Informatikus-könyvtárosnak vettek fel. - Beiratkozzak?
Sajnos fogalmam nem volt, hogy mit tanuljak, mert egy barátom szerint "sehová se illek be", amit aláírok, így maradtam ennél a szaknál, de mindenki lebeszél(t).
Beiratkozzak?
Egy kicsi faluban élek, nulla lehetőséggel, elmaradott helyen az országban.
Ha nem végzek valami egyetemet akkor rám a tartós munkanélküliség és a leépülés vár. Abból meg még egyszer nem kérek.
Szerintem érthető a félelmed, ahogy az is, hogy bár szeretnél kitörni, nagyon félsz, mert nem látsz rá releváns példát, és nagyot álmodni sem mersz. Gnodolom, aki szerint sehova nem illesz be, ő is valami falubéli esélytelen,... vele mi lenne, ha a végén valami értelmes munkád lenne Budapesten?
Ismerd meg jobban önmagad, tervezz tudatosabban és hagyd ott a falut! Tanulj, de ne ezt! VAlami értelmes szakmát vagy szakot válassz! Meg tudod csinálni, csak olyanokkal beszélgess, akik biztatnak és ne olyanokkal, akik csak lehúznak a szintjükre!
Ha elvégzed ezt a képzést, akkor sem biztos, hogy lesz munkád a faluban, hacsak nem tudsz egy vállalkozást a környéketeken, aki pont info-könyvtárast keres. De ez kb. minden faluban így van. Nézd meg, hogy milyen cégek vannak a legközelebbi városban és ennek megfelelően keress egy olyan szakmát (vagy egyetemet), ami valamennyire érdekel is és el tudnál vele helyezkedni.
Egyébként hosszú távra nézve szerintem az lenne a legjobb, ha kitanulnál egy olyan szakmát, amit hobbiként is szívesen csinálnál, aztán elköltöznél egy nagyvárosba, ahol rogyásig vannak a betöltetlen állások. Ha csak helyi szinten gondolkozol és nincs a falutok környékén egy nagyváros elérhető távolságban, akkor az nagyon bekorlátozza a lehetőségeket és persze, hogy így kilátástalan a helyzet.
Nézd, én nem akarlak lebeszélni a terveidről, vagy romba dönteni az álmodat, és megmondani, hogy már semmi lehetőséged nincs. Természetesen még bármire viheted. De az egyetemmel kapcsolatban szerintem van pár tévhited.
Az egyetem nem nyújt kijáratot egy kis, szegényebb, kevesebb lehetőséget kínáló faluból. Még a legnehezebb és legtöbbre értékelt egyetemeken is lehet úgy végezni, hogy a hallgató szinte semmit nem tud, csapnivaló a munkája, butaságokat beszél, nincs gyakorlata, nem jó a személyisége, emiatt a cégek nem akarják felvenni. Sajnos sok ilyen nemtörődöm csoporttársam van nekem is. Sokan hiszik azt, hogy az egyetem elvégzése valami mérföldkő, és ha megvan a diploma, akkor már minden rendben lesz. Hát, ez nincs így. A cégeknek a tudásod kell, értelmes embereket keresnek.
Számtalan képzési forma létezik, nem az egyetem az egyetlen. Van még OKJ, mindenféle más tanfolyam, a cégek is indítanak képzéseket, vannak könyvek, interneten leírások, ismerősöktől is rengeteget lehet tanulni. Ezek bármelyike nyújthat jobb jövőt számodra, nem csak a felsőoktatás. A különbség az egyetemista és a szakmunkás között az (ideális esetben, a valóság sajnos nem mindig ez), hogy az egyetemista elkötelezett a szakmája irányt, széles szemlélettel rendelkezik, ismeri a módszereket, létre tud hozni önállóan újakat. Az egyetem kiindulási alapként szolgál a tudomány, a szakma vezetőinek. Az egyetem célja sosem volt az, hogy neked jobb megélhetést biztosítson, eldöntse helyetted a dolgokat, mindent töviről a hegyire eléd toljon.
És itt jön képbe, ami miatt szerintem nem érné meg ez neked: nem vagy elkötelezett semmi iránt, nem tudod, mi érdekel, már másodjára vágsz bele ebbe úgy, hogy nem igen tudod mire van szükséged, nem boldogulsz vele. Nem kell ezt mindenáron erőltetni.
