Hogy mondod németül, hogy szarkeverő?
Kedves Válaszadó!
Ha tényleg ezt így mondják németül, tehát van ilyen szó a német nyelvben, hogy "Scheißrührer", akkor gondolom nem tart semeddig, hogy ennek megerősítéseképpen belinkelj valamit olyan szótárból, ill. szleng szótárból, ahol ez szerepel. Olyan szöveg is jó, amelyben ez a szó szerepel - természetesen német anyanyelvű által írva, nem valami "ich deutsch sprechen" nyelv(nem)tudású szüleményeként.
Én szorgalmi feladatként nekifutottam, elég intenzíven rákerestem erre az interneten, továbbá eddig kb. egy tucat német anyanyelvűt megkérdeztem (Németországban, ahol élek és kizárólag tanult embereket, többek között német nyelvvel foglalkozó embereket is (Germanist, Sprachlehrer, Dialektforscher), de senki nem hallotta még ezt a szót eddig, és teljesen értelmetlennek is találta, egyebek között azért is, mert a ebben a szóösszetételben a "Scheiß-" nem főnévként, hanem jelzőként hangzik, tehát németül füllel kb. mint az, hogy "szarházi keverő".
Hát, szarkeverők azért más nációban is vannak – hogy hol van több, abba most ne menjünk bele, mert aztán rögtön beindul a "shitstorm", hogy az alapszónál maradjunk 😂. Szlenges kifejezés is van rá bizonyos nyelvekben, pl. a brit angolban a "shit-stirrer", ami ugye a magyarral szó szerint megegyezik.
Sajnos a németben erre így egy az egyben nincs szó, legalábbis ilyen ütős szleng szó. Németül lehet használni az "Intrigant" szót, vagy a régies "Ränkeschmied"-et, de ezek komoly, szalonképes kifejezések, egy ma fiatal ezeket egy laza beszélgetésben nem mondaná (az utóbbit jószerivel nem is ismerné).
Viszont elgondolkoztam rajta, és ha szlengesebben kéne ezt mondani – egy nyelvben mindig lehet találni valami megoldást – akkor nem összetett főnévként, hanem főnév+igeként használnám – keveri a szart - és akkor már mindenki (értsd: minden német anyanyelvű) számára érthető lenne, pl.: Thomas ist von allen Kollegen gehasst, weil er stets die Scheiße rührt. Ez talán azzal is összefügg, hogy van a németben egy régi közmondás: "Wenn man in der Scheiße rührt, fängt es an zu stinken."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!