Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az alábbiak alapján melyik...

Az alábbiak alapján melyik szakot válasszam?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Éppen felvételi előtt állok, és mostanában elég reményvesztett vagyok a továbbtanulással kapcsolatban. A problémám az, hogy nem nagyon tudom, hogy mi szeretnék lenni még biztosan, csak a dolog körvonala van meg, de azt hiszem, hogy a pontosításra még van egy kis időm. (Remélem, az egyetem alatt ez kikristályosodik.) Most talán a szak kiválasztása lenne az elsődleges dolog.

Nagyon humán beállítottságú vagyok, én tényleg erre születtem. Leginkább az irodalom érdekel, imádok olvasni (nem vörös pöttyös meg ya könyveket, hanem szépirodalmat!), és a jövőmet is mindenképpen valami ilyen területen látom.

Emellett szívesen tanulok nyelveket, angol kéttannyelvű tagozatra járok, van egy felsőfokú angol nyelvvizsgám, de nem szeretnék kimondottan tolmács/fordító lenni. Esetleg a műfordítás szóba jöhet, de nem, mint fő karrier.

Sokan mondták, hogy legyek újságíró, és már írtam és cikkeket egy internetes magazinnak, amit nagyon élveztem. Ennek ellenére mégsem vagyok 100%-osan biztos, hogy ez a leginkább nekem való hivatás. Nem érdekel a politika, sem a bulvár, és ezért néha azt érzem, hogy nem lenne nagy karrierem ebben.

Szóval a lényeg az, hogy ami nagyon érdekel:

irodalom, kultúra, irodalomtörténet, könyvek.

Ami közepesen: újságírás, műfordítás, könyvkiadás- és szerkesztés.

Ami nem: politika, közélet, marketing, és bármi, ami reál tudomány :D.

Egyébként van egy 96%-os emelt angol érettségim, egy 84%-os közép infóm, és emeltezni készülök magyarból.

Iskolák közül az ELTE-re készülök, Pestre. (kizárülag)

És a szakok, amikre gondoltam:

-magyar: itt aztán lehet irodalmazni, csak nagyon kevés a ponthatár, nem túl megbecsült szak, és félek, hogy nem mennék semmire vele.

-szabad bölcsész: tetszik, hogy sok a specializáció, tényleg "szabad". de ide se kell túl sok pont, és nem is nagyon hallottam olyan emberről, aki ezen a szakon végzett. :D Jók a minorok is. El tudnám képzelni ehhez a kommunikáció specializációt. De nem tudom, hogy mennyire passzolna az eredeti gondolataimhoz.

-kommunikáció: ez ugye az újságírás miatt. Ez az a szak, ahova nem biztos, hogy felvennének. Bár remélem, hogy egy jó magyarral és duplázással elérem a ponthatárt. Azért tetszik, mert ide kell a legtöbb pont, és presztizs lenne ide járni. De ez ugyee elég messze visz az irodalomtól :c

-anglisztika: hááát. Nem a legfőbb célom ide kerülni. Elég jó a ponthatár, ezért is meg kéne dolgozni, de azért ide felvennének. Megmondom az igazságot, már kicsit elegem van az angolból, de az angol irodalmat, kultúrát nagyon tudnám élvezni.

Kérlek, segítsetek, adjatok tanácsot, hogy döntsek, mert közeleg a határidő. :( Köszönöm!

