Hol tanulhatnék meg anyanyelvi szinten latinul?
Először is: hol laksz?
Másodszor: egy holt nyelv (ahogyan te is megjegyezted) elsajátításánál "anyanyelvi" szintről beszélni kissé furcsa.
Legfeljebb felső fokról lehet szó...
A helyzet az hogy a latin nyelvet nem tudjuk, hogy is kell beszélni, mert az évszázadok során sokat kopott és változott, így a kiejtése kétes. Például lehet hogy a Cicero-t "cicerónak" de lejet, hogy (görögös kiejtéssel) "kükeró"nak kell ejteni. Ha biztos szinten tudsz latinul, akkor ezt is tudnod kéne, tehát gondolom csak perfektebbül akarsz beszélni. Ehhez egy nyelviskolába menj el és kérdezd meg, tudnak-e segíteni.
(Éppen azért nincs az origós latin nyelvvizsgának szóbeli része, mert nincs értelme - nem beszélik)
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos félreérthetően fogalmaztam meg a kérdésemnél azt, hogy "bizonyos szinten tudok latinul".
Úgy értettem, hogy tudom a Magyarországon eddig megfigyelt összes (365) madárfaj latin nevét, és jónéhány növényfajét is.
Madármegfigyeléssel, természetvédelemmel, természetfotózással foglalkozom szabadidőmben.
E félreérthetőségemért bocsánatot kérek.
Nagyon érdekel a latin, a magyar után a legszebb nyelvnek tartom. Ezért is szeretném a lehető legmagasabb szinten "művelni".
Egyébként Békéscsabán lakom.
Szép dolog ilyenre vállalkozni, komolyan. Nem lesz könnyű dolgod, azonban ha van elég kitartásod, egyáltalán nem lehetetlen.
Még egy fontos kérdés: hogy állsz más nyelvekből, ill. milyen nyelveken tudsz?
Angolt tanulok, közepesen megy.
Több ismerősöm szerint jó a nyelvérzékem, mert a madarak latin neve csak úgy "rámragadt", nem tanultam rá különösebben.
Egyébként azért megy csak közepesen az angol, mert nem tartom szép nyelvnek, valahogy nem érdekel igazán.
Önmagában egy jó tanár kell, vagy jó könyv.
A latin nyelv hagyományának megfelelően, először az alaktant (ragozásokat) kell tudnod és értelmezned, hogy utána az egyszerű mondattant megértsd, min keresztül az esettant megérted, és végül a bonyolult mondattant kell megértened. Aztán beszélhetünk stílusgyakorlatról, és auktorolvasásról. Ezeket egy tanár összekovácsolja, és sok idővel, gyakorlással, kitartással, jó könyvvel meg lehet az eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!