Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ti miért szeretitek Debrecent?

Ti miért szeretitek Debrecent?

Figyelt kérdés

Egyetemisták véleményére vagyok kíváncsi, hogy aki itt tanul, az miért szereti, miért ajánlaná az egyetemet és a várost. Főleg, mint egyetemváros érdekelnek a vélemények. Milyen az élet ott, milyen a diáklét, milyenek a kollégiumi szállások stb.

Az a "problémám" vele, hogy nekem egyáltalán nem tetszik a város. Viszonylag közel lakok, így többször jártam ott, különösen az utóbbi időkben, hogy jobban szemügyre vegyem. Viszont engem eddig még nem győzött meg a város, pedig tényleg ideális lenne, ha ide járnék. Jó, a Nagyerdő szép, meg "modern" nagyváros, gondolom, nem véletlenül az az ország 2. legnagyobb (vagy légnépesebb) városa, viszont szerintem szürke és egyhangú, a vasútállomáson meg többször is féltem, hogy belém kötnek, pedig ismerem a főváros Keleti és Nyugati környékét is, de szerintem azok a Nagyállomáshoz folyókhoz képest semmik ilyen tekintetben (az alapján, amit tapasztaltam).

Hogy az egyetemről is írjak valamit (bár sokat nem tudok), én elég vegyes dolgokat hallottam. Órán pl. azt mondta az egyik tanárunk, hogy egy vizsga időpontját úgy tették ki, hogy alig volt lehetőség rá jelentkezni (vagy 1 vagy fél napot hagytak), csak azért, hogy halasszanak a hallgatók, hogy elfogyjon az állami félévük és perkáljanak... egy másik tanárom szerint pedig úgy osztályoznak, hogy ami fent marad az asztalon, csak azt nézik meg, ami leesik, az alapból egyes, meg ilyen dolgokat hallok. Viszont van olyan ismerősöm is, aki nagyon szeret odajárni. Értem, hogy minden kar más, ilyen tekintetben nem akarok általánosítani, de hát mégis csak ugyanarról az egyetemről van szó. Bár azt is el tudom képzelni, hogy ilyen dolgok mindenhol vannak sajnos, szóval ezért nem akarom elítélni a Debreceni Egyetemet, inkább csak véleményekre - az egyetem és a város erősségére vagyok kíváncsi.

2019. febr. 9. 22:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem célom hogy bármiről meggyőzzelek.

Számomra az, hogy "rettegtél" a Nagyállomáson, az meglehetősen túllihegett közhely: én is járok a Nagyállomáson, és még soha nem féltem. Tudom, hogy nem ez a város "elit" része, de nem olyan veszélyes mint amilyennek lefestetted. A Nagyerdő valóban nagyon meg van csinálva.

A "szürke város"-közhely kicsit vicces ott, ahol szinte minden meghatározó épület sárga...

Mások személyes élményeivel nem tudok mit kezdeni: lehet igaz, lehet nem.

Én azért járok/szeretem, mert nagyon jól érzem magam, nagyon sok külföldi ismerősöm van sok nációból, sok értékes program van.

Már meg van a cég Debrecenben, ahol a diploma után dolgozni fogok - és ez számomra nagyon fontos.

Nézz szét egy nyílt napon, mert a személyes benyomások a legfontosabbak.

2019. febr. 9. 23:23
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Debreceni vagyok, itt nőttem fel, de az egyetemet Pesten végzem. Ez a város kb. 2 no go zónát (buszvég...) kivéve szép, élhető és tágas. Magyarországon majdnem minden szakot megtalálhatsz Debrecenben. A tömegközlekedés kiváló, rengeteg a program, virágzik a kultúra. Számomra a legfontosabb a városnak ez a fehér-halványsárga alapszíne, ami főként a centrum feltűnően sok épületére jellemző, kezdve a Nagytemplommal és környezetével. Ez egy egyedi hatást kölvsönöz a városnak, de lehet, hogy van más cívis ember, akinek ez fel sem tűnik. Az egyetemet ne akard megítélni pár sztori alapján, hiszen rengeteg kara van, amelyeknek semmi közük egymáshoz.
2019. febr. 10. 00:02
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem se tetszik a város, de ha itt lenne a suli / munkahely, rögtön mennék. Az ember pár hetes lakás után megismeri, megkedveli a mikrokörnyezetét. És Debrecen egy élhető város, jó lehetőségekkel.
2019. febr. 10. 07:56
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: gondolom a "debreceni kötelezőket" meg sem nézted... Nagytemplom, Kollégium, Déri, Modem, Csonka templom stb. Nem kívülről, hanem belülről!

