Azt hallottam nemrég egy konferencián, hogy a mai magyar tizenéveseknek több, mint fele nem menne át egy középfokú "magyar, mint idegen nyelv" nyelvvizsgán, azaz nem beszélik anyanyelvi szinten az anyanyelvüket. Nektek mi a véleményetek erről?
Jártam egy angol nyelvvizsga-előkészítőre.
Az elején kiosztották a tételeket. Ezeknek a legtöbbjéről még magyarul sem tudtam volna beszélni, hát még angolul!
Az én meglátásom ez:
A szóbeli részt a tételek átbeszélése, kidolgozása után le tudnák tenni, az írásbelivel viszont komoly gondjaik lennének. Még a szövegértéssel is. Ez a funkcionális analfabetizmus, ami már nagy károkat okoz a gazdaságban, és a bűnözés mértékére is nagy hatással van.
Ne a GYK alapján ítéld meg a fiatalok anyanyelvi képességeit :)
A lényeg, hogy van valami abban, amit mondasz, csak egy kicsit el van túlozva. Azt hiszem, azért alapvetően nincs probléma a magyar anyanyelvi használatával, még a szövegértéssel sem.
Az, hogy a mai fiatalok képtelenek központozni, írásjeleket használni, és úgy írni, mint egy értelmes magyar ember, nem a nyelvi képességeik hiányából ered, hanem abból, hogy ma divat hülyének lenni, vagy legalábbis annak tettetni magad :(
Kedves utolsó hozzászóló! Az a baj ezzel, hogy a ma még csak divatból hülye tinik hamarosan hülye felnőttekké válnak, hülye szülők lesznek, illetve hülye munkáltatók hülye alkalmazottai. A lemaradásuk behozhatatlan lesz.
Alkalmam nyílt immár negyedik éve egy kiadvány szövegszerkesztésére. Átlagosan 40 rövid írás érkezik különféle magyar anyanyelvű diplomás embertől, főként felnőttektől. Többségében gyakorlott fogalmazók, de mindig akadnak meglepetések. Legutóbb pl. az, hogy egyikőjük annyit ír angolul, hogy már magyarul is angol gondolkodásmód szerint fogalmaz...
Ezek után komolyan elgondolkodtam, hogy abból fogok megélni, hogy magyart fordítok magyarra. Bárkinek szívesen segítek és kijavítom a fogalmazását, de nem ingyen!
"Ne a GYK alapján ítéld meg a fiatalok anyanyelvi képességeit :)"
Az, hogy én hogyan ítélek meg bármit, másodlagos. Az említett kutatás középiskolába járó fiatalokat vizsgált kérdőíves és tesztes módszerrel. Az iskolák között volt egyetemi gyakorló gimnázium, gimnázium, szakközépiskola és szakiskola is. Ugyanabból a korcsoportból kérdeztek meg 200 diákot, ami azért elég nagy minta. Az eredmény...
Az most már teljesen világos, hogy ha így haladunk, húsz év múlva a fiatalok anyanyelvi tudása nem teszi majd lehetővé azt, hogy a saját anyanyelvükön bármiképp is boldoguljanak a mindennapi életben.
lol.. tisztában vagyok avval, hogy mit jelent az anyanyelvi szint, ne ítéld meg az én tudásom egy hozzászólás alapján, mert így azt raksz bele, amit akarsz. :)
Egyszerűen h_lyeségnek tartom ezt a felmérést. Biztos lenne olyan, aki nem tudná megcsinálni, elhiszem. De az biztos nem járta ki a 8 általánost. Akinek megvan az alapvető értelmi szintje, tud kommunikálni magyarul, nem? Elhiszem, hogy nehezebb ez a teszt, de akkoris átmenne.. :)
Amúgy. Az analfabéta szóba pedig ne magyarázzunk bele semmit. Tisztában van vele szerintem mindenki, hogy mit jelent. És nem éppen azt, ahogy meg lett magyarázva. :D
A szavak számáról pedig annyit, hogy van jó pár olyan szó, mely egyszerűen eltűnt a magyar nyelvből.. gondolom ez is a -50%-ban volt. :)
(Előző voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!