Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ezt hogy értik az eszperantóva...

Ezt hogy értik az eszperantóval kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Sokan mondták/írták hogy az eszperantót hiába nem beszélik sokan, barátokat lehet vele szerezni, egy közösség tagja lehet lenni, lehet vele pénzt keresni és utazni. Na áljunk meg itt.. mi az hogy pénzt keresni? Megtanulok 3 hónap alatt közepes szinten egy egyszerű nyelvet, és hogyan szerzek ezzel pénzt? Na és hogyan lehet utazni? Ezt az utazást az eszperantóval kapcsolatban annyiszor hallattam hogy nem tudom megérteni még most se

2020. dec. 12. 21:31
 1/7 anonim ***** válasza:
93%
Kábé ugyanez igaz az összes többi nyelvre is.
2020. dec. 12. 21:54
 2/7 anonim ***** válasza:
78%

Az eszperantó aranykorszaka a 80-as években volt, amikor gyerek voltam. A szovjet blokkból kevesen tudtak angolul, ezért nem volt olyan világnyelv, amely összekötötte volna a keleti és nyugati blokk tömegeit. Ebbe a vákuumba robbant be az eszperantó, mint lehetséges megoldása a problémának, amely összeköti az embereket.

Más lett a forgatókönyv. Ma már mindenki tud angolul, nem kell más világnyelv. Nincs értelme eszperantót tanulni, nem tudsz vele buszjegyet venni Londonban, nem tudsz rendelni egy croissant-t Párizsban, sem egy falafelt Jeruzsálemben. Nem beszéli senki ezt a műnyelvet.

Pár rajongója még van, ők itt tobzódnak a gyakorin és reklámozzák a hobbijukat. De a valóság az, hogy az eszperanto halott. Több értelme van klinglon vagy dothraki nyelven megtanulni, nagyobb eséllyel találkozol star trek vagy trónok harca fanokkal, mint eszperanto beszélőkkel.

2020. dec. 12. 22:36
 3/7 anonim ***** válasza:
78%

Nem tudom, hogy miért pontozták le az előzőt, pedig igaza van.

Ha jelentkezel egy állásra megkérdik, hogy milyen idegen nyelven tudsz, és ha eszperantó nyelvet említetted, akkor kiröhögnek. Szinte egy szakmába sem törtbe a nyelv. Az angollal szemben. Ami lassan alapkövetelmény.

2020. dec. 12. 23:39
 4/7 Garpe ***** válasza:
78%

Szia!

Ezek tök jogos kérdések. Mint az eszperantó nyelvet beszélő és a közösséget ismerő tudok válaszolni a saját tapaszatalataim és meglátásaim alapján. Természtesen bőven lehet, hogy más majd más dolgokat mond.

"Megtanulok 3 hónap alatt közepes szinten egy egyszerű nyelvet, és hogyan szerzek ezzel pénzt?" Ez egy kis közösség kb. azon a szinten van mint az ilyen apró európai nemzetek (ha az az opció nem számít, hogy oda költözöl x apró nemzet országba). Ez azt is jelenti (így észtül, illetve szlovénül beszélő ismerőseim példáját látva), hogy nem megvan a nyelvvizsgád és rögtön dől a lé és a lehetőség; illetve a legtöbb cég (kicsi vagy nagy) egyszerűen nem nagyon fog tudni mit kezdeni ezen tudásoddal. VISZONT a világ az nem csak cégekből és gyárakból áll: vannak különböző szerveztek/alapítványok és ott van az oktatási szektor.

Az egyik lehetőség, hogy bedolgozod valamelyik nagyobb eszperantós szervezetbe: TEJO, UEA, SAT, E@I... Nyilván ez egy nehéz menetet, mert ehhez jól kell tudni a nyelvet és eléggé aktívnak kell lened, hogy bevegyenek.

