Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » ÁOK-osok, mi alapján döntöttét...

ÁOK-osok, mi alapján döntöttétek el, hogy melyik szakterületre szakosodtok?

Figyelt kérdés

Illetve van olyan, hogy a kezdetektől fogva (=1. évtől) kitartottatok az adott szakterület mellett?

Tudom, hogy a gyakorlatok után tud igazán dönteni az ember, de ugye mindig van elképzelés :)

2018. aug. 8. 15:51
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

#9: furcsa is, amit legutóbb olvastam (mondjuk nem mostanában), aszerint az egyik legnagyobb hiányszakma, mert nagyon sokan külföldre mennek közülük.

Arról is olvastam egyébként, hogy (külföldi adatok szerint) gyakoribb náluk a "kiégés", a depresszió és az öngyilkossági hajlam, a legtöbb szakerülethez viszonyítva. Ez tényleg így van? És ha igen, mi az alapja? Az esetleges kudarcok, hibaperek?

2018. aug. 8. 22:34
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
10-es, fogadni tudják a kicsiket, amíg át nem kerülnek a gyermekintenzívre, PIC-re, NIC-re, miegymásra. Attól még ugyanúgy megfordul ott mindenféle eset, hogy nem ott történik majd a további ellátásuk. Szerintem ettől nem lett korszerűtlen vagy nem profi :D szimplán elsősorban felnőttekre vannak felkészülve, rájuk aztán teljes mértékben. De hát biztos bekamuzták nekem vagy félrevezettek. Meg hát ennyi erővel mondhatnám, hogy a magyarországi ITO-k nekem nem elég profik, megyek tovább nyugatra, ahol biztos van modernebb, szebb, ésatöbbi. Engem lenyűgözött az ott folyó munka, lehet veled nem így lenne, látod még szerencse, hogy különbözőek vagyunk.
2018. aug. 8. 22:55
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, igen én is így tudom. Sok oka van, a leterheltség, a megbecsületlenség, esetleges kudarcok, elvesztett betegek, számtalan egyéb. Olvastam egy jó cikket nem is olyan rég (pont egy anesztes hölgy írta), amiben kifejtette, hogyha elkezdjük érzékelni magunkon a kiégés jeleit, akkor ne féljünk segítséget kérni családtól, baráttól, szakembertől.
2018. aug. 8. 23:01
 14/20 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó, nem tudnád nekem kérlek elküldeni a cikk linkjét, amennyiben a neten olvastad? :)
2018. aug. 8. 23:40
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Én nem az a válaszoló vagyok, aki a cikkről írt, de erre gondolhatott: [link]
2018. aug. 8. 23:56
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Én idén kezdek orvosin, és mióta körbevezettek egy patológián, azóta az akarok lenni. Persze ez változhat az évek során, lehet hogy már az első bonctermi gyakorlaton eldöntöm, hogy na jó, ezt nem :D
2018. aug. 9. 10:23
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Már gólyatáborba úgy mentem, hogy szülész-nőgyógyász leszek, az is lettem:D (Egyelőre szakvizsga előtt vagyok még, de szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt vagyok).

Miért ezt választottam?

- Szinte az egyetlen terület, ahol több az öröm, mint a bánat. Persze, itt is vannak onkológiai betegek, van késői vetélés, magzatelhalás, de összességében azért még mindig több a pozitív kimenetel.

- A betegek legnagyobb részét a fertilis korú nők teszik ki, akikkel úgy gondolom, elég jól szót értek. Nincs bajom az öregekkel, de megmondom őszintén, sokkal nehezebben boldogulok velük. És sajnos a legtöbb szakma nagyon a geriátria irányába megy. Pont most mesélte a belgyógyásznak készülő barátnőm, hogy egy ügyeletben 3 beteget vettek fel, mind 90 év feletti. Bemegy egy kórterembe és gyakorlatilag mindenki 70 és a halál között. Egyszerűen nincs benne akkora perspektíva. Meggyógyítják az uroinfekcióját, aztán majd 1 év múlva meghal a szívelégtelenségében. Nekem ez nem menne.

