Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy is van pontosan az...

Hogy is van pontosan az angolban a prepozíció a this, next, that stb. előtt?

Figyelt kérdés

Emlékszem, azt tanították nekünk, hogy a this, next, that stb. elé nem kell rakni "in" prepozíciót. Mégis rengeteg anyanyelvi szövegben látom ennek az ellenkezőjét.

Pl.:

[link]

Akkor most hogy van ez?

2020. ápr. 7. 14:04
 1/10 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy hogyan szerepel a mondatban. Nem minden esetbe kell odarakni.
2020. ápr. 7. 14:11
 2/10 A kérdező kommentje:

Az alábbi esetben például?

I started watching comedy movies in 2004 because I saw my first comedy movie (in) that year.

2020. ápr. 7. 14:24
 3/10 anonim válasza:
Ebben az esetben teljes mértékben elhagyható.
2020. ápr. 8. 01:37
 4/10 A kérdező kommentje:
És ha bennehagyom, az nyelvtanilag helytelen?
2020. ápr. 8. 09:45
 5/10 anonim ***** válasza:
Én is gyakran tapasztalom, hogy anyanyelviek áthágják ezt a szabályt.
2020. ápr. 8. 09:54
 6/10 anonim ***** válasza:
Na de ámbár azonban most hol van itt szabály? Vagy, bocs, a kérdező nem ért magyar, vagy ti. Az, hogy nem kell, az nem azt jelenti, hogy nem szabad.
2020. ápr. 8. 11:32
 7/10 A kérdező kommentje:
Akkor most mi a helyzet? Helytelen azt mondani, hogy 'in that year' stb. vagy nem?
2020. ápr. 8. 16:45
 8/10 anonim ***** válasza:
Hát, én nem tudom, megkérdeztem egy (jó) tanárt, ő (is) azt mondja, hogy nem használjuk az in-t. Ugyanakkor van nyoma neki. Amit kedvelek szöveggyűjteményt használni, a British newspapers-t, abban a találatok száma that year/in that year-re 10:1. És még ráadásul az in-esekben tartozhat az igékhez az in, szóval kevesebb.
2020. ápr. 8. 17:21
 9/10 A kérdező kommentje:

"They still received £34,000 in that year." - The Guardian

"I cannot compose now," he wrote in that year." - The Guardian

Wordhippóról cikkrészletek:

"Prior to his assassination, he had proclaimed that Guinea-Bissau would declare its independence from Portugal in that year."

"It was in that year that the original quartz clock was invented by W.A. Marrison and J.W. Horton."

"They were all drafted by the NBA in that year." - Huffington Post

Irodalmi példák, a wordhippóról szedtem:

"On June 4, in that year, she paid the ground rent for the last time."

"On the 18th August in that year a total eclipse was visible in India."

"I recall nothing read in that year in Europe which moved me, and I think I read very little, except the local histories of the Tuscan cities which I afterwards wrote of."

2020. ápr. 8. 17:49
 10/10 A kérdező kommentje:

Illetve találtam ilyeneket:

[link]

[link]

2020. ápr. 8. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!