Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Elvégezhető egy nyelvszak...

Elvégezhető egy nyelvszak egyetemen, ha nincs kifejezetten jó nyelvérzékem?

Figyelt kérdés
Hollandot szeretnék, mindenki együtt kezdi el tanulni. Németből van középfokúm, de inkább szerencsével lett meg.
2019. nov. 11. 23:31
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
32%

Már nem azért, de ezek amiket leirtál kb minden szakon így mennek.

A megítélésen meg sokat segítene, ha nem hencegne majdnem minden BTK-s ismerősöm azzal, hogy egy egy vizsgára milyen keveset tanult.

És ha nem ismernék két ledoktorált BTK-t, aki saját szájával mondta, hogy azért maradt az egyetemen, mert nem volt kedve olyat dolgozni, amilyen lehetőségek lettek volna, de semmi hasznát nem látja annak,hogy ledoktorált.

Persze értelmes emberek, akiket én ismerek. De valahogy nem önazonos, amit magyaráznak. Hol nem büfé szak, hol meg menő, hogy mennyire beleszarnak, mégis megy. Aztán néha "imádok olvasni és ez kb elég is hozzá", hol meg "azért nekem sem könnyű, mert rengeteg idő elmegy olvasásra".

Mindenesetre én nem tudnék egy BTK-s szakot sem elvégezni. De elájulva nem vagyok attól, amit itt felsoroltál "nehézségeknek".

Reál szakokon is vannak büfé szakok és még a büfé reál szakokon is van sok beadandó, egymásra épülnek a tárgyak és nem kevés memória kell stb.

A nem büfé reál szakok attól nem büfé szakok, hogy nem szimplán sok az anyag, sokat készülni kell rá, folyton beadandó, zh, beugró, vizsga, labor, ezek az alapok. Attól nem büfészak egy nem büfészak, hogy hiába teszel meg bármit, ezt értsd szó szerint, ha földi halandó vagy, soha a büdös életben nem fogod megérteni azt, amit számonkérnek. Szerezhetsz bármekkora lexikális tudást, lehetsz lelkiismeretes, ha hiányzik belőled valami hozzá, akkor kibuksz a πcsába.

2019. nov. 12. 13:52
 12/17 anonim ***** válasza:
26%
Kérlek, nőj fel és ne büfészakozz, mert sokat vesztesz a hitelességedből.
2019. nov. 12. 14:09
 13/17 anonim ***** válasza:
16%

#12 léteznek büfészakok, ha tetszik, ha nem.

Majdnem minden szaknak létezik büfé szakja is. Már ilyen is létezik, hogy matematikus OKJ.. -.-

Nem attól büfészak mert BTK. Hanem BTK szakokból is van olyan, ami büfészak.

2019. nov. 12. 14:20
 14/17 anonim ***** válasza:
14%

A büfészaknak a nevében van a jelentése.

Munkaerőpiac túltelített, nehéz/lehetetlen az elhelyezkedés a végzettek jórészének itthon főleg.

Egy arab filológia vagy néderlandisztika lehet értékes tudomány, de attól büfészak egy szak, hogy korlátozottak a szakmai elhelyezkedés lehetőségei.

Azért egy call center mókuskerék szerintem távol áll az ideális melótól... főleg hogy szociológus, antropológus ismerőseim is nyomják csak a pénzért. sőt egy neurobiológus PhDs is elment, mert csak 180 nettón tengődött PhD-n.

Nincs ezzel semmi gond, csak ne egy ótvar, lélekölő de viszonylag jólfizető munkát hozzunk már fel, amit bármilyen diplomával, vagy nyelvérzékkel el lehet végezni - mint a nyelv szak csodás kimenetele.

2019. nov. 12. 14:29
 15/17 anonim ***** válasza:
17%

Illetve egyre inkább az angol lesz a világnyelv, szóval egy ilyen speciális szakot mint a néderlandisztika,skandinavisztika, iranisztika stb... csak akkor érdemes elvégezni ha az illető akadémoi pályafutást akar elérni.

Mert lássuk be, nem igazán tobzódnak az álláshirdetések ahol speciális nyelvek és kultúra szükségeltetik.

...

Ezt meg végképp nem értem a kérdezőtől:

"mindenki együtt kezdi el tanulni"

Csak ezért mennél oda, mert az osztálytársaid is rápörögtek erre a tanuljunk nyelveket meg utazzunk dologra?

2019. nov. 12. 14:34
 16/17 anonim ***** válasza:
11%

Kedves kérdező, átlagos nyelvérzékűek is szokták mondani, hogy nincs érzékük a nyelvekhez. Ez nem így van.

Valójában akkor tudod meg, ha felvételizel, és utána beiratkozol.

2019. nov. 12. 17:25
 17/17 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem nem feltétlen nyelvérzék, hanem alap nyelvtani ismeretek szükségesek egy nyelvszak elvégzéséhez.

Én is ELTE-s vagyok, mint a fentebb már hozzászólt kollégák, csak én ókori nyelveket tanulok egyiptológia szakon.

Én három holt nyelvet tanulok egyszerre, ógörög, egyiptomi és akkád.

Itt nálunk nagyon fontos, hogy tudj angolul, mert minden szakirodalom ezen a nyelven érhető el, illetve németül és franciául.

Azért nem ajánlom, hogy nyelvérzék vagy alap nyelvtani tudás nélkül gyere erre a szakra, mert itt a tanárok lazán beszélnek latinul nyelvtani fogalmakról, amiket csak akkor hallasz, ha korábbi nyelvórákon, nyelvtanórákon rendesen odafigyeltél.

Őszintén nem tudom hogy megy a számonkérés a hollandosoknál, nálunk minden órán van zh, amely mindig az adott egész anyagot fedi le, sosem csak egy részterületet. Mivel heti 5 nyelvórám ( amelyek 2x90 percesek ) 4-5 ZH simán összejön csak nyelvekből egy hétre.

Most ez csak a szak sajátossága, de ékírás, hieroglif szövegolvasás ógörög szöveg értelmezése mind-mind a vizsga részei lesznek.

Én nem azért vagyok itt, mert SSC-ben szeretnék elhelyezkedni, mert a nyelvtudásom olyan sokat fog érni - nem fog, mert holt nyelvekért nem fizetnek a multik -, hanem mert itt kifejezetten kutatókat képeznek, akik a nyelvtudomány egyik legszebb ágát tudják kutatni és elég szuper ilyen szempontból ez a kar, hogy kis létszámra magasan képzett tanárok oktatnak. Ha csak a nyelv miatt szeretnél idejönni, szerintem jobb ha egy nyelviskolát választasz, mert itt sokkal, de sokkal több minden van, mint egyszerű nyelvtanulás.

2019. nov. 13. 02:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!