Megéri szenvedni a járműmérnöki szakkal, ha első félévem nagyon gyengén fog sikerülni?
Duális hallgató vagyok az NJE-n, és bár próbáltam magam felkészíteni hogy baromi nehéz lesz a mérnöki, ennyire nehézre nem számítottam.
Persze tisztába vagyok azzal hogy nem vagyok egy zseni, de nem tudom van e értelme maradnom, ha megajánlott jegyeket szinte nem is tudok szerezni.
Egyrészt ha átraknak fizetősre, diákhitelt nem akarok felvenni, másrészt nem igazán van rálátásom hogy 2-3 félév után könnyebb-e valamivel is az egyetem, vagy ez a tempó mind a 7 félévben ilyen.
Mindezeken túl az oktatáson is kivagyok akadva. Persze nem tisztességes, de ha a tanár engedi ZH-n hogy puskázzunk és mindent ki írok a lapra amit kell, mégis a ketteshez elegendő pontot se kapom meg akkor nem tudom mi van.
Kissé ki ábrándultam ebből az egész felső oktatásból, és az érdekelne hogy csak az első 2-3 félév ennyire katasztrófa (tehát van idő még a maradt tárgyaim pótolni következő félévekbe), vagy végig ez a tempó?
Van itt aki hasonlóan állt hozzá az első félévekhez?
Az első éven túl kell vergődni, mert az adja az alapot, ha előtte még sose programoztál és kódot se láttál. Sok mindent csak magolni fogsz és lehet, hogy fél év múlva valami más probléma kapcsan jön elő a tétel és akkor fog leesni. De az az 1 év alapozás kell. Szaktársaktól fogsz sokat tanulni, vagy otthon a gugliból. A prog1 nem olyan kegyetlen. (Majd a prog2 és a prog3...)
Programozási tételek kellenek. Értened kell mi az a ciklus (for, while, do while. Elől tesztelő, hátul tesztelő ciklus. Függvény, procedúra. Paraméterek. Globális, lokális változók. Integer, number, string vagy varchar, boolean, float és ezeket hogyan és mikor használják. Hogy épül fel egy kód. Rekurzivitás nem annyira lényeg, de plusz ha tudod.)
Ha soha nem tanultál programozni ezeket meg kell tanulni, az első évet vegig kell szívni hozzá.
Értelmesen nem fogják a suliban elmondani. Vagy szaktárs vagy internet vagy sok tanulás, ami segít. Irgalmatlan sok gyakorlás. Némelyeknek nálunk is ment így, hogy egész nap, egész héten tanultak. Másnak az kell, hogy 40x megmutassák hogy kell használni és meg 20x ő is le kell pötyögje.
Ha jó az önszorgalmad, akkor:
Sql, plsql. Az sql lekérdező nyelv és annak programozósabb változata ciklusokkal a plsql.
Oracle sql developer torrentről, oracle apexhez online tudsz csinálni egy fiókot és 100megás tárhelyen az 5ös verzióban tudsz működni. Rapid alkalmazás, riportoláshoz kiváló. Drag and drop kezelhető, sql alapon. Turbózhatod plsql-el, javával, html-el. Jól mutat az életrajzban és sok helyen riportolnak.
Excel macro aka. Visual basic.
Youtube videók. Angol tudás nélkülözhetetlen sokszor.
A vba elönye, hogy megnyomsz egy gombot és leírja neked kódként a törtenést amit vegignyomkodsz, a hátránya, hogy sokszor primitív és másként írja mint ahogy értelmesen megtalálod ugyanazt a kódot. Pl cellaparamétereket viszonyításban írja a kezdőcellától rc[-1,-4] és hasonló formában ami azt jelenti, hogy jobbra le ment. Nem pedig azt, hogy az F5be ment.
Ezek nagyon könnyen tanulhatóak.
W3schools.com és a stackoverflow meg a gugli a barátod.
A c++, java az nehéz. A javascriptet mindenki rühelli mert mocsok.
Html pedig copy-paste nyelv sokszor.
Első évben tanulj mint a kisgüzü, hogy az alapok meglegyenek, ha gimiben még nem szedted fel.
Telekomnál, vodafonnál szoktak olyan diákmunkák lenni, ahol nem elvarás a 10++ év gyakorlat. Ott megtanulod rendesen használni. De ugyan úgy stack overflowt és guglit fogsz nezni egész nap.
Ha nem a leckehez, akkor a munkahoz fogod a stack overflowt guglizni. A napod java ebből fog állni. De sokat fogsz belőle tanulni.
Ha más poziba kerülsz is ezek a cégek rugalmasak, könnyű az átjárás a részlegek között.
A T-nél most a minddiakon keresztül lehet jutni.
A V-nek saját szervezésű szövetkezete van.
Faxagyerek vagy, megkeresed őket és jelentkezel állásokra. Addig jársz a nyakukra amíg nem adnak munkát.
Elmész minden állásbörzére önéletrajzot leadni. Az egyetemi belső szervezésűekre is.
Ezeket tudom javasolni. Prog1 pontosabban stabil programozasi alapok nelkül nem tudsz mire építeni. De a prog1 meg nem jelent programozói tudást. A prog2 sem. De ha érted az alapokat mar at tudsz menni ezeken a tárgyakon.
A legfontosabb az önszorgalom és hogy megértsd mit csinál az a kód, parancs.
Magadnak tanulod.
(A vonalintegral kifejtését és teljes tételét a vizsgára, mert hacsak nem a Nasa-hoz vesznek fel az életben nem fog kelleni...)
Miket vesztek amúgy? Írj privit.
A félelmeidet pedig elteszed akkorra, ha a gyereked nem ér haza időben az iskolából.
Vagy ha 160 a vérnyomásod és nem vagy biztos benne, hogy megéred a gyereked felnőttkorát... Ezen van mit félni.
Az egyetemen, hidd el a másik 120 se tudja mi történik óran, de egyik se tenné fel a kezét, hogy jelezze nem ért semmit...
Keresel egy célt ami motivál, és megdolgozol érte.
Megbuktál, elestél? Akkor Felállsz, leporolod magad és mész újra. Újrapróbálod amíg nem sikerül.
Mert erről szól az élet. Ha egyedül nem megy, mankót keresel.
A katonasagnál is, addig fekvőtamaszozol, amíg nem lesz elég izmod, hogy rendesen is menjen 200. Addig futsz amíg nem megy az 5 km. (Ez nem a mai katonasag, ott sok minden egy vicc manapság)
Ezt reális kereteken belül. Pl merev izületekkel sose lesz belőled cirkuszi akrobata. Ha nem érted kicsit se a matekot és %ot számolni se tudsz, akkor nem gazdasagi és nem matekszakra mesz.
És érted a metafórákat, mert egészséges és hasznos dolog. Elkerülöd azokat akik mindent betű szerint vesznek.
Ha tudod, hogy kepes vagy ra, csak valami apró dolog kell ami tovabb lök, akkor megkeresed felhasznalod és mész tovabb.
Kitartás! Sok hülye szerzett mar diplomát, neked miért ne menne? Nem vagy kevesebb naluk. Összekapod magad és csatlakozol azok közé akik újra értékessé teszik a diplomát. Mert megdolgozol érte, hogy neked is legyen, még akkor is ha nem matekzseninek pottyantottak le ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!