Ha akarsz egyetemista lenni, akkor döntened kell. Felsorolhatunk itt sok jó-rossz érvet, de ettől még neked kell dönteni. Esélyes, hogy a kevés információ, és szubjektív vélemények alapján nem megfelelő tanácsokat adunk, tehát magadra kell hagyatkoznod. Úgy gondolod, képes lennél ezt a szakot végigcsinálni? Úgy gondolod, a sok éves tanulást kibírnád, érdekelne, és nem csak szenvedés lenne számodra az egész? Mert ha nem ezt akarod tanulni, semmi kedved nincs hozzá, akkor csak magadat kínzod, átmész minden tárgyból kettessel, aztán kijössz egy papírral, ami nem sokat ér. Úgy gondolod, szívesen dolgoznál ilyen területen sokáig? Szerinted jó vagy abban, hogy rendszereket átláss, megérts összefüggéseket, levezetéseket, miért úgy jók a dolgok ahogy, vagy legalábbis lenne türelmed ezt végighallgatni, és megtanulni? El tudod-e fogadni a kritikát, kudarcot, van-e kitartásod, szorgalmad, érdeklődésed, elszántságod? Van-e más terület, ami még érdekel, és a fenti kérdéseket arra átvive arról a területről pozitív válaszok jönnek ki? Mert akkor válaszd azt a szakot. Lesz-e, aki támogatja az egyetemi életedet, vagy tudsz-e mellette dolgozni? Van-e a faludban ilyen téren munkalehetőség, ha nincs, fel tudnád-e a képzettségedet használni más munkákra ott, vagy hajlandó lennél-e elköltözni onnan?
Ilyesmiket kell megválaszolnod. Mi nem igen látunk rá az életedre, a kevés információ alapján nem tudunk dönteni. Az egyetem elvégzése egy hosszútávú elhivatottság, ezért most neked is hosszútávra kell nézni, és most az egyszer tudnod kell, mit akarsz.
Ha úgy érzed, erre nem vagy képes, nem akarod, nincs baj. Rengeteg másik képzés van még, amivel fejlesztheted a tudásodat, és vannak igencsak jó munkalehetőségek. Ez az informatikára pont igaz, mert semmi nem gátol meg abban, hogy egymagad otthon, az internet felhasználásával jó programozóvá válhass, a munkaerő hiánynak köszönhetően pedig fogsz munkát találni. Ha kevésbé akarod elkötelezni magadat most egy dolog iránt, ha kevesebb döntést akarsz meghozni, ha kevésbé akarsz összeszedettebb lenni, akkor én azt javaslom, keress más képzést. Egy OKJ is megteszi, rövidebb, könnyebb, kevesebb vele a macera, nem fogják azt várni tőled a cégnél, hogy találd fel az ufó-viaszt, de vannak hozzá munkalehetőségek elfogadható fizetéssel.
Ha nem végzek valami egyetemet akkor rám a tartós munkanélküliség és a leépülés vár. Abból meg még egyszer nem kérek.
Ezzel a szakkal is kb ugyan ez vár rád.
Én is így voltam kedves kérdező, pont ahogy te...
Csak én már elvégeztem az info könyvtár szakot.
És tudod mit? Nyugat Magyarországi nagyvárosban dolgozok egy könyvtárban diplomával közmunkásként netto 70 ezret keresek. Még csak nem is egy kis faluban... ráadásul évekig voltam munkanélküli... tudnék ám mesélni!
Ha rám hallgatsz elfelejted sürgősen ezt a szakot, ahogy elöttem is leírták nagyon gagyi és az elhelyezkedési esélyek röhejesek... vagy inkább siralmasak.
Tanulj inkább valami hiányszakmát!
Kérdező, te utána se nézel, mit tanulnak az info könyvtárosok? Csak úgy heccből beadod valahová, mert nem akarsz munkanélküli lenni. Nem sok eszed van.
Ha vetted volna a fáradságot, hogy végignézd a képzésest, biztos találtál volna ami neked tetszik. Szerintem ezzel a hozzáállással ne iratkozz be. Nem bírnád a gyakorlatot, ahol emberekkel kell foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!