki részesül olyan jó nyelvoktatásban általános és középiskolában / nem mindenki olyan jó képességű nyelvekből, hogy meg tudná úszni drága különórák nélkül. Az ítélkezésnek nem sok értelme van, a rendszer alapjaiban szar. Ezt 2 felsőfokú nyelvvizsgával mondom.
Kérdező, a nyelvóra nekem drága pénz, az egyetem pedig állami finanszírozású (de még így is van kiadni valóm rá). Sajnos a gimnáziumban nem volt lehetőségem egy B2es szintet elérni, mert a lényeg az volt, hogy a kettes tanuló is leérettségizzen. Utána pedig dolgozni kellett mennem, hogy legyen pénzem az egyetemen tanulni.
Manapság pedig szinte luxus magánórákat venni nyelvből. De így is megcsinálom, mert már jobban megtehetem.
A 2. válaszoló voltam. Persze, ment online is az oktatás, én is ,,jártam" heti kétszer másfél órára különórára. Viszont az említett nehézségek miatt a végzős évemre tolódott a nyelvvizsga megszerzése.
Németet tanultam általánosban, abból szereztem nyelvvizsgát. Gimnáziumban olaszt és angolt tanultam a német mellett. Az angol tanárom borzalmas volt, a négy év tanítása semmit nem ért, konkrétan elbeszélgettünk órákon. Ezt követően orvosi egyetemre mentem, ahol a diploma kiadásának a feltétele angol középfokú nyelvvizsga. Mivel ezt egyetem előtt nem tudtam, így elég szomorú voltam, mikor kiderült, hogy sem a német, sem az olasz tudásommal nem érek semmit.
Úgy éreztem, hogy az egyetemen erőn felül kell teljesítenem, másrészt nem sikerült jó tanárokat találnom egy idegen városban. Tudom, a facebook és minden online felület tele van hirdetésekkel, de az a tapasztalatom, hogy a legjobb tanárok nem hirdetik magukat, mert anélkül is rengeteg diák jár hozzájuk. Ötödéven, mikor már sikerült belerázódnom a tanulásba és végre nagyon jó nyelvtanárt is találni, jöttek az említett problémák (nyelvvizsga elmaradása, más nyelvvizsgára készülés, betegség). Pedig terveim szerint ötödév végén, legkésőbb hatodév elején befejeztem volna a nyelvtanulást és koncentrálhattam volna a fő szigorlós tárgyaimra és az államvizsgára. Sajnos a covid miatt nem így alakult. Próbáltam és jelenleg is próbálok folyamatosan egyensúlyozni, hogy a másodév (anatómia szigorlatos) utáni legnehezebb és szakmai szempontokból legmeghatározóbb évemet eredményesen zárjam és közben a nyelvvizsgát is megcsináljam.
Nem számítottam a nyelvvizsga amnesztiára, és mivel rengeteg időm elment az angol tanulásával és közben előző hónapban az írásbelit is megcsináltam már, így az államvizsgám valószínűleg novemberre tolódik, tehát a nyelvvizsga másik részét kénytelen leszek addig megcsinálni.
Nagyon sokszor azt érzem, hogy sokkal szívesebben fordítanám azt az energiát mondjuk a belgyógyászat tanulásába, amit később még hasznosítani is fogok.
Összességében azon a véleményen lennék, hogy a nyelvvizsga egy iszonyat feleslegesen dolog. Hiszen, ha a munkahely kéri a nyelvtudást, akkor beszélned kell és nem a papírod mutogatni róla. Ha a munkahely nem kéri a nyelvtudást, akkor meg mi értelme energiát fektetni bele? Csak nyilván ebben valakiknek nagyon nagy pénz van.
Persze a mai világban alapműveltségnek számít legalább egy nyelvet beszélni az anyanyelven kívül. 11 évig tanultam németet + 2 évig német szaknyelvet, minden vágyam volt, hogy amit elkezdtem 7 évesen, azt felnőtt koromra a tőlem telhető legmagasabb szintre fejlesszem. Nem sikerült, mert ez már végképp nem fért bele az időmbe. Az egésznek az lett az eredménye, hogy van papírom a németről, amit már elfelejtettem, és lesz papírom az angolról...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!