Japán, kínai, koreai vagy orosz?
Sziasztok!
Mérnökként angol mellé második nyelvként a fentiek közül melyiket lenne érdemes választani majd? (Kiköltözni egyik helyre sem szeretnék hosszasan, inkább az a kérdés, hogy melyik lehet a hasznosabb?)
Nézz szét, hogy az adott mérnöki területen melyik országok cégei vannak itthon is jelen nagy számban.
Ha például atomenergetikai mérnöknek tanulsz, oda a dolgok mostani állása alapján jó az orosz, ha meg mikroelektronikával fogsz foglalkozni, akkor nyilván nem az orosz az ideális.
Bár a listában nincs benne, de Magyarországon szerintem a német lenne a legjobb úgy általában, angol után az egyébként is könnyen tanulható.
Orosz? Ne vicceljetek már gyerekek, akárhol eldobsz egy kavicsot és kínai céget találsz, ne mondjátok már, hogy az orosszal többre menne, mint a kínaival.
A kínait ajánlanám mindenképp, az összes többit csak akkor, ha vmi speckó célod van velük mondjuk. Mérnök japán cégnél vagy mittudomén :)
Kedves 5.: 1. vagyok.
A kínai cégeknél is az angol a standard nyelv, max akkor nem, ha Kínában vagy. Az meg - lássuk be - nem túl valószínű, hogy kijutsz oda. Ugyanígy a japán: Toyotánál voltam és az angolt kérték, hiába japán cég. Azzal nem mész semmire egy japán cégnél, ha tudsz japánul, vagyis inkább nem döntő.
Ezzel szemben a környezetünkben sok a szláv nép. Ha az oroszt elsajátítod, akkor sokkal könnyebben megérteted magad a szerbekkel, macedónokkal, stb. És ugye a szlávok közül nem mind EU-tagállam, amiből tán következik is, hogy nincs akkora angol dominancia. Ergo: egy orosz cégnél nagyobb hasznát veszed az orosznak, mint egy kínai nyelvtudásnak egy kínai cégnél.
Sorekara: oroszra esik a választásom!
Vagy az orosz vagy a kínai nyelv.
Én magam kínaiul tanulok. Szerintem a kínai nyelv jó. Föleg, hogy az EU-ban Magyarországon (föleg Budapesten) van a legnagyobb kínai közösség. Most meg még a Fudan egyetem is jönni fog 2024-ben. Ajánlom a kínait.
Persze az is igaz, hogy az orosz nyelv is nagyon jó. Én nem tanulok ezen a nyelven, de szerintem megérné. Kínában is szeretik az oroszokat.
Mind kettöt nagyon jó választásnak tartom, de ha mondanom kellene egy nyelvet az a kínai lenne. Nagy potenciát látok benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!