Az államtudományi képzési doktorinak mi a rövidítése? (lent)
Jogász: dr. jur. (JD)
Általános orvos: dr. med. (MD)
Fogorvos: dr. med. dent. (???)
Gyógyszerész: Pharm.D., doctor pharmaciae (???)
Államtudományi: dr. rerum politicarum (???)
A kérdőjeles részeket nem tudom. Pl ahogy orvosnál MD, jogásznál JD... A többinél?
Amúgy azóta rájöttem, hogy úgy rémlik, a forgorvos D.MD.
Biztos nem RP, mert abban nincs rövidítve, hogy D, ami a doktori. Pl a tudományok doktora PhD (ez kimaradt a felsorolásomból): Doctor of Philosophy
Ha valamihez nem értesz, ne okoskodj a témában. Hogy ne lenne MD és JD? :D Egy orvosi egyetem elvégzése után az ember orvosdoktor lesz: doctor of medicine =MD. (JD=Jurist Doctor hasonló mintára) Attól, hogy itt dr med és dr jur-nak mondjuk, ha kimész külföldre orvosi diplomával, használhatod az MD-t, mert orvosdoktor vagy (Doctor of Medicine), a dr med azzal azonos titulus.
A PhD nem "magasabb liga". MSc/MA szintű diploma után (legyen az jogi, orvosi, gyógyszerészi, vagy foglalkozásdoktorit NEM adó mesterszak) az ember jelentkezhet Doktori Iskolába, ahol 3 év után megszerezheti a PhD-t, tehát a tudományok doktori címet. A "magasabb liga" azért csúsztatás, mert van olyan szak (és mindenki gondoljon ide, amit akar), amit BA/BSc+MA/MSc+PhD-vel együtt is könnyebb elvégezni, mint egy orvosi egyetemet pl. Plusz elég sok orvos megszerzi a PhD-t is, ha már itt tartunk.
Ugyanazt a hülyeséget hajtod, amit itt sokszor lehet olvasni különböző formában: "És ezek a foglalkozásdoktorik csupán végzettséget tanúsítanak"
NEM! Ha valaki elvégzi az orvosi egyetemet, ORVOSDOKTORRÁ avatják, az ORVOSTUDOMÁNY DOKTORA lesz. Magyarországon használhatja a dr. med. titulust, külföldön pedig az MD-t, mert a dr. med.-nek ott az a megfelelője, azonos képzettségi szintet jelent.
De akkor leírom még tömörebben, hátha úgy érthető. Attól, hogy nem MD-nek mondjuk, még VAN ez a cím Magyarországon.
Mint írtam, az orvosi elvégzése után orvosdoktor leszel, ami angolra fordítva doctor of medicine, ennek csak a rövidítése az MD. Minden orvosdoktor angolul MD.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!