Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szabad bölcsészeten mennyire...

Szabad bölcsészeten mennyire baloldaliak a tanárok, illetve mennyire baloldali világnézetűek azok, akik ide jelentkeznek?

Figyelt kérdés
Különösen a szegedi képzés érdekelne, illetve a szegedi képzéssel kapcsolatban minden egyéb is (tudtommal öt "szakirány" van Bsc-n, de nem egyértelmű például, hogy ezek az első naptól fogva választhatók-e).

2019. júl. 6. 16:17
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Éppen az ilyen "félmondatokra" gondoltam. Jogon és egy másik bölcsész szakon egy-két tanár folyamatosan nyomta a viccesnek szánt politikai megjegyzéseit, amik természetesen mind primitív baloldali marhaságok voltak ("ugyan már, a [jelenlegi év] van!" és hasonló kaliberű hatalmas érvek).

A baloldali eszmék kialakulása és fejlődése nem zavarna, csak untatna, hiszen annyira beszűkült, pitiáner, intellektuálisan gyerekes, őszintétlen, inszignifikáns marhaságok, hogy még a levegőt is kár pocsékolni arra, hogy elmondja ezeket valaki egynél többször. Erre a következtetésre nyilván nem úgy jutottam, hogy nem olvastam baloldali (és "poszt-liberális") "gondolkodókat".

Politológiáról ugyanezt hallom -- bátorítják az embereket, hogy elmondják a véleményüket, de a diákok már kitapasztalták, hogy ha jobboldaliak, akkor jobban teszik, ha nem mondanak semmit, ha szeretnék, hogy úgy bánjanak velük, mint a többiekkel.

Elsősorban ezért zavarna a baloldali légkör, és mert az igazság érzetem és makacsságom miatt nehéz megállni, hogy ne szóljak közbe.

Még a megélhetéssel kapcsolatban:

Nekem nem számít, hogy meg lehet-e belőle élni, hiszen semmiből nem lehet megélni, ami engem érdekel. Viszont így lenne egy diplomám. 95%-os a felsőfokú angol nyelvvizsgám, minden nap használom is az angolt (sokszor többet, mint a magyart), és szeretnék még 2-3 nyelvet megtanulni később.

Már rég letettem arról, hogy "megéljek".

2019. júl. 6. 18:22
 12/30 anonim ***** válasza:
90%
Ha ennyire viszolyogsz a baloldali gondolatoktól, akkor sajnos a szabad bölcsész pálya nem neked való. Nem lehet úgy valaki szabad bölcsész, hogy az újkori kultúrtörténet egy meghatározó áramlatával még csak meg sem akar ismerkedni. Az értelmiségi embernek épp az az egyik fontos tulajdonsága, hogy azt is meg akarja ismerni, méghozzá alaposan, amellyel nem ért egyet. Nézd meg például Márait, aki etalon-szerű konzervatív értelmiségi volt: ő önfegyelemmel elolvasott olyan könyveket is, amelyekkel zsigerből nem értett egyet, sőt másoknak is ezt tanácsolta. Gondolom, Te sem adnál orvosi diplomát annak, aki nem hajlandó megtanulni a reumatológiát csak azért, mert ő már az induláskor elhatározta, hogy szemész lesz. Az igazán jó egyetemi légkör épp arról szól, hogy virágozzék minden virág. Egy állami egyetemen, mint a szegedi, ennek különösképpen így kell lennie. De szerintem még az egyházi egyetemeken is átveszik a baloldali filozófusokat, gondolkodókat.
2019. júl. 6. 19:11
 13/30 anonim ***** válasza:
87%
Nagyon jópofa amúgy, amikor a “beszűkült látásmóddal” jössz, miközben ilyen kérdést írtál ki. :)
2019. júl. 6. 19:27
 14/30 A kérdező kommentje:

Kérdés, hogy ezen mondat melyik része nem volt világos, kedves bölcsészek:

"Erre a következtetésre nyilván nem úgy jutottam, hogy nem olvastam baloldali (és "poszt-liberális") "gondolkodókat"."?

2019. júl. 6. 19:45
 15/30 anonim ***** válasza:
92%

#13-as vagyok.

Húha. Lehet kommunikációt kellene inkább tanulnod, mert nem igazán érted, hogy mit is írunk.

2019. júl. 6. 20:01
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetemi órákon elsősorban a tananyag a téma. Lehet félévente elsüt egy viccet vagy politikai utalást a tanár, de ennyi.

Akit ez zavar, az ne menjen egyetemre.

Nálunk pl műszaki karon a soros kapcsolás mindig egy kis kuncogàst vált ki. A tanár általában eluti egy poénnal és kész. Nem kell véresen komolyan venni mindent.

Nem fognak megkövezni, mert jobb oldali vagy

2019. júl. 6. 20:14
 17/30 anonim ***** válasza:
93%
Mialatt olvastam a válaszaidat, sokat gondolkodtam azon, hogy téged most a liberálisok zavarnak, vagy a baloldaliak. Persze, lehet hogy mindkettő, de utóbbit nagyon nagyon szórakoztatónak találom úgy, hogy közben itt szomorkodsz azon, hogy te már beletörődtél abba, hogy sosem fogsz tudni megélni abból, ami érdekel. Ez gyakorlatilag és tömören azt jelenti, hogy nem, nem értetted meg semennyire sem, hogy mi az a baloldal.
2019. júl. 6. 20:39
 18/30 anonim ***** válasza:
6%

Nyelvszak nem érdekel? Igaz, ha van felsőfokúd baromi sok újat nem fogsz tanulni, de legalább lesz mellette másra is időd. Mondjuk pár tárgy elég szívés és nem biztos, hogy bejönnének neked a tipikus kötelező olvasmányok (amik előfordulnak szabad bölcsészeten is). Angol mellé felvehetsz másik nyelvet minornak, vagy szabadonválasztható tárgynak, kelleni fog, mert angolul elég sokan beszélnek már egész magas szinten. De a szabad bölcsészetnél még így is jobb egynyelvszak és nem olyan hihetetlenül magolós. Van társadalomtudományi ága is, ahol tanulhatsz politikát, pl. hogy működik az adott országban a választás, milyen pártjaik vannak.

