Németet vagy olaszt tanuljak?

Milyen területen képzeled el magad?
Balaton környékén turizmusban inkább német. Idegenvezetőként inkább olasz, kevesebb lesz a konkurencia.
Gazdasági szempontból német, német cégek itthon, jobb külföldi lehetőségek. De ha te kifejezetten Olaszországba akarsz költözni, akkor nyilván olasz. Ha meg hobbiként akarod megtanulni, akkor mindegy, melyik, a lényeg, hogy szeresd az adott nyelvet. Az angol mindkettőhöz jó alap.

Némettel több a lehetőség, sokkal többen tanulják, így magánban is nagyobb a kereslet. Cserébe a konkurencia is.
Olaszt kevesebb helyen tanulnak, nem minden iskolában, de így versenytársad se lenne annyi.

A német "papíron" kétségtelenül hasznosabb. Én is ezért választottam. A tanulásával még nem is volt baj, sőt, egészen kiváló tanárom volt. Aztán kaptam egy németországi ösztöndíjat, és bár alapvetően korrekt volt minden, úgy jöttem haza, hogy én aztán soha többé nem vagyok hajlandó használni! - Szerencse, hogy csak 3 év munkája lett "kuka". Aztán megtanultam olaszul egyedül, itthon.
Ezt csak azért írom, mert a motiváció RENGETEGET számít. Hiába a világ leghasznosabb nyelve, ha akár csak közömbös vagy iránta. Azt válaszd, amiért valóban lelkesedni tudsz! A célnyelv országait / kultúráját, és természetesen magát a nyelvet is vedd számításba.
(Én azért nem bánom olyan nagyon a választásom, mert a másik választható nyelv iránt is közömbös voltam. Pech.)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!