Most komolyan! Szakdogánál, hogy kell elkerülni a plágiumot, ha források alapján tudom csak megírni, ami nem az én munkám?
#10: Jövő tavaszig kellene elkészíteni (persze ha most nem csúszok még1 félévet). Témaváltást feleslegesnek érzem, mert alapvetően nincs egyéb érdeklődési területem (ezt is csak a legkisebb rosszként választottam, mert muszáj) és a jelenlegi talán még gyakorlatorientáltabbnak számít a többihez viszonyítva.
De lenne még néhány nagyon fontos kérdésem:
* Csak angol szakirodalomra tudok hagyatkozni, mert magyar nem nagyon van ezzel kapcsolatban (témavezetőm is angol könyvet ajánlott). Ha lefordítás után írok olyan gondolatokat, amelyek részben kapcsolódnak a könyvben elhangzottakhoz, azt is ki tudják szűrni?
* Ha fél oldalon keresztül van egy jellemzés a szoftver egy menüpontjáról/lehetőségéről és én 1-2 mondatban rövidítve leírom, hogy az mire jó, azt is hivatkozni kell?
* Online tutorial videó anyagot (udemy) milyen formában tudok felhasználni szakdogához (kell-e hivatkozni vagy sem, meg hogyan stb.)?
* Ha példákon keresztül ismertetem a könyvben leírtakat és az alapján írok magyarázatot, akkor is kell-e hivatkozás vagy az már az én munkám?
Amúgy szerintem nevetséges ez az egész "plágiumkövetelményesdi", mert alapvetően nagyon szűk az a határ ami elválasztja a szándékos plagizálást a véletlen plagizálástól. Például honnan tudjam, hogy egy megszerzett ismeretem konkrétan a könyvből jött vagy a szoftverrel való ismerkedés során jöttem rá? Hülye példa: Szakkönyv alapján tudomásod lehet arról, hogy office Word-ben, hogy kell dőlt betűvel aláhúzni szöveget (ez esetben kell forráshivatkozás) meg magad is rájöhetsz, hogy kell (és akkor honnan tudják, hogy magad jöttél rá és nem könyvből). Na jó lehet elkalandoztam, de olyan ez a szakdolgozat, mint az orosz rulett.
1. Hogyha nem irod ki, hogy honnan jottek azok a gondolatok, mi inspiralta oket, az problema lehet, igen. Amugy is ajanlott sokszor szakirodalmakra utalni, mert ertekelesnel ez is szempont, hogy mennyire ismered a területhez tartozo szakirodalmat.
2. Ha nem hivatkozod le, az plagium, hiszen nem a sajat gondolataidat irod le, hanem valami mast tomoritve.
3. Termeszetesen le kell hivatkozni, hiszen felhasznaltad. Alkotot, nevet/cimet, datumot, linket, eleres idejet kell kiirnod.
4. Ha leirod, hogy mi ihlette (es utana hogy ezt az adott anyagot hol lehet elerni) a gondolataidat, ugy nem lehet baj. İlyen magyarazatoknal erre amugy is szukseg van.
"Például honnan tudjam, hogy egy megszerzett ismeretem konkrétan a könyvből jött vagy a szoftverrel való ismerkedés során jöttem rá?" - ilyesmi elkerülesere kell szakirodalmi elemzest vagy kisebb jegyzeteket kesziteni, illetve minden esetben levezetni, hogy mi alapjan jutottal el egy-egy megallapitas leirasahoz.
Köszi, akkor ha jól értelmeztem az eddigieket: inkább ahhoz is írjak oda forráshivatkozást, amiről nem vagyok benne biztos, hogy az én gondolatom vagy sem és akkor tuti nem lesz plágium. Ez jó megoldás?
És jön talán a legfontosabb kérdésem (bocsi csak még utoljára):
* A forráshivatkozást lényegében hogyan kell csinálni? Tegyük fel, van egy 500 oldalas könyvem és most írom az 5.2-es fejezetet, ami a delfinek emésztőrendszerét hivatott bemutatni (nem röhög csak egy példa). Másfél oldalon keresztül írok erről és minden tudásanyagot egy könyvből vettem, de próbálom saját szavaimmal megfogalmazni. Ebben az esetben elég akkor a fejezet végén indexelni ( [1] ), vagy minden egyes mondat után kell hivatkozni, hogy azt az x mondatot a könyv melyik részéből szedtem? Tudjátok, erre gondolok: blablabla[1] majd a szakdoga végén feltüntetem a források oldalán: "John Smith: A delfinek A-tól Z-ig" [1] .
1. A "plágiumosdi" nem h*lyeség, ennek a jelentőségét a szakdolgozat kapujában már érezni kellene, és nem nyűgként felfogni.
2. A szakdolgozat kísárlates / saját rész nélkül is lehet értékes munka, akkor is, ha csak annyit teszel, hogy kritikusan szintetizálod a különböző szakirodalmakat.
3. Azt, hogy hogyan hivatkozz, a tanszéki / kari / egyetemi szabályzatban kell megnézni, mert többféle hivatkozási rendszer van (nálunk pl. tanszékenként változott az elvárás). Természetesen mindenre hivatkozni kell, és ennek örülni kellene, mert a több hivatkozás növeli a dolgozat értékét.
4. Nálam volt olyan, hogy egy 1,5 oldalas fejezet egy könyv alapján volt, ott én ezt a fejezet elejére írtam, hogy az adott szakirodalom hiánypótló, és jelentősége miatt ezt a fejezetet XY (évszám) munkája alapján állítottam össze - akkori szabályok szerint azon a tanszéken azt elfogadták, tehát ez is lehetséges módszer, de hogy nálatok is működne-e, annak utána kell nézned.
5. Ha példákon keresztül kell bemutatnod, akkor simán tehetsz bele új munkát: kitalálsz 2-3 példát, közben pedig kritikailag elemzed a szoftver előnyeit és hátrányait, pl. javaslatot teszel új funkciókra.
#18: "kritikailag elemzed a szoftver előnyeit és hátrányait, pl. javaslatot teszel új funkciókra"
Amit több millió egyéni és céges felhasználó súlyos licencért használ és egy komplex fejlesztőgárda dolgozik azon, hogy tökéletesen kielégítsen minden igényt, majd arra a szoftverre fogok én új javaslatokat tenni... Ne röhögtess. :D
Ettől függetlenül köszönöm mindenki véleményét. Majd írok akkor valamit a vizsgaidőszakban, ha nem más a 99%-át lehivatkozom 5 soronként és majd mond valamit a témavezetőm, mert jelen pillanatban max kopizni tudok és totál 0 a kreativitásom. Az is k***a nagy gond nekem, hogy eddig 2 szakirodalmat találtam a témában + a hivatalos honlap (néhány tutorial video, fórum meg "about us" leírás). Aztán ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!