Azzal nagyon vigyázz, hogy bölcsészkaron két témából tabu esszét írni, még elemző szintűt sem lehet: vallás és politika.

OFF: Én ugyanezt tapasztaltam, amit te mondasz, például twitteren, vagy online portálokon: ha nem szíveled/lájkolod a tipikus "libsi" posztokat (szerintem nem kell példát felhoznom, melyek ezek-), már mehetsz a búsba. Szóval ja, sokszor jobban jár az ember sajnos, ha nem hangoztat semmit.

Én nem politizálok ugyan, mert sokszor én magam sem tudom szavakba önteni, mivel nem értek egyet és miért, elfogadom, hogy nincs akkora széles látásköröm és szociális intelligenciám, mint másoknak. De ha választani kellene, valahol a jobb oldalra tolódnék az is biztos.

Egyébként szerintetek egy konzervatív pl. nem támogathatja a melegeket? Vagy nem olvashat régi "bölcsész" könyveket, csak mert (már) nincs gyakorlati hasznuk, vagy nincs bennük elég magyar vonatkoztatás? Rengeteg anyagot találhattok ezzel kapcsolatban, hogy nem minden jobboldali "Trianon vissza!", "töröljék el a pride-ot" és társai. Láttam már interjút meleg, erősen konzervatív párttaggal, aki se vallásos se erősen multi-ellenes nem volt.

Attól, hogy valaki nem támogat valamit, még nem biztos, hogy ellene van, ez az, amit sok liberális nem ért meg, pláne a radikálisabb fajták, de ebbe kár belemenni, mert az egyetemen ez tényleg ritkán téma. Hacsak nem raksz ki egy táblát a nyakadba, nem sűrűn fogsz politikáról hallani, pláne bölcsészkaron, lássuk be, az emberek 60% nincs azon a szinten, hogy ilyesmiről beszélgessen.

Szegedi bölcsészkart nagyon nem ajánlom, sorra jönnek át onnan hozzánk (Debrecen) vagy mennek fel a fővárosba, annyi tananyagon kívüli elvont hülyeséget is számonkérnek. Valahogy nem úgy tűnsz, mint aki beleillik a városba, esetleg a gazdasági/jogi karon találkozhatnál hozzád hasonló emberekkel, de a szegedi BTK különösen...BTK :D.

2019. júl. 6. 21:30
 19/30 A kérdező kommentje:

Kétségtelenül van igazság abban, amit mondasz, hiszen a mai ún. "jobboldal" már erősen baloldali, a baloldal pedig szélső- vagy ultrabaloldali. A "nacionalizmus" például alapjaiban egy baloldali eszme, ami a "francai" forradalommal kezdődően bontakozott ki. A mai "jobboldal" védelmébe veszi azokat az eszméket, amiket néhány évszázada a legpusztítóbb baloldali eszméknek tartottak, vagy olyan mellett foglal állást, amik a világ legegyértelműbb dolgai mindenki számára, aki mentálisan nem beteg (haza- és család szeretete, például). Még a XX. századi nemzetiszocializmus is erősen baloldali elemeket tartalmaz, ami miatt ideológiailag elfogadhatatlan. A valódi jobboldal ezektől teljesen különböző.

Az angolt úgy érzem felesleges lenne tanulnom, különösen, hogy nem szívlelem sem az amerikaiakat, sem a briteket, és már eleve tulajdonképpen anyanyelvi szinten beszélem a nyelvüket. A nyelvek, amik érdekelnek, az tulajdonképpen a (modern és ókori) görög, az olasz, a német (ebből minimálisat értek is), az arab és a perzsa / iráni nyelvek, illetve a szanszkrit és India vallási szempontból hasznosabb nyelvei. Nem tudom, hogy ezekkel kapcsolatos nyelvszakra érdemes-e mennem, hiszen a nyelvészet és egyebek nem érdekelnek, ráadásul ahogy írtad, engem különösen zavar a sok felesleges, oda nem tartozó marhaság tanítása/tanulása, amit a saját bőrömön is tapasztaltam a szegedi BTK-n.

Ha bármilyen egyetemre mennék, akkor filozófiáról vagy vallásról szeretnék tanulni, de utóbbiról csak abban az esetben, ha a kereszténység nem központi téma (hiszen, hasonlóan a baloldalhoz, lerágott csont, nem érdekel), amihez totális elfogultsággal állnak a tanárok.

2019. júl. 6. 23:32
 20/30 anonim ***** válasza:
91%

És akkor dolgozni se fogsz majd menni, ha nem vagy biztos benne, hogy nem lesz másik oldali politizálás? Elkerülhetetlen, hogy nap, mint nap találkozz olyan emberekkel, akikkel nem értetek egyet politika vagy más terén.

Ezt lehet intelligensen is kezelni.

2019. júl. 7. 04:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!