2019. jan. 5. 16:28
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Kedves #9! Neked is nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál a témával. Nagyon érdekes dolgokat írtál, amiken biztosan elgondolkodom. Egyébként tanultam oroszt nagyon rövid ideig, de az éppen elég volt arra, hogy beleszeressek. Mindenképpen folytatni akartam egyszer, de talán célszerű lenne minél előbb. :) Most nem szeretnék valami teljesen mással, elütővel (az arabbal) foglalkozni, de nagyon nyitott vagyok a nyelvtanulásra, és ezek után mindenképpen azon leszek, hogy az egyetem alatt ne csak a diplomám megszerzésére szorítkozzak, hanem azon fogok dolgozni, hogy értékesebb legyek munkaerőpiaci viszonylatban is.
2019. jan. 6. 19:01
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Tanárin nem gondolkodtál? Az osztatlan tanárképzés (két szakot kell választani), főleg az ELTE-n kb. ugyanazt adja mint egy alapszak. de rendes szakma, amivel el lehet helyezkedni - igaz, a fizetés nem sok, de ha pl. egy nyelv a másik szakod, azzal lehet magánórákat vállalni. Én angol-magyar tanárin vagyok negyedéves az ELTE-n, szívesen mesélek róla privátban, ha érdekel.
2019. jan. 7. 23:01
 13/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, de én tanárira elvből nem megyek.
2019. jan. 12. 17:06
 14/16 qborka ***** válasza:

Tanulj oroszt, ha azt szereted. Tanulj szakmát, szinte mindenhol hiány van képzett szakemberből. Most lehet, még eltartanak a szüleid, de előbb utóbb magadnak kell fedezned a költségeidet. Szép és jó dolog az irodalom, de ha újságírás/média sem érdekel igazán illetve nem érzed magadhoz valónak, akkor keress mást, annyi szakma van. Nem kellene a diplomát mindenáron erőltetni, főleg nem presztízsből.

Újságírás/média/könyvkiadók világában pedig az kifejezetten előny, ha az embernek kapcsolatai vannak, nem tudom, ezzel hogy állsz.

Ha nem akarsz később irodalmat kutatni,egyetemeken előadni akkor úgyis egyéb területen kell majd pénzt keresned. A tanítást kizárod - egyéb lehetőség pedig nem nagyon lesz.

ui: bölcsészként végeztem, 6 évet tanítottam, elhagytam a pedagógusi pályát és abból élek meg azóta a munkahelyeimen, amit még középsuliban tanultam. A leíró nyelvtant, hangtant, irodalmat nagyon szerettem fősulin és gimiben is. Amikor időszakosan munkanélküli lettem, szívesen tanultam volna valamilyen szakmát, de önerőből nem futotta, a hivatal pedig nem fizetett, mivel már van diplomám. Volt rövid ideig egy munkám, amit imádtam - szintén elég volt hozzá érettségi - felvettek, de mégsem a diplomám alapján fizettek, pedig törvényileg lehetőség lett volna rá.

Szóval gondold át. Valami értelmesebb szakot válassz!

2019. jan. 16. 18:02
 15/16 A kérdező kommentje:

Rettentő módon fel vannak hígulva az egyetemek, rengeteg olyan ember jár egyetemre, akiknek nem kellene, ezt elismerem. Én nem közéjük tartozom. Attól még, hogy most nem tudom, hogyan tovább, alapvetően egy nagyon tehetséges és jófejű ember vagyok, kár lenne ezt elfecsérelnem. Emellett mindig is

"elméleti" ember voltam, szeretek tanulni, és szeretem képezni magam, de gyakorlati, világi dolgokhoz nem nagyon értek, és nem is arra születtem, hogy kétkezi munkát végezzek. (Ezt egyébként egészségi állapotom és testi adottságaim sem engednék). Abban nagyon egyetértek veled, hogy több embernek kellene inkább szakmát választania, és abban elhelyezkednie, de én még a régimódi "értelmiségi" réteget képviselem. Egyébként sosem mondtam, hogy nem kutatnék és tanítanék egyetemen szívesen.

2019. jan. 19. 16:22
 16/16 qborka ***** válasza:

Te írtad, hogy elvből nem mennél tanárira :)

Egyébként értelmiségi is olyan kevés van, mint jó szakember. Ezért tart itt ez a világ, ahol.

Sok sikert, bármit is választasz.

2019. jan. 19. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!