Az angolban a "must+be+ing" szerkezetet lehet olyan helyzetben is használni, amikor valamit úgy érzek, hogy belső indíttatásból meg kell tennem kizárólag a jelenben?
Sokszor találkoztam már ezzel a "modal V+be+ing" szerkezettel, pl. "I should be doing something".
Ugye a "must+be+ing" elsősorban azt jelenti, hogy xy biztosan csinál valamit. Pl. "She must be dreaming." = "Ő biztosan álmodik." De a must alapesetben egy belső indíttatású dolog, tehát az "I should be doing something" mintájára használhatom a must-ot is erre az esetre, ha azt mondom, belső indíttatásból akarok tenni valamit egy adott pillanatban?
Pl. ha azt akarom kifejezni, hogy nekem most, ebben a pillanatban, de tényleg csak most, nem pedig általában, gyakorolnom kell az angolt, mondhatom azt, hogy "I must be practicing English."?
Ne hülyéskedjél már, olyant te sem mutattál...
MÁrmint a certainty-re -ing-est.
El kell ismernem, tévedtem, amikor az Using must... mondatot beütöttem, akkor elsőnek nem a folyamatosos lapot hozta fel, de már látom, ez a mondat ott is szerepel, tehát valóban, tudod prezentálni.
Én viszont a másik felét nem. :)
De nem tudom, minek is kéne. Ez olyan, mint a KRESZ, apró szabályokból kell összerakni. A folyamatos jelentéstartalma tükröződik a folyamatos infinitívben is, a módbeli segédige jelentése meg magában, és ha ez a kettő együtt szerepel, akkor e kettőből kell összerakni a jelentést. Ezek a kanadaiak meg valami miatt jobban szeretik a Modals of Possibility and Probabilityt, mint az ...of Necessityt. Erre utal az, hogy - a logikádat követve - múlt és jövő időben nincs necessity, prohibition vagy permission, hiszen a múlt időt is csak ez tárgyalja: Modals of Possibility and Probability for Past Situations...
A must-ot az anyanyelvűek rendkívül ritkán használják, szinte kizárólag csak abban a szerkezetben, hogy
You must be Mr. Gibson. – Ön bizonyára Gibson úr.
Gods must be crazy! – Az istenek biztos megbolondultak.
Én a have to-t használnám a többi esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!