Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Középiskolában mit tanítanak...

Középiskolában mit tanítanak latinból?

Figyelt kérdés

Lányomnak most kell második nyelvet választania az iskolában, pszichológus szeretne lenni, ezért én a latint ajánlom neki, de ő azt mondja, hogy neki majd csak szakszavak kellenek és szerinte nem azt tanítják neki középiskolában.

Köszönöm a válaszokat előre is!🙂

2021. máj. 9. 09:27
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Biztos, hogy nem azt tanítják, felesleges emiatt latinul tanulnia. A latinnál is, mint bármelyik idegennyelvnél a szavak csak a tananyag egy részét teszik ki, emellett mondatalkotást, ragozást, nyelvtant tanulnak, ami az or orvosi latinhoz gondolom tök felesleges. Élő nyelvet válasszon.
2021. máj. 9. 09:37
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
A középiskolában a klasszikus (ókori) latint tanulják, ókori írók írásain keresztül. Ezek sokat hozzáadnak az ember általános műveltségéhez, illetve a latin segíti más nyelvek tanulását, de a tanultak legnagyobb részére sem orvosnak, sem jogásznak, sem pszichológusnak nincs szüksége a munkája végzéséhez.
2021. máj. 9. 10:14
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én gyógytornásznak tanulok, barátnőm latinból érettségizett. Mikor orvosi latin volt, akkor viszont semmilyen előnye nem számozott ebből. Ők irodalommal foglalkoztak, ragozás ment max neki, de szavakat ugyanúgy meg kellett tanulnia, vizsgázni ugyanúgy be kellett mennie. Ragozást mindenki más is megtudta tanulni, úgyhogy inkább ha választhat valamilyen más élő nyelvet, akkor azt választanám.
2021. máj. 9. 10:41
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Az középiskolai latintanítás három dologból áll:

- a ragozási paradigmák / szabályok deduktív bemagolása,

- kultúrtörténeti érdekességek (kizárólag az ókorról),

- első évben adaptált alapfokú szövegek, második tanévtől 2000 évvel ezelőtti, autentikus, irodalmi szövegek szemelvényeinek fordítása mondatelemeztetéssel (itt is kizárólag Plautustól Tacitusig).

A latin nyelvű érettségi/nyelvvizsga ezt a három dolgot kéri igazán számon.

Egy orvos ebből legfeljebb a főnévragozást hasznosíthatja.

Amiből nem áll a latintanítás:

- modern nyelvpedagógiai szempontok egyáltalán nem játszanak benne szerepet,

- a szövegértésen kívül más nyelvi készséget nem igazán fejleszt,

- szakmai nyelv nem része,

- egy nagyon kis szeletét mutatja be a teljes latin nyelvű irodalomnak.

2021. máj. 9. 13:50
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Tanultam középiskolában latint, szavakat, nyelvtant és fordítást - tehát még olvasási értést sem, csak mondatelemzéses fordítást. Olvasottak megértését külön tanultam, leginkább egyetem alatt.
2021. máj. 9. 19:09
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha még aktuális, én is tanulok latint középiskolában.

Névszóragozás (declinatiok), igeragozás (coniguatio), és igedidők, valamint névmások voltak. Sok-sok rag bemagolása.

Kb. tudok 4 declinatiot az ötből és 2 igeidőt a hatból, de szótárral fordításban simán elboldogulok, versenyen is voltam.

Fordítunk is, a két évig tartó latintanulás lezárulása lesz egy fordítódoga. De szótár segítségével, szavakból csak néhány alap szót tanultunk meg, azt sem nagyon kérik számon.

Valamint igen, kultúrát is tanulunk, az elején görög-római mitológiát, aztán Róma eredetét és egyéb történelmi mondákat. Most a végén meg a római életet. Ezeken kívül még közmondásokat, szólásokat (sententiae et proverbia), talán ez az, ami a legjobban megragadt.

Szerintem a pszichológiához (meg jogi, orvosi pályára) nem szükséges a latin nyelvtan ismerete, csak szakszavak, ahogyan a lányod mondja.

Amiben hasznosabb, az az, hogy a német például - bár jóval bonyolultabb - hasonló nyelvtannal dolgozik, a nyelvtani kifejezések nevét is onnan vették át. Így már nekem második (választott) nyelvként csak a ragokat kell újra megtanulnom, nem lesz újdonság a nominativ, akkusativ, genitiv stb, sem a szavak neme és eltérő ragozása, sem a präteritum imperfekt és társai.

2021. máj. 12. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!