Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol - egyes szavaknál...

Angol - egyes szavaknál teljesen máshogy van a kiejtés, mintahogy kikéne ejteni. Van rá valami szabály? Leírás pontosabban

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Körülbelül 6 éve tanulom az angolt iskolában, egészen jól megy rengeteg szavakat ismerek, hallás utánim is nagyon jól fejlődik..csak egy gond van amit sose tudok megérteni. Néha bosszant, van amikor leégek..

Vannak egyes szavak amiket teljesen máshogy kell kiejteni mintahogy ABC-ben van.. mondjak egy példát. ABC szerint e-t i-nek szoktuk ejteni ..általában.. De most például tegyük fel 'hamster' szót. hemsztör. e-t ö-nek ejtjük nem i-nek. Ezt a logikát teljesen nem értem. Másik példát. a-t e/é-nek szoktuk ejteni ..általában.. ugyanúgy.. a szó: autumn. kb. utumn-nak ejtük e/e helyett u. Ami eleinte mindig bosszantott az a should. mindig shádnak ejtettem mert u az á-nak a megfelelője közbe meg shud..

Van erre valami szabály vagy logika vagy nem tudom? Vagy mit rontok el állandóan? Ez az egy főbajom van szeretnék rajta javítani, de sose tudok..csak belekötések után tanulom meg. (nem, nem belekötős válaszokat szeretnék)

Előre is köszönöm a válaszokat

2019. júl. 30. 16:30
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
90%

Ez az a része a nyelvnek, amihez nem elég a szókincs meg a magolás.

Ehhez kell a nyelvérzék, meg az élő nyelv gyakorlása. Filmekből, zenékből, játékokból is lehet tanulni a kiejtést. Meg persze a suliban a magnóhallgatásnál meg a felelésnél.

Akinek van érzéke hozzá, annak előbb-utóbb mennek ezek maguktól.

De a szótárak meg a tankönyvek elején is szokott lenni táblázat, hogy mit hogyan kell ejteni. Pl. az autumn szónál, nem az a-t ejted, hanem az au-t. A shouldnál az ou-t, nem u-t. Ésatöbbi.

Nem akarok "belekötős" lenni, de ha 6 év alatt nem sikerült ezeket megtanulni, akkor vagy nagyon nincs érzéked hozzá, vagy nagyon béna az angoltanárod...

2019. júl. 30. 17:06
 2/22 A kérdező kommentje:

Igazából 80%-ban csak írva szoktam beszélgetni angolul 20%-a a kiejtés. Azért azt észre vettem hogy kezdett javulni a kiejtés manapság mint eleinte. Többször felismerem de van amikor nem és azért nem értem.

Ha nincs rá semmi módszer akkor változtatnom kéne egy módszerrel: Olvasgatok angol cikkeket majd amiben bizonytalan vagyok felolvasgatom pl. translate-el.

Köszi.

2019. júl. 30. 17:13
 3/22 anonim ***** válasza:
96%

1. nincs olyan, hogy nyelvérzék, tévhit

2. a kiejtést nem lehet ilyen szinten logikával megtanulni, sok autentikus szöveget kell hallgatni, de ha le akarod bontani, akkor ilyeneket javaslok hangosan utánozni (Ben Franklin exercise): https://www.youtube.com/watch?v=cEda3liHF1U

3. nem a tanár tanít meg angolul, ez saját, személyes felelősséged a mai világban. Menj utána, keress eszközöket, anyagokat és csináld!

2019. júl. 30. 17:13
 4/22 anonim ***** válasza:
67%

"az a should. mindig shádnak ejtettem mert u az á-nak a megfelelője közbe meg shud"

Hát csak szólok, hogy a logikád szerint nem shádnak kéne mondani, hanem shoádnak...

Hányadikos vagy? Kisiskolás? Mert nagyobb gyerekeknél a kiejtéssel együtt kéne már kiírni a szavakat...

2019. júl. 30. 17:15
 5/22 A kérdező kommentje:

Gondoltam hogy jön valaki belekötni éreztem.

"(nem, nem belekötős válaszokat szeretnék)" veled lehet a gond hogy nem tudsz olvasni.

