Az "editing" kifejezést hogyan használják a filmkészítésben? (lent kifejtem)
Tudom, hogy az editor az a vágó.
De amikor nézek egy olyan angol nyelvű videót, ami a filmek "editing"-jéről szól, akkor az automatikus fordító csak a "cut"-ot írja vágásnak, az "editing"-et meg szerkesztésnek.
Szóval amikor vannak ilyen filmes videók, ilyesmi címekkel
The art of editing and Suicide Squad
vagy
Bohemian Rhapsody's Terrible Editing - A Breakdown
Akkor ott hogyan fordítanátok, végig vágás, és vágás művészete, vágás szerkesztés? Mert tartok attól, hogy ha a szerkesztést szót használom ilyenkor, akkor sokan nem a vágást értik az alatt
Mit mondtok?
Aki filmek összerakásával foglalkozik, az tudja hogy a vágás szerkesztéssel jár.
Manapság egyetlen otthoni számítógépen is elvégezhető a film teljes utómunkája. Ezért szerintem egyre többen minden részéhez konyítanak és még is csinálják.
Nem válnak úgy szét a szakmák mint régen, vagy az A kategóriás mozifilmekben.
Az említett videók kifejezetten a vágó szakmai témákkal foglalkoznak.
Film esetén a magyar "szerkesztő" mást takar. Doku filmben lehet a vágó dolga, de játékfilmben többnyire nincs ilyen munkakör. Ott a forgatókönyv írásakor történik a "szerkesztés".
De előfordulnak nem lineáris narratívák, több szálon futó cselekmények, melyeket mégis a vágóasztalon lehet igazán emészthető, vagy hatásos formába szerkeszteni.
Pl. Huszárik: Szimbád. Morrell Mihály vágó pár hónapra elvonult a nyersanyaggal és az asszisztenssel a vágószobába, és előre nem tervezett módon rakta össze filmé.
Helyzete válogatja melyik szót használnám. Vannak sorrend, ritmus és képpárosítási szempontok. Egy-egy ilyen döntés vágás. Nagyobb szekvenciákban gondolkodva (azokról beszélve) már inkább szerkesztés
Köszönöm alapos, minden részletre kitérő válaszodat!
Így már világosabb a kép! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!