Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az angoltanárok miért nem...

Az angoltanárok miért nem javítanak ki a beszédben és mondják el az alapvetőket, mint pl.: You're=You are, I'll=I will?

Figyelt kérdés
Általánostól kezdve mindhárom megjárt szakiskolán át a mostani 2 éves érettségiig, mindegyik angoltanáromnál ez volt/van. Ki ejteni nem tudtam azt, hogy pl: I'll, tudni se tudtam mit jelent, minek a rövidítése.
2021. máj. 15. 17:42
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Nem. Általánosban ugyanaz tanított. Aztán megjártam három szakiskolát, ahol más tanárokat kaptam, csak mindegyik öreg nő. A mostani angoltanárom szintén nő, de ő max 50 éves, nem több.

Első osztályban még nem volt negyven szó. Mindegyik évben ő tanított, mint írtam, de akkoriban még fix, hogy nem volt 40 szó. Azt hiszem, akkoriban leginkább az volt, hogy mutatott képeket, és mondta, mi micsoda, mint pl: alma-apple, aztán ahogy tudtunk írni, már másoltatta a füzetbe a szavakat. Talán 3. osztálytól volt ez, onnantól minden évben, kivétel nélkül, óráról órára sok szót adott fel + nyelvtani szabályok is voltak, mikor ahhoz értünk.

2021. máj. 15. 19:18
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a gimnáziumi német tanárom volt hasonló. 4 éven keresztül ő tanított minket és gyakorlatilag abból állt minden egyes órája, hogy panaszkodott, sztorizgatott, hisztizett, kérdezgetett minket, beszélgetett valakivel stb., természetesen mindezt magyarul és esetleg az órából hátralévő pár percben "németeztünk". Viszont a "németezés" is kimerült abban, hogy felcsapta a könyvet és kijelölte a szószedet egy részét amiből következő órán szódolgozatot írtunk vagy adott házi feladatot (a könyvben kellett megoldani a feladatokat, de ahhoz ugye ott volt a könyv segítségül tehát tényleges tanulás nélkül is megoldható volt és az órákon sem beszéltük át, csak az volt a lényeg kész legyen). Tulajdonképpen semmit nem tanított vagy magyarázott el nekünk, szinte az összes jegyünket szódolgozatokból szereztük és egyszer-egyszer kampányszerűen feleltetett minket vagy fogalmazást íratott velünk, de ezek ugye senkinek nem mentek hiszen soha nem tanultuk, gyakoroltuk... hallásértést pedig szerintem konkrétan egyetlen egyet sem csináltunk a négy év alatt. Nekem így a 4 év alatt minden évben ötösöm lett németből, hiszen csak meg kellett tanulnom a szavakat és így jó jegyeket kaptam a szódolgozatokra, az egy-két szóbeli/fogalmazás egyes pedig elfért mellettük. Mindeközben persze nem tudtam németül, egy értelmes mondatot nem tudtam volna elmondani, mert azt is elfelejtettem amit még korábban tanultam (általánosban elsőtől kezdve németet tanultam, akkor jó tanárom volt és szerettem, a szintnek megfelelően ment). Én angolból érettségiztem és így egy idő után már beletörődtem, hogy ez van, így jártam, úgyhogy magam sem tettem már sokat az ügy érdekében, mert egyszerűen elvesztettem a motivációmat. Ezt csak azért írtam le, hogy megmutassam tényleg van ilyen sajnos...

Én azt tudom tanácsolni, hogy ha valamit nem értesz, ha valamit nem tudsz vagy bármilyen kérdés felmerül benned, kíváncsi vagy, szeretnél még valamit tudni stb., akkor kérdezz akár az órán, akár a szünetben a tanártól. Ha ő ebben nem partner, nem segítőkész vagy esetleg nem is tud segíteni, mert mondjuk nem tud érthető magyarázatot adni stb., akkor fordulj esetleg egy másik nyelvtanárhoz / angolul jól beszélő osztálytárshoz/ismerőshöz/rokonhoz stb. vagy még a magántanárt tudom javasolni esetleg. A neten sokféle anyag elérhető, ott a könyv stb., tehát nyilván magad is utána tudsz nézni valamennyire, de nyilván ideálisabb lenne segítséggel és valakinek szüksége is van rá.

