Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a véleményetek az orosz...

Mi a véleményetek az orosz nyelvtanulással kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Továbbtanulás előtt állok, és mindenképp nyelvi iskolába szeretnék menni. Az angol mellé kell egy nyelvet választanom, és az orosz illetve a német között gondolkozok. A német nyelv nekem soha nem tetszett úgy igazán, soha nem is tanultam, viszont azt tudom, hogy ez is egy "világnyelv". Az orosz kicsit megrémít, félek, hogy túl nehéz, de jobban tetszik mint a német. Persze, tudom nekem kell döntenem, viszont abban kérem a segítségeteket, hogy nektek mik a tapasztalataitok/véleményeket az orosz nyelvvel kapcsolatban? Sokat segítene a döntésemben.

2020. júl. 13. 00:15
 1/9 MLGuy ***** válasza:
78%
Mind a két nyelven tanultam (oroszt 7 éven át, németet 4 évig). Mindkettőben van logika, de Magyarországon a német sokkal hasznosabb nyelv. Nagyon sok a német cég Magyarországon, és három olyan célország is van (Ausztria, Svájc és Németország), ahol a németnek jó hasznát veszed. Ezért a mellett érvelnék, hogy ha teheted, inkább válaszd a németet. De az orosz is klassz nyelv egyébként.
2020. júl. 13. 00:22
 2/9 anonim válasza:
77%
A német könnyebb és hasznosabb. Évek óta tanulom és boldogulok vele, barátaim akik meg az oroszt választották nagyon szenvednek vele, plusz az oroszhoz egy egész új abc-t is meg kell tanulj.
2020. júl. 13. 00:25
 3/9 anonim ***** válasza:
89%
Nem olyan nehéz az orosz, de több ismerősöm is jól beszéli, ennek ellenére semmire nem használják. Nincs annyi állás. Ellenben a német hiányzik, mint egy falat kenyér.
2020. júl. 13. 04:25
 4/9 anonim ***** válasza:
89%
Öcsém is tanult oroszt, méghozzá magától. Kevesebb hasznát veszi, mint remélte.
2020. júl. 13. 04:26
 5/9 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem hagyjad a németet, ha nem tetszik. Inkább tanulj valami kevésbé hasznosat, úgy hogy jobban szereted, mint valami olyat amit egyáltalán nem tetszik, de hasznos.

Mert ha valamit úgy tanulsz, hogy muszáj, abból csak szenvedés lesz.

A cirill abc meg nem nehéz, ez egy tévhit, nem hiraganákról van szó. A nyelvtanában már sokkal több nehézség van, de nem hinném, hogy a német sokkal egyszerűbb lenne.

(Egyébként is minden nyelvész ismerősöm azt mondja, hogy az angol-német nem jó párosítás, ha egyszerre tanulod.)

2020. júl. 13. 06:24
 6/9 anonim ***** válasza:
96%

A cirill abc-t könnyű megtanulni, de a jó helyesírást elsajátítani évekbe telik. Pl a hangsúlytalan о betűt а-nak ejtik, ezért ezeket nagyon könnyű összekeverni, aztán egyes esetekben az sem egyértelmű, hogy а vagy я(ja) kell, hova kell lágy/kemény jel stb.

Oroszt akkor tanulj, ha valami nagyon konkrét célod van vele, mondjuk tolmács lennél, vagy idegenvezető. Máskülönben nem sok hasznát fogod venni. Nekem németből és oroszból is van felsőfokúm és azt kell mondjam, hogy az orosz sokkal nehezebb. A németben 4 eset van, oroszban 6, az oroszban minden igének 2 alakja van, egy folyamatos és egy befejezett, amiknél azt is meg kell tanulni a ragozáson felül(ami teljesen eltér egymástól), hogy milyen esetekben melyiket használjuk, vándorló hangsúly van a szavakban, tehát minden szóban máshol van és én most 5 év tanulás után is előfordul, hogy eltévesztem, ismeretlen szavaknál meg csak tippelni tudok, hogy hol lehet :D Pedig ez nagyon fontos része, mert ha rosszul hangsúlyozol, az orosz nem fogja érteni. A németben nincsenek ilyen nehézségek, ott a 4 eseten és a kötőszavak utáni szósorrenden kívül szerintem semmi extra nincs. Ja meg persze ami mindkettőben nehéz, az a vonzatos igék.

2020. júl. 13. 08:24
 7/9 anonim ***** válasza:
95%
Én nemcsak az oroszról, hanem minden szláv myelvről lebeszélnélek. Túl nagy a konkurencia. A szlovákot, ukránt, horvátot, szlovént nem egy határontúli magyar beszéli, ráadásul nem felnőttként kezdték, berögzült hangkészlettel. Kapásból kiesik a cseh, lengyel is, hiszen ezeket nagyjából értik. Bolgár vagy orosz marad. A bolgárnak magyarként nem sok haszna van. Az oroszt sok ukrán is érti. Rengeteg ukrán és ukrajnai magyar lett behozva gyárakba dolgozni. És akkor még nem beszéltem a nem kevés orosz kisebbségről, akiknek születettek gyermekeik és a magyart és oroszt is jól beszélik. Kéttannyelvűsök is vannak. Egyszerűen túl nagy a konkurencia arra a kevés orosz nyelvet igénylő állásra.
2020. júl. 13. 15:17
 8/9 anonim ***** válasza:
Én egymagam tanulok már oroszul kb 4 éve, nekem nagyon tetszik a nyelv, az elején nehéz ,nem a cirill betűk miatt, inkább az elején fura a nyelv kiejtése, szeret lágyítani, (bár a jerü-n kívül, nincs olyan hang, ami a magyarban nincs meg) szeretnek ragozni, fontos mindig a hangsúly hova esik, és gyorsan beszélnek, nehéz megérteni őket, bár gyakorlással minden akadályt le lehet győzni
2020. júl. 15. 22:28
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok még, inkább gazdasági szempontok inkább a német mellett szólnak, én nem is azért tanulok oroszul, sok orosz barátot is szereztem, és nagyon értékes kultúrát ismertem meg.
2020. júl. 15. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!