Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ennyi idő alatt tényleg...

Ennyi idő alatt tényleg meglehet tanulni egy nyelvet?

Figyelt kérdés

Elhatároztam, hogy nyelveket szeretnék tanulni, 30 éves vagyok, de igazából egy idegen nyelvet sem tudok beszéd szintjén, pedig tanultam angolt és németet régen.

Legelső körben angolul és németül szeretnék megtanulni "perfektül", utána pedig ha marad motivációm, akkor más nyelveken is, pl. francia, olasz.

A Közös Európai Referenciakeret szerint angolul megtanulni minimum 1000 órába telik, franciául pedig 1060 órába. C2-es szintet mondom.

Illetve van egy ilyen ábra: [link]

Ez azt mutatja meg leginkább, hogy egy angol anyanyelvűnek mennyi időbe telik megtanulni ezeket a nyelveket, viszont kérdéses hogy milyen szinten, illetve hogy pontosan mennyi időt takarnak azok a hetek, csak annyi ír, hogy intenzív tempóban, de fogalmam sincs az napi hány óra lehet...

No, mindegy, a lényeg, hogy véleményetek szerint lehetséges -e 1 év alatt eljutni angolból C2 szintre, ha valahogy 1 év alatt sikerül beletennem azt az 1000 órát?

Egyébként teljesen átlagos tanulási képességekkel rendelkezem, sőt inkább kicsivel átlag alatti képességekkel, memóriával, logikai képességekkel stb.

Amit nem tudok elképzelni, hogy egy nap hány szavat, kifejezést kéne megtanulni, mivel a C2-es szinthez azért elég sok kifejezés/szó kell, tehát nem értem hogy gondolták ezt az 1000 órát. Tehát ha 1 év alatt akarom belerakni azt az 1000 órát, akkor azt azt jelenti hogy naponta 20-25 új szavat kéne megtanulnom kiejtéssel együtt? És akkor még nem beszéltünk a kifejezésekről vagy a nyelvtani részről, hallás utáni részről stb.

Köszönöm a válaszokat!

2019. dec. 20. 17:19
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Azért, mert nem megy nekem a magyar nyelv sem..
2019. dec. 20. 18:45
 12/22 anonim ***** válasza:
32%
Ha csak B2-re sikerül, egyből kudarcnak tekintenéd? Miért fontos ilyen rövid idő alatt az anyanyelvi szint?
2019. dec. 20. 20:35
 13/22 anonim ***** válasza:
75%

Ennyi idő alatt szerintem lehetetlen az anyanyelvi szintet elérni, de kezdd el és meglátod meddig jutsz. Ezt úgy mondom, hogy nyelvszakos voltam, fordítóira járok (tehát rengeteg idegennyelv tanulás+idegennyelven való tanulás+ az adott nyelven nyelvészet és irodalom tanulása külföldön) van mögöttem és még most sem vagyok c2-es szinten. Az nem azt jelenti, hogy leülsz és megtanulsz szavakat és nyelvtani szerkezeteket, hanem fontos a műveltség, és az is, hogy meg tudod mondani, hogy egy adott helyzetben több szinonima között melyiket használják az anyanyelviek. (Most csak írtam egy példát természetesen sok más dolog is fontos.)Ehhez sok-sok év szükséges, át kell venni teljesen a gondolkodásmódjukat, a szókincsüket, a kiejtésüket, stb.

Szerintem ez nem mérhető óraszámban.

Ezeket nem azért írtam, hogy elvegyem a kedvem, sőt, nagyon becsületes, hogy nyelvet szeretnél tanulni, csak ne állíts magad elé elérhetetlen célt, inkább haladj kis lépésekben. És perfekt nyelvtudás nincs.