Sok helyen megfordultam az országban, de kevés olyan nagyváros van, ahol kifejezetten jó a közbiztonság, ahol nincsenek "c-telepek", ahol az embernek jövőképe van.

A sok (orosz) laktanya más városokban lepusztultan éktelenkedik, Debrecenben meg vagy egyetemet, vagy iskolát csináltak belőlük. Én egyetlen igazán lepusztult, elhagyott épületről tudok, az a Don-kanyar kocsma. Persze ettől lehet több is.

A repülőtér teljesen kezdi átalakítani a nyaralási és utazási szokásokat: több ismerősöm van, aki Milánóba, Barcelonába jár meccsre, mert ha ügyesen foglal, akkor az utazása kevesebbe van, mint ha Pestre menne... De mindenben érződik az, hogy kitágult a világ, mert pl. Debrecenből hamarabb el lehet jutni Párizsba, mint Pestre. Nyilván ez csak egy út kezdete, de ha azt veszem hogy 10 évvel ezelőtt a birkák legeltek a reptéren, mára meg 400 ezer utas fordul meg, akkor azért ez elég biztató. S akkor még az egyetemről egy szó sem esett.

2019. febr. 10. 09:14
 5/11 anonim ***** válasza:
75%

Amikor elkezdtem egyetemre járni, ki nem állhattam Debrecent. Elég problémás a közlekedés, mivel én vonattal járok be, sokszor késett, drága, stb. A város egyes részein állandó kosz van, ilyen például a nagyállomás, helyközi buszállomás, meg az összes olyan terület, ahol építkeznek. Mert ugye építkeznek, állandóan mennek a beruházások ebbe-abba, ami mondjuk nem feltétlenül baj. Elég sok a cigény, az emberek között akadnak türelmetlenek, bunkóak. A nagyerdőt szinte teljesen betondzsungellé alakították.

De ezek, amiket most leírtam, minden nagyvárosra igazak:Szeged, Miskolc, Pécs, egyik sem különb. Debrecenben például több a lehetőség, közel van Ukrajna, Románia, Oroszország, ha jól tudom, orosz támogatást is kap az egyetem nem keveset, továbbá az ország egyik legrégebbi és legnevesebb intézménye. Nagyon szép a főépület, engem mindig lenyűgöz, kívülről pláne, de belülről is. Igaz, akadnak isten háta mögötti, eldugott, putris termek, melyeket soha senki nem talál meg :D. Nem egy nemzetközi hírű előadó látogatott már el hozzánk prezit tartani, minden hónapban vannak események, nemrég volt itt az osztrák alkancellár, pszichológiai előadások, ilyenek. A Kossuth kolik nagyon-nagyon közel vannak, kényelmes ott lakni. Bár a koli az nyilván koli, 100%-osan nem érezheti magát otthon az ember. De rendszeresen takarítják, van fűtés mindig (túlzottan is...), szolgáltatások...

Nem írtad, melyik szak lenne a célpontod. A BTK és a TTK baromi jó Debrecenben, egyes tanárok igazi zsenik a szó szoros értelmében. Igen, elég sokat követel egyik-másik tanár. A feldobjuk a zh-kat egy mítosz, senki nem csinál már ilyet. Minden egyetemen vannak lágyszívű és keményebb tanárok. Szabválok esetében valamelyikre csak be kell járni és auto 5-ös.

Nagyon sok nyelvet lehet tanulni, a töröktől az üzleti angolon át a koreai nyelvig. Egyik-másik ingyenes, de az ár maximum 30k egy félév, ami sokkal de sokkal olcsóbb, mint egy nyelvsuli vagy magántanár. A nyelvoktatásra itt nagyon-nagy hangsúlyt fektetnek, az összes ismerősöm beszél legalább 4 nyelven (én mondjuk BTK-n vagyok). Az orvosi/gyógyszerész/fogorvosi is oszágos színvonalú. Van egyetemi webshop, még ilyen Harry Potter-szerű debreceni egységes sálunk is van (ha megveszed).

Ha szociális vagy (jó neked), sok klubot találsz a városban, igaz, ezeket havonta átnevezik, de nagyjából egy helyen van minden, a központban. A plázát annyira nem ajánlom, inkább butikok, turkálók, ha szeretsz vásárolni, én nagyon király darabokat leltem fel. A Hall a legnagyobb összegyetemi buli az országban, az én ízlésemnek túl zsúfolt/túl sok az iszákos/nyomulós, de lehet, neked bejönne. A gólyatábor nem tetszett annyira, de ez attól függ, milyen csoportvezetőket kapsz.

