Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a különbség a két kifejezés...

Mi a különbség a két kifejezés között? "taken" és "in realtionship"

Figyelt kérdés
Szinonimák között is vannak árnyalatnyi különbségek.
2021. máj. 31. 13:46
1 2
 11/19 Psylocyber ***** válasza:

#10 Köszi! Utánanéztem és igazad van! Az zavart meg, hogy nincs kontextus és maga az ige mindkét esetben present perfect formában van. Emiatt én nem tudom eldönteni, hogy present perfect vagy present perfect passive.

pl ha a kérdező csak annyit látott h "taken" akkor abból én arra következtetnék, hogy "he/she has been taken", de az sima "present perfect". De ha ahogy te mondod passive-ról van szó, akkor az meg úgy lenne, hogy "she is taken" ? És mi van ha simán melléknévként szerepel a szó?

tudom elég bagatell kérdés, de akkor is most már érdekel :)

2021. máj. 31. 15:32
 12/19 anonim ***** válasza:
Szeritnem egyik se így önmagában, inkább jelző past participle alakból (önmagában), persze ebből lehet még szenvedő és perfect is, megfelelő segédigékkel.
2021. máj. 31. 15:35
 13/19 anonim ***** válasza:
Ja és milyen érdekes, hogy a szenvedő és a jelzős szerkezet ugyanaz tud lenni..
2021. máj. 31. 15:37
 14/19 Psylocyber ***** válasza:

#13 wow, akkor 3 megoldás is lehet! szépen körbejártuk.

Mondasz egy példát, amikor nem azonos a szenvedő és jelzős szerkezet? ehhez már hülye vagyok sajnos, de érdekel :)

2021. máj. 31. 15:42
 15/19 anonim ***** válasza:
It is boring.
2021. máj. 31. 15:45
 16/19 A kérdező kommentje:
:D
2021. máj. 31. 15:46
 17/19 anonim ***** válasza:

11: A 3. alak önmagában mindig passzív értelmű. Aztán hogy az Perfect vagy Simple, az egy egészen más kérdés.

Pl. ha látsz egy olyan szalagcímet, hogy "50% vaccinated", az nem jelenthet más, mint '50%-ot beoltottak', azaz "50% have been vaccinated". Ez Peresent Perfect Passive, ahogy a "she has been taken" is. Mint látod, a passzív és a perfect egyáltalán nem zárják ki egymást. Ez aktívban ugye "Somebody has taken her" lenne.

Ugyanígy, ha azt látod: married ill. divorced -- ezek is passzív alakok: 'meg van házasodva' ill. 'el van válva'. Persze ezt magyarul nyilván úgy mondjuk: 'házas' ill. 'elvált'.

A past participle (azaz a 3. alak) ugye befejezett melléknévi igenév magyarul, tehát melléknév módjára viselkedik. Így mondatrészként lehet állímány is meg jelző is, pl. She is a married woman (jelző), She is married to John (állítmány).

Az utóbbi példánál maradva és visszatérve a perfectre:

She is married to John (Present Simple Passive) = Ő John felesége.

She has been married to John for 3 months (Present Perfect Passive) = Ő John felesége már három hónapja.

A lényeg tehát az, hogy Present Perfect Passive esetén "have/has been" van a 3. alak előtt; Present Perfect esetén meg nincs "been" a 3. alak előtt, hiszen épp a be + 3. alak fejezi ki a szenvedő szerkezetet, a "been" meg ugye a "be" 3. alakja, amire meg azért van szükség, mert Perfectben a have után 3. alak áll. Szóval:

have + 3. alak = Perfect

be + 3. alak = Passive

have + [been + 3. alak] = Perfect Passive

2021. máj. 31. 16:12
 18/19 A kérdező kommentje:
Legalább maradnál a példánál... :D
2021. máj. 31. 16:20
 19/19 Psylocyber ***** válasza:
#17 nagyon köszönöm, remek magyarázat! igyekszem a fejembe verni :)
2021. máj. 31. 16:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!