2019. dec. 20. 22:08
 14/22 anonim ***** válasza:
0%
Amit M.O-n C1-nek nyilvanitanak, az a valo vilagban B2. Egy ev alatt nem fog sikerulni, csak a bemagolt anyag, de nem fogsz tudni mindenhez hozzaszolni, szavak keresese nelkul beszelni, irni. Meg angol nyelvteruleten elve is nehez egy ev alatt.
2019. dec. 21. 00:48
 15/22 anonim ***** válasza:
65%

Hát mi a C2? Az átlagosan művelt ember szintje (#13 már írta, de ismétlés a tudás édes anyukája). Azt hogy szeded fel egy év alatt? Milyen gyorsan olvasol? Régen az olvasás természetes volt, ma van, aki elismerést vár, mikor azt mondja, hogy idén akár még egy fél könyvet is el fogok olvasni. Hogy lesznek egy év alatt természetesen használtak az olyanok, mint a magyarban rávágott válasz,. hogy: mint a vízfolyás, vagy hogy mér kettéállt a fülem, stb.

A reális az kellő szorgalommal, gyakorlással:

2 év B2

1 év C1

1-2 év C2

Ebben a heti 20 óra benne van, egy része tudatos tanulás, más része gyakorlás, harmadik része olvasás, hanganyagok hallgatása, stb. Filmet is nézhetsz, csak nem ostoba sorozatokat. :D

2019. dec. 21. 21:09
 16/22 Flagstaff ***** válasza:
13%
Bocsánat, én vagyok a nyelvtannáci, legalábbis az egyik. Kicsit tényleg nyersen fogalmaztam meg a válaszomat, nem a kedvedet akarnám elvenni, inkább csak a csalódástól szerettelek volna megkímélni. Egy év alatt nem fog menni, adj magadnak több időt! Egy embert ismerek, aki alapos latin és felsőfokú olasz nyelvtudással, kiemelkedő nyelvérzékkel, kiváló memóriával és példás szorgalommal megtanult egy év alatt C1 szinten spanyolul. Egy másikat, aki szintén latinos háttérrel, jó szorgalommal és kiváló memóriával jutott el talán két és fél év alatt az olasz C1-re. Szóval ne akarj lehetetlent, mert csalódni fogsz, inkább tűzz ki megvalósítható célokat, pl minden nap megtanulsz öt szót, (annál többet nincs túl sok értelme,) vagy gyakorolsz negyed órát, vagy ilyesmi. És bocs, tényleg nem akartalak lelombozni, csak ilyen harmatos a stílusom.
2019. dec. 21. 23:15
 17/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

1 év alatt tényleg lehetetlen vállalkozásnak tűnik elérni a C1-es szintet is, nemhogy a C2-öt. Szerintem B1-B2 a reális.

Bár most újraszámoltam, hogy pontosan hány órát is tudok belefektetni a tanulásba, és mivel rengeteg szabadidővel rendelkezem, illetve a munkahelyemen is tudom tanulni néha-néha, illetve a munkába utazás során is tudok hallgatni tananyagot, ezért 1 év alatt ez gyakorlatilag 1700-1800 óra befektetett időt jelentene.

2019. dec. 22. 09:57
 18/22 anonim ***** válasza:
64%
Már ne is haragudjál meg (meg fogsz, az nyilvánvaló), de mi a motiváció? Ez, hogy elhatároztam (ez a "csak úgy"), ez oda kevés. Mert motiváció nélkül ezt negyed évig sem fogod csinálni, aztán úgy fogsz kinézni, mint a Tom és Jerryben a macska, mikor belenyúl a konnektorba. Most már heti 40 óráról beszélsz, arra gyakorlatilag idő sincsen.
2019. dec. 22. 10:46
 19/22 anonim ***** válasza:
Megis hogy gondolod? 1700 orat magolni fogsz? Amit tegnap megtanultal, ma elfelejted.
2019. dec. 22. 11:16
 20/22 Flagstaff ***** válasza:
Én kijelöltem minden hónapban egy tesztnapot, amikor megcsinálok egy nyelvvizsgatesztet. (Feladatsort.) Egyrészt látod a fejlődést, másrészt látod, hogy mire kell koncentrálni a későbbiekben, mi az, ami nem megy még annyira. Szerintem ez jó visszacsatolás és motiváció is.
2019. dec. 22. 11:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!