Én nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem ennyi új embert. Vadidegenként jöttem anno ide, de seperc alatt szerettem ismerősöket szinte minden karról. Itt is vannak rossz arcok - hol nincsenek -, de nagyon sok érdekes egyéniség van. Bár szerintem ez is minden egyetemre igaz (kivéve gazdasági meg műszaki). A várost magát még most sem találom szépnek, de egyre jobban fejlődik, pláne nemzetközi kapcsolatokban. Vannak beülős helyek, egy rahedli kajálda (kínai-japán-koreai-közelkeleti is), lehet menni moziba, bowlingozni, biciklit bérelni. Én ha süt a nap mindig a Nagyerdőben tanulok az egyik padon. Ott a stadion, ha sportfan vagy, ha szereted a koncerteket, a Főnix aréna, nemrég volt itt Timmí Trumpet is.

A közlekedés szerintem jó, kivéve, ha a külvárosban van dolgod valahol. Busz ás villamos is megáll az egyetemnél. Ami zavaró, hogy több különböző campus van, így számomra például nehéz jogászokkal vagy GTK-sokkal ismerkednem, mert messzebb vannak a kolijaik és a kari épületek is. De én szeretem Debrecent, bár lenne rajta mit csinosítgatni :'D.

2019. febr. 10. 10:44
 6/11 anonim ***** válasza:
0%

Én debreceni vagyok, de Budapesten tanulok. Több okból is.

Nagyon nem mindegy, hogy mit akarsz Debrecenben tanulni.

Ha orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti szakok, akkor kimagasló képzést kapsz! Ugyanez igaz az agrárképzésre. Ebben a kettőben Debrecen nagyon jól teljesít.

Szokták még a jogot mondani, de ha Budapesten akarsz utána dolgozni, hááát, lehet nehezebb dolgod lesz.

Maga a város eléggé lassú. A tömegközlekedés egyáltalán nincsen jól megszervezve. Budapesten általában úgy van sok járat összehangolva, hogy át tudj szállni, na ez Debrecenben nincs így.

Én külvárosban laktam és konkrétan az összes külvárosi busz egyszerre indul meg a centrum felé, utána 20-30 percig nem jön semmi.

Nincsen éjszakai, ami elég rossz, bár nincsenek akkora nagy távolságok. Maximum 40 perces séta a központ nagyon durván. ( Bár Pac és Kismacs lehet több, ahogy Józsa is.. ).

Ahhoz képest, hogy az előző nagyon dicsérte a BTK-t, én nem tudom ezt megtenni.

Ha összehasonlítod mondjuk az ELTE vagy a Pázmány, de ne is hozzunk fel fővárosi intézményeket, egy Pécsi vagy Szegedi Egyetem képzési kínálatát, a Debreceni Egyetem BTK szinten nagyon le van maradva.

Régen volt például ókori nyelvek és kultúrák szakjuk, de beszüntették, amíg ezek a szakok Szegeden és Pécsett is működnek.

Megszüntették a lengyel intézetüket, miközben csak az ELTE-n indul már el évente ilyen képzés.

A műszaki képzések széjjel vannak dobálva mindenfelé, egybe a TTK-vel, de az informatikai karhoz tartozik az informatikus könyvtáros szak ( wtf? ).

Nagyon logikátlanul vannak felépítve sokszor a karok.

Művészeti képzés például egyáltalán nincsen. Csak zeneművészeti ( ami egyébként nagyon szinvonalas, csak ha a Kodály kórusra, zenekarra gondolunk, egyszerűen csodálatosak ).

A Debreceni Egyetemnek rengeteget kell még fejlődnie.

Mind Szeged, mind Pécs mérföldekkel előrébb jár, mint Debrecen.

2019. febr. 11. 21:23
 7/11 anonim ***** válasza:

6-os: Tiszteletben tartva a véleményedet, pár dolgot pontosítanék:

Már vannak éjszakai járatok - nem csak az éjszaka érkező gépekhez a repülőtérre.

A Kodály Kórusnak köze sincs az egyetemhez - az a város által fenntartott kórus, ahol a kórustagok rendes fizetésért énekelnek - ez a munkájuk...

A Debreceni Filharmonikusok sem az egyetem zenekara - a jogállása ugyanaz mint a Kodály Kórus - a város professzionális zenekara...

