Meddig szüntethetem meg a jogviszonyomat, hogy ne kelljen fizetni? Bővebben lent!
Sziasztok! Egy kicsit összetettebb kérdéssel fordulnék hozzátok. Röviden: Otthagytam az egyetemet 1 hét után, meddig tudom halogatni, hogy megszüntessem a hallgatói jogviszonyomat anélkül, hogy vissza kellene fizetnem a tandíjat az államnak ? Nem járok be órákra, viszont szeretném a lehető legtovább megőrizni a jogviszonyomat, hogy nappalis diákként dolgozhassak. A diákigazolványunk nem sokára megérkezik elvileg.
Van valamilyen buktatója ? Mit érdemes ezzel kapcsolatban tudni ?
(Miskolci Egyetemről van szó egyébként, ha ez számít valamit.)
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ez 10 éve még müködőképesnek tünt.
Mióta ez a szabályozás van, azóta nem annyira.
Ismerek olyat, akinek november végén érkezett meg a diákigazolványa, mert valami sztrájk volt a gyártónál.
Talán ha kérsz jogviszonyigazolást, keresel munkahelyet, és utána 1-2 héttel passziválod magad, akkor megúszod ennek a félévnek a költségét.
Viszont maximum 2 egymást követő féléved lehet passzív, ha meg akarod tartani a jogviszonyod.
Ha nem passziválsz, akkor év végén nézik a szürőfeltételeket, és ha nincs meg, akkor átkerülsz önköltségesre. De valószínűbb, hogy már félév végén.
Amint lehet, a legjob lenne passziváltatnod magad szerintem.
Ha nem akarod befejezni a megkezdett képzést, akkor a második félévet nem szabad elkezdened.
Egyébként az előző válaszadó sincs teljesen képben, ugyanis ha egy tanév során van passzív féléved, akkor azt az évet nem veszik figyelembe az állami ösztöndíj megtartásához.
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
Tehát, ha jól értelmezem, akkor bemegyek átvenni a diákigazolványomat most októberben, mert már szinte biztos, hogy elkészült és akkor ezzel én március 31-ig feltehetően diák munkázhatok? Aztán pedig automatikusan megszűnik a jogviszonyom és kapok egy pár felszólítást és mivel nem veszek fel következő félévre semmit, ergó nem lesz aktív a következő félévem, akkor semmilyen fizetési kötelezettségem sincsen, jól gondolom ?
Az első félév után úgy otthagyhatod a képzést, hogy ne kelljen azt a félévet visszafizetned. Na már most, nem kell kiiratkoznod januárig, hiszen nem lesz visszafizetési kötelezettséged.
Január közepén legkésőbb pedig kezdd el a kiiratkozási folyamatot, hogy rendben befejeződjön, ha pedig kérnék a diákod, mondd hogy elhagytad :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!