Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemi oktató szeretnék...

Egyetemi oktató szeretnék lenni, de egy ideje szembesültem azzal, hogy a fizetés rettentő alacsony. Miből lehet így megélni?

Figyelt kérdés
Évek óta tanár szeretnék lenni, ez a szakma az, amit igazán szívvel-lélekkel tudnék csinálni. A pénz nem is tántorít el, de azért kicsit megszeppenve látom, hogy egy egyetemi tanársegéd alig kap valamivel többet a minimálbérnél. Utána pedig következik a hosszú ranglétra, adjunktus, docens, amiből a docensi fizetés az, amit én egy gyakornoknak adnék. Az egyemeti tanár bruttó 500 ezer felett keres, de mire oda elérek, éhen halok, már ha egyáltalán lesz hol laknom. Hogyan élnek meg azok, akik még nem tanítanak elég ideje ahhoz, hogy egyetemi tanári státuszban lehessenek? Budapesten havi 100 ezer forint egy kis albérlet + rezsi, egyebek. Komolyan aggódom, pedig én tényleg azért tanulok elég keményen, hogy egyetemen oktathassak, ráadásul egy olyan szakon, ami kuriózumnak számít.

2019. jan. 15. 17:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetemi oktatás azért nem úgy néz ki, mint az általános iskolai, hogy a tanárnak napi 6-8 órája van folyamatosan. Bár az oktatók több tárgyat is visznek, nem csak az egyetemen tevékenykednek az óraadással. Rengeteg tanárom dolgozik külső projekteken az iparban,kapnak nagyon sok megrendeléseket, vagy saját cégük is van. Abból pedig szép summa jön, mert jócskán értenek a témakörhöz, vezetői pozícióban vannak. Szerintem ez jó is így, sokszor pont a saját projektjüket, vagy az abban használt korszerű technológiákat hozzák át az oktatásba, így a képzés naprakész tud lenni valamilyen szinten. Aki eljut arra a szintre, hogy egyetemi tanár lehessen, az, még ha a tanári fizetés kevés is, fog tudni találni magának lehetőséget. (Mondjuk akár oktathat külföldön is.....)
2019. jan. 16. 16:37
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, ez sajnos nagyon szakterületfüggő, egy gazdasági vagy pl műszaki területen el tudom képzelni, de nem lehet bármiből külső megbízásokat szerezni:(
2019. jan. 16. 18:46
 13/17 anonim ***** válasza:
Igen, ez igaz lehet. Én műszaki, konkrétan informatikai, építész és gépész területről ismert tapasztalataimat írtam le.
2019. jan. 16. 19:15
 14/17 anonim ***** válasza:
40%
Nekem amikor bölcsész oktató voltam egyetemen, saját TV-sorozatom volt, abból egészítettem ki a jövedelmem. Meg szakfordításokat vállaltam a lehető legváltozatosabb témákban.
2019. jan. 16. 19:31
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Figyi! Magán órák a megoldás :) Korrepetálj nagyon jó óradíjak vannak.
2019. jan. 17. 07:59
 16/17 anonim ***** válasza:

Egyetemi oktatók a legtöbb esetben nem főállásban oktatnak/vizsgáztatnak. Pl. jogtudományi területen tevékenykedő oktatók az esetek többségében valamelyik cégnél dolgoznak főállásban, vagy ügyvédi/közjegyzői irodában, esetleg valamelyik közig.szervnél. Mellékállásnak jó itthon.

Külföldön azért nem halnak éhen. Én pl. pont most néztem, hogy az Egyesült Királyságban, a Skandináv országokban megkeresik a 4500 - 5000 eurót az egyetemi tanársegédek, de pl. már Szlovéniában is 3000 - 3200 eurót kapnak havonta és ott még többet is tudsz félrepakolni. Szóval ezekben az országokban úgy is meg tudsz élni, hogy csak tanársegéd vagy és nem csinálsz mellette semmit (úgyis fogsz). De tudom, írtad, hogy nem akarsz külföldre menni.

Itthon meg úgy működik, hogy mellékállásban érdemes csinálni.

2019. nov. 27. 14:21
 17/17 anonim ***** válasza:
Ez egyetem függő. Nálunk pl már az adjunktusokat is elég jól fizetik, több oktató, a dékán stb is szóba hozta már ezt a témát. Pontos számot nem tudok, de pl pont az egyik oktatóm aki pár éve adjunktus csak hozta feo a múltkor hogy ő elég jól keres, jól fizetett. Tehát ez egyetem illetve karfüggő.
2020. márc. 10. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!