Az egyetemmel kapcsolatban nem akarok írni semmit - én régebben jártam oda. Annyit tudok, hogy közel kétszer akkora az egyetem költségvetése mint Debrecen városáé, és hatalmas pénzeket fordítanak a műszaki, informatikai képzés minőségi fejlesztésére, amivel a betelepülő prémium-ipar igényeit ki lehet elégíteni.

(Ja: és debreceni diplomával nagyon jól el tudtam helyezkedni Norvégiában...)

Szerintem régen jártál Debrecenben.

2019. febr. 11. 23:26
 8/11 anonim ***** válasza:
45%
A Debreceni BTK messze veri a Szegedit (itt tanultam egy évig), Pázmányt, Károlit vagy éppen a Miskolcit. Az ELTE lehet jobb, de az a legnagyobb egyetem az országban, ráadásul fővárosi szóval azért tudjuk már, mit hasonlítunk mivel...Szerintem semmi szükség ókori nyelvek szakra vagy éppen mongolisztikára, bőven elég belőlük az, ami van a fővárosban. Lengyel szak mondjuk valóban lehetne itt is, továbbá a skandinavisztikát is hiányolom, de ami nyelvszak van, azok nagyon jók (most nem a hallgatók színvonalára gondolok, hanem oktatásra, professzorokra...)
2019. febr. 12. 08:59
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok hosszú kifejtős választ. El fogok még menni párszor a végleges döntés előtt :D

Általános orvosira szeretnék jelentkezni. Mivel nagy képzésbeli különbség nincs a másik 3 egyetemhez képest, ezért gondoltam, hogy magáról a városról gyűjtök információkat.

A tömegközlekedés egyébként szerintem sajnos minden vidéki városban gond, de én már megszoktam, meg aztán nem hiszem, hogy nagyon szükségem is lenne majd rá, ha csak nem valami külvárosi kollégiumba kapok helyet (mondjuk azt nem tudom, hogy van-e egyáltalán a külvárosban kollégium).

Nehéz döntés ez mindenesetre :D Mindenki azt mondja, ide menjek mert ez van a legközelebb.

Most Szeged van az első helyen, ott csak egyszer jártam még, de mégis oda szeretnék menni. Pedig messzebb van, vonattal át kell szállni meg talán a kollégium tekintetében Debrecen modernebb. Lehet, felelőtlen döntés lenne oda mennem. Végülis csak az a lényeg, hogy vegyenek fel :)

Azt viszont nem tudom, hogy kis távolságról mennyi esélyem van (első körben) kollégiumi helyre? Kis távolság alatt 50 km-t értek. Anyagi helyzet alapján szerintem jogosult lennék (szüleim mindketten szakmunkás fizetést kapnak). Ez ügyben van valakinek tapasztalata? Köszi :D

2019. febr. 12. 10:35
 10/11 anonim ***** válasza:

Persze hogy lehet munkát találni Norvégiában is debreceni diplomával, de wtf, ki mondta volna, hogy ez nem így van?

Elhiszem, hogy nehéz érvelni, de ezek egyáltalán nem érvek.

Egyszerűen meg kell nézni a statisztikákat és abból levonni a következtetéseket.

Orvosi, agrár, ahol a DE kiváló, s ezt szerintem senki sem vitatja.

De, hogy műszaki meg informatikai képzésben.. messze alulmarad.

Az NI próbálja a villamosmérnöki képzésben tanulókat felkarolni, s rengeteget ölnek a hallgatókba, az egyetemi infrastruktúrába, mert enélkül ott maradt volna a borzasztó kategóriában.

Amíg van az országban Budapesten, de vidéken is, összehasonlítási alap műszaki képzésben, mert a Miskolci Egyetem műszaki képzései kiválóak, addig ne beszéljünk arról, hogy Debrecenben van potenciál ilyen téren.

Nem azt állítom - mert ki kell itt emelni - hogy nem tudsz elhelyezkedni egy DE-s diplomával, de maga a DE technikai felszereltsége bizonyos területeken szomorúak.

Elég ha bemész szegény főépületbe, amire semmit sem költöttek az elmúlt évtizedekben.

Jártál már a Kémia Intézetben? Mintha a '60-as évekből húzták volna ki.

A műszaki kar téglaépületéről meg ne is beszéljünk, Nagyállomás 2.0.

Ez lenne a 21. század?

De persze, tudom, hülyeségeket beszélek, minden szivárványos, csodálatos a DE felett.

Rossz kritikát meghallgatni nem is szabad.

2019. febr. 13. 01:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!