2021. máj. 15. 19:25
 13/17 A kérdező kommentje:

Illetve elnézést...

a tanáraim felhozatala úgy volt, hogy:

Ált iskola: 1 tanárnő végig

1. szakközép: nő

2. szakközép: nő

3. szakközép, ahol végül meglett a szakmám: első évben végig egy tanár, második évben új tanárnő jött, ő volt kb 2-3 hónapig, utána elment, aztán jött egy férfi tanár, akit az akkor érettségiző osztály kevesebb, mint 1 hónap alatt kikészített és egyik napról a másikra felmondott, aztán néhány hónapig helyettesítés volt, mert nem találtak tanárt, aztán 2 hétig volt még egy nő, és végül visszakaptuk a legelső tanárunkat, aki maradt is. Most meg, maradva a 3. suliban, az érettségiző részen, egy új tanárnő van, aki egy másik iskolából jött át ide.

Na, ilyen a létszáma a volt tanáraimnak, és közülük senki. Nem tudom, talán alapnak gondolták, mert normál esetben a végződéseket már általánosban magyarázzák. A sima kijavítást meg nem tudom, miért nem bökték oda, hogy "helo, rosszul mondod".

Mellesleg, jól jönnek ki az évek, csak az első helyen egy évig voltam, a másodikon egy hónapig, aztán menekültem onnan, olyan lélekromboló közösségbe kerültem, és kerültem a harmadik sulimba, ahol, az első iskolámban végzett szakmát kezdtem előröl. Tudom, cifra sztori, sok tanár, de tényleg ilyen szerencsétlenül volt. Az akkori igazgató is megmondta, hogy nem így tervezték az angolt.

2021. máj. 15. 19:31
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm, utolsó, már van magántanárom. Csak neki köszönhetem, hogy kiderült, mégsem vagyok olyan hülye angolból, mint azt általános iskola első osztályától gondoltam. :D És pont ezért, mert (igaz, magántanár) találtam egy jó tanárt, felmerült bennem, hogy miért üldöz az iskolai angoltanárokkal a szerencsétlenség, hogy mindig kifogom a rosszat.
2021. máj. 15. 19:34
 15/17 anonim ***** válasza:
86%
Lehet ezt csak a tanárokra fogni, de kötve hiszem, hogyha kinyitottad volna egyszer is a tankönyvedet az adott anyagnál, akkor ne tudnád ezeket a már kezdő könyben elmagyarázott rövidításeket, amik a következő könyvekben (elmagyarázva persze) újra és újra felbukkanak egy egy nyelvtannál.
2021. máj. 15. 23:15
 16/17 anonim ***** válasza:
86%

A tanárod jól csinálta, te pedig csak kifogást keresel.

Igenis le kell ülni, megtanulni a szabályokat, nincs kifogás. Ez a legalapabb tanulási módszer. Ha meg nem érted a szabályokat, valóban h*lye vagy.

De látom nehezedre esett az is, hogy le ülj a szabályok elé és megtanuld őket.

Egy angoltanár.

2021. júl. 10. 21:43
 17/17 anonim ***** válasza:

Magyarországon a legtöbb angoltanár vicc kategória.

Még az olyan is nagyon ritka, akinek normális kiejtése lenne, nem hogy normálisan tanítana.

Sokszor még a 'th' , flap t kiejtése sem megy nekik. A legtöbb annyira képes, hogy feladja a leckét, bemagoltatja nyelvtani szabályokat, aztán jöhet a szódoga, aztán nem érti, miért tudnak a diákjai angolul.

Az a tapasztalatom, hogy aki tényleg jó, az nem a közoktatásban van és általában 40 alatti. Bár volt olyan 45 év körüli magán angoltanárnőm, aki kijelentette, hogy ő nem használ számítógépet, és angolt csak akkor használ, mikor magánban tanít - jobbára gyerekeket. Hát látszott is rajta..Olyan szókincs és kiejtés, amit külföldön sehol nem használnak, szóval inkább egyedül felhúztam magam felsőfokra, annyira hogy a mostani angoltanárom tanárt akart csinálni belőle.

Ja, és nem igazán tudom az igeidők neveit, (max ha nagyon megerőltetem magam), de használni tudom mindent.

2024. jan. 29. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!