Egy szakdolgozat írásnak mik a lépései?
Én ugyan még nem írtam szakdogát, de vannak ismerőseim, akik írtak. Ez alapján azt mondom, hogy erre a készülést (3 éves BSc esetén) 2. év végén el kell kezdeni. Kezdve a témavezető lefoglalásával. Aztán 3.-ban van egy speckós ilyen óra, amivel ezzel foglalkozol és a témavezetőd segít. A te eseted több okból is ciki. 1. Rosszul választottál témavezetőt, 2. Sokáig halasztottad a dolgot (amit jó témavezető nem enged).
Egyébkét ha esszét írtál már, akkor tudhatnád, hogy először a kutatással kell kezdeni, azaz kitalálod, hogy miről akarsz írni. Ehhez olvasol, majd elkezded írni (vázlat alapján). Ha végképp nincs ötleted, hogy miről akarsz írni, akkor a netet simán használhatod ötletforrásnak.
"2 hónap alatt szerinte sehogy, de másnak is sikerült már, szóval biztos nem lehetetlen. Én kb. 1,5-2 évet dolgoztam rajta bsc-s koromba"
Te most szívatsz? Oké, nem növénymérnök vagy orvos leszek hanem infós, de nem tudom elhinni, hogy 1,5-2 év kellene egy szakdogához, miközben másnak még az utolsó két félévében is bőven vannak tárgyai amire tanulni kell szakdoga mellett és csak én vagyok ilyen "szerencsés" helyzetben, hogy csak a szakdoga maradt.
Ha ráfekszel, megírhatod 2 hónap alatt is.
1. Kell, hogy elképzelésed legyen, hogy mi a téma, kb. mi a cél, hova akarsz eljutni.
2. Ehhez meg kell határozni az irodalomkutatás területét. Erről a területről kell forrásokat keresni, és irodalmazni.
A többi már a konkrét területtől függ.
Én azt mondanám, előre kell egy kb. tartalomjegyzék, ami alapján elindulsz. De az irodalmazás / kísérletezés / programírás közben talált cikkek, eredmények módosítják a tartalomjegyzéket. Szóval párhuzamosan érdemes csinálni.
Bemész az egyetem könyvtárába, és (csak úgy nagyjából) átolvasol egyet-kettőt, ami hasonló témájú, mint a tied lesz, hogy lásd, kb. hogy kell kinéznie a végeredménynek.
Aztán már sokkal könnyebb lesz elképzelni, és megtervezni is.
1. vagyok. Mondom, 1 év volt csak a kísérlet, azt nem tudod lerövidíteni. Mondjuk sokan nem írnak kísérletezős szakdogát, hanem irodalmazósat, hogy annak mi értelme azt nem tudom, olyan BTK-s szint ez nálam, de mind1. Persze, hogy vannak órák, nekem utolsó félévben is volt még vagy 10 tantrágyam a szakdoga mellett, sőt a szakdoga védés napján elötte közvetlen még vizsgáztam, nem is értem, hogy ez miben kérdés.
Én a második szakdogámat is 1 évvel elötte elkezdtem nyáron, órák és munka mellett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!