Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Melyik nyelvet lenne érdemes...

Melyik nyelvet lenne érdemes tanulni jelenleg?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

AZ lenne a kérdésem, hogy melyik nyelvet lenne érdemes tanulni jelenleg (angolon kívül)? És milyen szempontok alapján javasoltok egy adott nyelvet? Ti melyiket tanulnátok és miért?

Köszönöm.

2021. máj. 7. 11:52
 1/4 anonim ***** válasza:
86%

Szia,

1) NÉMET: Kihasználható, az angol után a legtöbbször keresett nyelv az álláskereső portálokon és elérhetőek a német anyanyelvű országok számunkra, illetve itthon a leányvállalataik. Nekem a német volt a második nyelv.

2) OROSZ: A keleti piacok (főleg agrár téren) nyitnak. Növekedik a keleti befolyás és kapcsolati tőke. Jelenleg oroszul tanulok a munkaköröm miatt, plusz az Angol-Német-Orosz a legütősebb trió Magyarországon - véleményem szerint.

3) FRANCIA: Elsősorban, ha Svájc nyugati részén, Belgiumban vagy Franciaországban képzeli el az ember rövid-vagy hosszabb távon a boldogulását.

4) SPANYOL: Viszonylag haladósabban elsajátítható, élvezhető nyelv (számomra legalábbis). Érdemben nem tudom használni, pedig az egyik legtöbbek által beszélt nyelv a Földön.

2021. máj. 7. 20:41
 2/4 anonim válasza:
100%

Szia!

Szerintem ha egy nyelvet meg szeretnél tanulni rendesen, akkor annak számodra is szimpatikusnak kell lennie, ha már erősebb motivációd nem kötődik hozzá. (mondjuk dolgozni, egyetemre menni) Csak amiatt, mert "érdemes" és talán valamikor jó lesz valamire vagy hasznos, szerintme ne kezdj el semmit, kizárólag akkor, ha tetszik az adott nyelvhez kötődő kultúra, irodalom, vagy egyszerűen a hangzása.

Én emiatt - csak hogy a kérdés második felére is válaszoljak - például képtelen lennék megtanulni oroszul, csupán abból adódóan, hogy nem a legegyszerűbb nyelv, és nagyon távol áll tőlem az orosz politka, kultúra, mentalitás és a hangzása is.

A nyelvtanulásnál szerintem az egyik legfontosabb, hogy magadtól is nekiállj elolvasni egy könyvet/cikket, megnézni egy filmet/videót az adott nyelven. Plusz a konstans tanulás, amihez tényleg motiváció kell. És a motivációhoz pedig nyelvi források kellenek.

Itt kezdődik az a rész, ahol kicsit már objektívebben lehet ítélkezni. Nyilván egy kihalt nyelvhez nehezebb forrásokat találni és ezért a motivációt és a rendszeres gyakorlást is fenntartani, mint egy világnyelvhez. Itt Magyarországon ma ezek a nagyobb nyelvek, - amikhez kb. minden nyelvtanulós platformon lehet anyagokat találni és üzleti értelemben véve "hasznosak" is - az angol, a német, a spanyol, az olasz és az orosz. Ezek a nyelvek sok multinál nagyobb előnyt jelentenek nyilván, mint egy mongol nyelvtudás.

A nyelv nehézsége is vissza tudja azért vetni az ember motivációját, így ebből az aspektusból nézve "érdemesebb" megtanulni egy könnyebb nyelvet, amiben kevesebb nyelvtani eset van és nem kell minden szó után egyeztetni. Ilyen szempontból a latin nyelvek igen egyszerűnek mondhatóak, egyikben sincsenek nyelvtani esetek, mondhatjuk, hogy a legkönnyebb nyelvek az angol után az olasz, a spanyol, a portugál és a francia (utóbbi kettő tapasztalataim szerint nehezebb kicsivel).

Egy fél fokkal nehezebb a legtöbb germán nyelv, amelyekben szintén nincsen nyelvtani eset, de talán idegenebb a magyartól a fonológiájuk. Ilyenek a dán, a norvég, a svéd és a holland.

Három nyelvtani eset van az írben, négy a németben és a görögben. A szláv nyelveken belül sokan a bolgárt és a macedónt mondják a legkönnyebbnek, bár ezen a területen már kevésbé vagyok otthon. Ezek azért nehezebbeknek számítanak, és valljuk be, az oroszt kivéve kevésbé is dominánsak a régióban. 6-7 nyelvtani eset van a legtöbb kelet-európai nyelvbn, a lengyel, a cseh, a szlovák, szerbhorvát, a litván és a lett így a nehezbbek közé tartozik.

De egyik sem hasonlítható nehézségben a finnhez, az észthez és a magyarhoz, amikben 15-18 eset van, ha kihívást keresel, akkor hajrá:D

Alapvetően ma itthon szerintem a német nyelv tudása a legfontosabb az angol mellett, utána európai szinten a francia és az orosz a legelterjedtebbek, amiket nem csak anyanyelvként beszélnek, de rengetegen tanulnak második nyelvként is. Utána következhet a szintén szélesebb körben oktatott spanyol, amit amúgy a fél világ beszél, viszont túlnyomó részben a földgolyó másik felén. Ezeken kívül a magyar tantervekben még a régióban fontosabb olasz jelenik meg, innentől már azt mondanám, a legtöbb európai nyelvnek közel azonos jelentősége van.

Remélem tudtam valamennyit segíteni, mindenképpen azt emelném ki, hogy a saját céljaidnak, személyiségednek és motivációidnak megfelelő nyelvet válassz, azzal nem hibázhatsz. Még kihalás szélén álló nyelvet is tudok ajánlani, ha a kellő érdeklődéset megvan iránta. De ahogy mondtam, hacsak nincs kiemelt érdeklődésed valami iránt, akkor a régióban fontosabb-könnyebb nyelveket éri meg elkezdeni - természetesen ezeket is a kellő dedikációval:)

2021. máj. 7. 21:05
 3/4 anonim ***** válasza:
84%

Én oroszul szeretnék, ha lenne rá időm. A fő probléma a nyelvtanulással, hogy itthon iskolában meg lehet ugyan tanulni, de nem olyan mint amikor anyanyelvű emberekkel kell intézned a napi dolgaidat. Tehát hiába tanulom meg az oroszt, ha semmi dolgom nem lesz vele, elfelejtem.

Angolul tudok, ezzel is el lehet lenni szinte bárhol, a németnek csak európában van létjogosultsága, de itt viszont elég használható.

Tehát olyat tanulj amire szükséged is lesz, különben elsatnyul.

2021. máj. 10. 13:54
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Az angol mellett a németet érdemes üzleti értelemben, mivel német érdekeltségű kis ország vagyunk. Az itthon lévő cégek több, mint fele osztrák vagy német, és ha később külföldre akarsz menni dolgozni vagy tanulni, akkor Ausztria, Németország vagy Svájc az elsődleges célországok.

Az összes többi nyelv hobbi a számunkra, lehet velük valamit üzletileg is kezdeni, de ezeket elsödlegesen hobbiból, személyes érdeklődésből tanuld. Orosz, francia, kínai, japán, arab esetleg héber, ezeket mondanám első körben, attól függően, hogy pontosan mit akarsz vele kezdeni.

2021. máj. 10. 13:56

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!