Waldorf az jó suli? Ha rossz akkor miért rossz?
Pontosan így van, ahogy az előző válaszoló írta. Inkább művészembereket nevelnek, hiszen nagy időkeretben foglalkoznak a művészi és kézműves tevékenységek oktatásával. Ugyan nincs leszakadás, buktatás, de pont ezért az értelmi fejlesztés ebben az iskolatípusban nem fontos.
Valamint tényleg nem fog tudni reálisan gondolkodni a világról. Ugyanakkor az is lehet, hogy olyan művészi tehetség, hogy ez lenne a gyereknek a legjobb.
Mindenesetre én a saját gyerekeimet tuti egy állami iskolába iratom, ahol az értelmi nevelés a fontos, persze az érzelmi is megjelenik, de ezt a szülők is tökéletesen áttudják adni. :)
Hermetikusan elzárják a gyerekeket a külvilágtól, egy kellemes, védelmező burokban nőnek fel, aztán amikor kilépnek a nagybetűs életbe, igen hamar depressziósak, antiszociálisak lesznek, mert a nagy büdös valóság az, hogy:
1. Míg a Waldorfban nincs osztályzás, addig az életben mindig másokhoz fognak viszonyítani.
2. Míg a Waldorfban hat év alatt tanulsz meg írni-olvasni, addig az életben egyik napról a másikra kell megtanulnod dolgokat, és senkit sem fog érdekelni az, hogy neked mennyi idő kellene ehhez.
3. Míg a Waldorfban mindig ott van mögötted az "osztálytanító" (már az eleve vicces, hogy a felső tagozaton is minden tárgyat egy tanár tanít, szakképzettség nélkül), aki segít, ha baj van, aki mindig elnézi, ha hibázol, a való életben csak magadra számíthatsz, az emberek jóindulatára nem. Egy munkahelyen senkit sem érdekel, ha valamit nem tudsz megoldani: azért vettek fel pont téged, mert te elvileg meg tudod oldani azt a bizonyos problémát.
4. Míg a Waldorfban szinte kizárólag a művészeti fejlesztésre összpontosítanak (azt is blokkrendszerben teszik, pl. a gyerekeknek egy hónapon át csak rajzórájuk va), a valóság azt mutatja, hogy ha nem akarsz művész lenni, akkor meg vagy lőve, mert semmi mást nem tanítanak egy sima általános iskola szintjén.
5. Hallottál arról, hogy a Waldorfban végzettek 90%-a képtelen letenni az érettségit? Érdekes...
Én tanárszakot végeztem, tanultam eleget a Waldorfról, mint 100 éve nagyon felkapott, de azóta látványosat bukott módszerről. A Waldorfba járó emberek életképtelenek, képtelenek beilleszkedni a felnőttek teljesítmény-orientált világába.
Azt mondják, hogy a Waldorfban "boldog embereket" nevelnek. Igen, ezek az emberek tényleg nagyon boldogok lesznek, egészen addig, míg ki nem lépnek az életbe. Akkor pedig jön a kijózanodás.
Alapvetően szép filozófia áll a Waldorf mögött, de a valósághoz semi köze.
Szerintem inkább ne kockáztasd meg, mert nem garantált, hogy le tudja tenni az érettségit! Lehet, hogyha le is tudja tenni, más kérdés, hogy milyen eredményekkel.(mert gondolom nem akarod, hogy úgy rugdossák át a gyerekedet(?), vagy igen ?)
Miért választanád a Waldorfot?
Én is azt hallottam, hogy ott a tanulás háttérbe helyeződik, inkább kézműves tevékenységek vannak, zsonglőrködnek, stb. Sajnos az életben ezeknek nem fogja hasznát venni a gyerek, hiszen nincsenek Waldorf munkahelyek, vagy éppen waldorf egyetem, bár utóbbi létesítéséről már volt szó, amit speciel röhelyesnek tartok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!