A másik lehetőség az oktatási szektor. Mivel az eszperantó élő nyelv (lásd a Magyar Tudományos Akadémia állás foglalását: [link] ezért sok egyetemen elfogadják a belőle tett nyelvvizsgát (lásd például: [link] Sokan ezért eszperantóból szerzik meg (az utóbbi időben ez leginkább úgy néz ki, hogy bizonyos szakokon KÉT felsőfokú nyelvvizsga kell és ezért az angol felsőfokú után, eszperantóból teszik le [sok esetben itt családos emberekről van szó, akik másoddiplomát csinálnak a munkahelyük támogatásával]). Sokan magántanárként dolgoztak s volt aki még meg is tudott élni ebből (nem tudom, hogy a legújabb magántanárokat érintő törvény mennyire érintette őket, de azért látom még a friss hirdetéseiket). De én is vagy 2-3 éve hirdettem meg magam egyetlen egy helyen és azóta is 3-4 havonta keresnek fel, hogy vállalok-e még eszperantó órákat (sajnos a középiskolai angol tanítás elvitte az időmet, így már nem). Egyébként egy pár éve az eszperantó még választható érettségi tantárgy volt és egy-két iskolában oktatták is.

Az eszperantós világ vásárol könyveket, hűtőmágneseket stb. meglehet próbálni erre a piacra is betörni. Az embereknek van igénye ezekre és elég hűségesek. Nyilván itt ügyesen kell játszani a kereslet-kínálat mentén.

Valahol az utazás és a pénzkeresés között van szerintem az önkénteskedés (eo: "volontulado"). A nagyobb szervezetek (TEJO, UEA, E@I...), illetve eszperantós özpontok (Białystok, Herzberg_am_Harz...), rendszeresen vesznek fel önkénteseket. Itt kapsz ösztöndíjat és (sok esetben) szállást és elutazva x országba csinálod azokat a feladatokat amikkel megbíznak (ez a nylevtanítás, weblap készítés, idegenvezetés, rendezvényszervezésen át sok minden lehet, nyilván előre megmondják mit szeretnének). Itt a szervezetek weboldali tudnak segíteni a részletekben. TEJO: tejo.org; E@I: ikso.net; UEA: uea.org

Utazás:

Az első lehetőség: elmész valamelyik Renkontiĝora. Megismersz embereket (renkontiĝokon vagy Amikumun vagy akárhogyan) aztán ők meghívank magukhoz valamiylen rendezvényre vagy csak haverkodni. Harmadik lehtőség: Pasporta Servo pasportaservo.org ez egy iylen ezsperantós vendéglátó-szolgálat. Önkéntes módon emberek szívesen látnak más eszperantistákat házukban, itt fel lehet venni velük a kapcsolatot és (ingyen) vendégül látnak.

Ezek jutottak eszembe. Lehet, hogy van még. Remélem egy kicsit segít elképzelni a dolgot.

Ha valami nagyon specifikus kérdésed van, írj nyugodtan privátot (akár te is kedves olvasó).

2020. dec. 13. 02:50
 5/7 Garpe ***** válasza:
75%

#4-es vagyok megint: kiegészítés "VISZONT a világ az nem csak cégekből és gyárakból áll: vannak különböző szerveztek/alapítványok és ott van az oktatási szektor." innen lemaradt az, hogy természetesen ez egy másabb dolog. Meglehetősen bizonytalanabb életforma. Ha fiatal vagy, jó buli lehet esetleg, ha ilyen beállítódású vagy. De persze azért látni egy-két embert, aki ebben éli le az életét.

Még az oktatáshoz, hogy a liverpooli egytem hirdetett doktori programokat az eszperantóval kapcsolatban egy pár éve. Most csak a kutatókról szóló oldalt találom így nagy hirtelen: [link]

2020. dec. 13. 02:57
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ
2020. dec. 13. 08:19
 7/7 anonim ***** válasza:
38%

Csodálkozom azokon, akik azt írják, hogy az eszperantó halott. Ha ők meguk nem ismernek valamit, akkor azt hiszik hogy az nincs is? ... :-)))

Azzal sem értek egyet, hogy a világon mindenhol és mindenki beszél angolul. Szerintem ez egy sznob szemlélet. Persze, a nemzetközi túristaközpontokban sokan tudnak angolul, de elég néhány utcával arrébb menni Magyarországon is, és más országokban is hogy az ember megtapasztalja ennek a hazug voltát.

Szerintem az eszperantó ugyanolyan nyelv mint a nyelvek közül bármelyik. (Csak semleges és gyorsabban tanulható). Ha az angol valóban univerzális lenne, akkor nem volna érdemes semmilyen más nyelven tanulni. Sem arabul, sem kínaiul, sem portugálul... :-))) Minden nyelvnek meg van a maga használati területe, és ez megvan az eszperantónak is. Jó dolog az eszperantó!

2020. dec. 13. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!