Elméleti kérdés. Egy külföldinek milyen jó okai lehetnek magyart tanulni?
Akik eleve nyelvészettel foglalkoznak, azoknak lehet hasznos.
Régebben láttam egy videót, ahol magyart tanuló diákok beszéltek arról, hogy milyen tanulni a nyelvet stb.
Ott az egyikük azt mondta, hogy a tanára azért ajánlotta a magyart, mert a szláv nyelvek után valami nehezet és egyedi nyelvet akart (értsd ugor nyelv vagyunk, de a szókincsünk nagyrészt török/szláv eredetű, tehát van benne csavar).
Haszna nem tudom, hogy mi van, azon kívül, mint amit egy nyelvtanulás adni tud.
Régebben olvastam, hogy elviekben az egyiptológusok is tanulnak valamit a nyelvről, mert a logikája segít a hieroglifák megfejtésében. Namármost forrás nem volt, éppen a nyelvet magasztaló cikk volt, tehát érősen megkérdőjelezhető ez az állítás, érdemes utána járni.
(Nyilvánvalóan nem arra utalt a cikk, hogy a fáreók magyarok voltak, csupán a logika hasonló. Tehát felesleges lepontozni a válaszomat és aggresszívan kijavítani, hogy márpedig uráli eredetűek vagyunk - tudom, sosem állítottam az ellenkezőjét)
Sok oka nem lehet, kivéve, ha valamiért érdekli a magyar nyelv/kultura, esetleg magyar barátja/barátnöje van.
Egy külföldi nem tudom, miért akarna MO-on dolgozni, illetve az sem mindegy, milyenn külföldön él, - nyugaton vagy keletebbre -, de igazán nem tudom elképzelni, hogy valakinek vonzó legyen, ha nincs rákényszerítve
Például mert a barátja/barátnője magyar. Nekem is van egy házaspár ismerősöm, náluk a nő magyar, a férj svéd, és a férj egész jól beszél magyarul. Annak idején a BME-n ismerkedtek meg, a férj cserediákként volt itt (hogy miért pont itt, azt nem tudom).
Az is lehet, hogy vannak magyar felmenők, esetleg még élő rokonok, és amiatt kezd el a magyar nyelvvel foglalkozni.
Jut eszembe, van egy lengyel lány youtube-on, talán neki van videója, hogy miért kezdett el magyarul beszélni.
A legtöbb videójában ezzel foglalkozik, hogy hogyan meg mit tanul a magyar nyelvről.
- érdekes nyelv, aki nyelvb***i, annak ez is elég (most ezt nem rosszból mondom, ez is egy érdeklődési kör)
- valami meghatározó élmény köti Magyarországhoz vagy a magyarokhoz (pl. utazás)
- ismerőse/barátja/párja stb. magyar
- Magyarországra tervez költözni (tanulmányok, munka) vagy Magyarországon él
Korábban Ukrajnából csak magyarok jöttek Magyarországra dolgozni. A nyelvet is beszélték, és jobb fizetést lehetett kapni.
Most már echte ukránok is jönnek, de mivel nekik nem anyanyelv a magyar, azért nekik kell tanulniuk magyarul. Ha sok a magyar a környékükön, akkor már tudja valamennyire a nyelvet, amikor jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!