- Nagyon összetett terület. Bár viszonylag kis helyre koncentrál, mégis sok területe van: szülészet, infertilitás, endokrinológia, onkológia, UH-diagnosztika. Van műtétes része is, de azért ha az ember nem akar egész nap műtőben állni, akkor ezer más dolgot is csinálhat. Fiatalabb korban, mikor az embernek még nincs gyermeke és ezerrel pörög, akkor lehet szülést vezetni, de később, ha szeretne nyugisabb munkakört, elmehet mondjuk endokrinológiai szakképzésre, dolgozhat meddőségi centrumban, ultrahangozhat.

- Jobban szeretem az olyan területeket, ahol nyomon tudom követni a beteget. Jellemzően a nők, ha találnak egy jó orvost, akkor kitartanak mellette. Mondjuk aneszteziológiánál elaltatod és felébreszted, aztán jön a következő. Túl nagy a fluktuáció:)

- Kicsit bennem volt a "majd én megmutatom" mentalitás is. Az orvosok jelentős része a nőgyógyászokat (valljuk be, sok esetben kicsit jogosan is..) lenézi, ahogy pl. a háziorvosokat is. El van könyvelve, hogy semmihez nem értenek a pénzlenyúláson kívül. Én meg persze meg akarom mutatni, hogy ez nem így van, egy nőgyógyász is lehet értelmes, tájékozott, jó szakember.

- Volt a választásban némi személyes motiváció is, ezt nem részletezném.

Egyébként abszolút nem bántam meg, szeretem, amit csinálok, most sem választanék más területet. Illetve majd második szakvizsgának endokrinológiát igen:)

2018. aug. 9. 12:07
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
15-ös, igen erre a cikkre gondoltam köszi :)
2018. aug. 9. 12:28
 19/20 A kérdező kommentje:

Én is köszönöm a cikket!

A nőgyógyászokat én nem is tudtam, hogy "lenézik". Tényleg az lehet az egyetlen terület, ahová a legtöbb páciens nem azért megy, mert beteg. Egy barátom, gimiből, akivel együtt kezdtük az egyetemet, is ilyen pályára akar menni, már gimi óta és még mindig kitart mellette :)

Egyébként tudom, hogy sokakat az a vágy hajt, mert "szeretnek emberekkel foglalkozni" (máshogy nem tudom megfogalmazni), én viszont a magam introvertságával nem hiszem, hogy szimpatikus háziorvos lennék például (xD). Ennek ellenére én is éppúgy segíteni szeretnék az embereknek. Nekem az pozitívum, hogy az aneszteziológus nem ismeri meg közelebbről a beteget; egy orvost, akinek a szívéhez nőnek a páciensei, szerintem mélyebben érinti az adott beteg elvesztése. Csak az aneszteziológus (és mondjuk a traumatológus, sebész...) személyes kudarcként láthatja a dolgot. Ezért lehet nehezebb nekik talán.

2018. aug. 9. 14:48
 20/20 anonim válasza:

Engem most vettek fel az orvosira, azonban mar egy ideje tudom, hogy kardiológus szeretnék lenni. Emellett erősen gondolkozok még a sürgősségin is, régebb pedig a gyermekgyógyászat is érdekelt, viszont utóbbit hosszútávon biztosan nem tudnám csinálni, mivel ilyen szinten túlságosan gyenge a lelkem, és egy gyerek halála erősen megviselne. Természetesen ezek a célok még változhatnak, elvégre nem tudom, milyen lesz, amikor elmegyek gyakorlatra, és betegekkel kell majd együttműködnöm. Lehet pont megváltozik a véleményem, de az is lehet, hogy erősebb lesz az elhatározásom.

A kardiológiára elsősorban azért esett a választásom, mert nagyon szeretem a szívet. Már elképzelni is csodálatos, hogy ez a szervezetünk motra. Nélküle vége. A sürgősségi pedig azért egy másik lehetőség, mert nálam muszáj a folyamatos sürgés-forgás, hogy legyen mindig mit csinálnom.

2018. aug. 20. 23:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!