Gazdálkodás és menedzsment szakon üzletembernek képeznek?
Nem. Üzleti közgazdásznak, gazdaságtudományi szakembernek.
Olyan, hogy üzletember képzés nem létezik. Lényegében, ha elkezdesz vállalkozni, technikailag már üzletember vagy. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban a képzettársítás nem feltétlenül ezt mondatja velünk.
Azt, hogy mibe fektess, nem fogják megtanítani, legfeljebb azt, hogy hogyan döntheted el valamiről, hogy neked személy szerint megéri-e befektetni, avagy sem. A hogyan vállalkozz témát sem úgy kell elképzelni, hogy második félévben odaadják neked az aranytojást tojó tyúkot, hogy tessék, így kell vállalkozni, garantáltan multimilliomos leszel. Azt tanítják meg, hogy egy vállalkozás elindítása előtt miket kell megtervezni, hogyan kell egy üzleti tervet összeraknod, mikre kell odafigyelned, etc. Ettől még nem leszel szükségszerűen jó vállalkozó, sőt, a szakon végzettek jelentős hányada nem is kezd vállalkozni. De a vállalkozás menedzsment részéről jelentkező nagyobb buktatókat talán el fogod tudni kerülni egy mikro- vagy kisvállalkozás esetén.
Erről a szakról is, ahogy például a mezőgazdasági szakokról is azt szoktam mindig hallani végzettektől, hogy Magyarország csak azért se egy fejlett gazdaság motorjait, vagyis nem üzletembereket vagy sikeres vállalkozókat képez. Hanem leginkább alkalmazottakat. Amerika, Németország vagy bármely más fejlett ország gazdaságának motorja a munkahelyeket teremtő vállalkozó. Ez az ami teljesen hiányzik Magyarországon, a munkahelyeket teremtő vállalkozók képzése. Pedig pont rájuk lenne szükség, hisz közgazdásznak sem kell lenni ahhoz hogy belássuk, a sok munkát keresőnek csak akkor lesz munkája ha munkaadók is vannak. Azt a hülyeséget már csináltuk hogy mindenki munkás lett, neve szocializmus volt. Egy fejlett és jóléti országban viszont nélkülözhetetlenek lennének a vállalkozók, vagy nevezhetők üzletembereknek is, amire a kérdező is gondolt.
Amikor más szakon de átvettem diplomámat, én is teljesen lehidaltam attól hogy biorobotokat képeznek még felsőoktatási intézményekben is, gyakran ölyan munkakörökre amiket egy szakmunkás is bőven el tudna látni. És a gyakorlati életben a pénzügyi műveltséget és a sikeres vállalkozás teremtését és működtetését teljesen önszorgalomból kellett megtanulnom. Ha ezt előre tudtam volna akkor lehet hogy még érettségit sem szerzek, nem hogy diplomát.
De akkor összességében azt képzik itt,hogy hogyan legyünk vállalkozók,hogyan üzleteljünk?
Nekem soha nem voltak ilyen ambícióim
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!