Egyébként 11-es és 12. előtt már leakarom tenni a középfokút.

2019. júl. 30. 17:16
 6/22 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hogy logikus és szabályos,de én inkább azt mondanám hogy mintázatok vannak, amikkel ha többször találkozol akkor a fejedbe vésődik.

Pl. hive mine shrine egyszótagos szavak i-vel,néma e-vel

Ha később látsz ilyen szavakat,arra gondolsz hogy azokban is ezt a hangot kell ejteni pl fine time

persze pl. a give ide nem illik.

vagy pl light knight might

au ált. o hangot jelöl fault launch automatic

a-nál is van különbség egyszótag vs egyszótag+néma e

bat,ham,clam vs. ,bake,shake,gate

Szóval én azt mondanám hogy arra figyelj milyen betűk együttesen/más betűk környezetében hogyan hangzanak.

valamint hangsúlytalan szótagoknál is "ö" lesz kb bármilyen magánhangzóval.

Ez elég kusza lett.

ajánlom az IPA-t,hogy ne kelljen mindig forvo-zni.

[link]

2019. júl. 30. 18:13
 7/22 A kérdező kommentje:
Egyébként valóban, mintha "agyam" döntené el hogy ejteném ki a szavakat. Hát ehhez akkor sok olvasás kell még hogy belelendüljek. Köszi a válaszokat
2019. júl. 30. 20:01
 8/22 Estádio de Felchút ***** válasza:
100%

1. Palmer's principle: ears before the eyes. Ezt sok tanár és a legtöbb tanuló nem tartja be, ezért "nehéz a kiejtés". Az angol kiejtés valójában egyszerű; a helyesírás, az ortográfia bonyolult.

2. Vannak szabályok, persze. Rengeteg szabály van, a kiejtés logikus rendszert alkot. Ezzel foglalkozik a fonetika (és fonológia) tudománya. De ezt nem lehet 3 mondatban leírni, ezt évekig kell tanulni.

3. Az angol nyelv hangzókészlete teljesen eltérő a magyartól. A "hamster" szóban nincs "ö" hang. Az "autumn" szóban nincs "u" hang. Rengeteg a diftongus és a triftongus, amely a magyarban nem létezik. De mondjuk ezzel kellett volna kezdeni a nyelvtanulást...

2019. júl. 31. 01:35
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Sure.

Cucumber, Enough, Cough, generation, gold, eleven (ilev(ö)n) , shout, specious, delicious (legutóbbit már hallottam delisösznek is meg dilísösznek is ejteni:)) Volt mégegy szó, amit mondott az angoltanár, hogy egyszer z-vel kell ejteni, egyszer meg s-sel; mert más a jelentése. De most nem jut eszembe. Valami s meg u volt talán abban is. De egyébként a sure-nak a kiejtése is érdekes, azért kezdtem azzal. :) (Egyik osztálytársam anno folyton sör-nek akarta kiejteni -középsuliban:), erre megjegyezte másik osztálytársam viccesen, hogy "Xy-nak elvonási tünetei vannak:P":D:DXD) Ja meg mégegyet írnék, a Sean név az asszem, nem angol:) Így írják a Són-t mint név:):) így meg a Nap sütött: shone:) Várjunk csak !! Megvan, eszembe jutott!! A close az, amit néha z-vel, néha sz-szel ejtünk. Azt hiszem, hogy "klóz dö doór", és "klósz frendsz" -- csukd be az ajtót az z-vel történik, közeli barátok az sz-szel. De egyébként lehet hogy még ez is pl ilyen nyelvjárásonként meg tájegységenként változik. Egy másik volt osztálytársam asszem volt egyszer Angliában vendégeskedni, talán valami rokonánál, és akkor találkozott emberkékkel, akik azt mondták, hogy "guing tu" :):) Szal még vannak a tájszólások is:):)

2019. júl. 31. 01:57
 10/22 anonim ***** válasza:
100%
*Tehát egyik osztálytársam anno mindig küzdött a "Sure"-szóval; folyton ki kellett őt javítani.
2019. júl. 31. 01:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!