2020-től mik lesznek a felvételi követelmények a fősulikon/egyetemeken?
Egy B2-es nyelvvizsga kötelező lesz 2020-tól, ahhoz hogy felvegyenek. Ez már 2016-óta benne van az oktatási törvényben (lényegében azoknak kell ez legelsőnek, akik 16-ban kezdték a gimit). És ezt a nyelbvizsgát te ki tudod váltani egy legalább 60%-os emelt idegen nyelvű érettségivel, mivel az felér egy B2-es nyelvvizsgával(igen, ezt mindenhol elfogadják). A nyelvvizsga CSAK a felvételi követelménye, az érettségihez NEM KELLESZ, így a szakmunkásképzőkhöz és az OKJ-s képzésekhez nem kellesz.
Ezentúl az emelt jelenleg csak akkor szükséges, ha azt az adott szak felvételi eljárása megköveteli. Orvosira pl. 2 emelt is kell, de programtervező informatikusnak meg egy se. A kötelező emelt csak tervben van, és azt 2020-ig elvileg nem vezethetnék be(mint ahogy 4 év van felkészülni a kötelező nyelvvizsgára is).
És kedves #5-ös, Magyarországon igen is vannak főiskolák. Pl. ilyen a Wekerle Sándor üzleti főiskola. Itt is hgyanazok a felvételi követelmények, mivel ugyanabban a felvételi eljárási rendben van benne. Esetleg annyi lehet, hogy egy kicsit alacsonyabb a minimum pontszám, de az meg már majdnem mindegy.
És higgyétek el, sokkal könnyebb egyetem előtt megszeretni a nyelvvizsgát, mint közben. Nekem sikerült még előtte, de alig találkoztam olyannal, aki egyetem közben csinálta volna meg, és nem utánna (annak meg szerintem már előtte is sikerült volna, ha akarta volna).
És nem kell annyira izgulni az érettségi miatt, sokkal rosszabb hírek vannak róla, mint amennyire ténylegesen nehéz (amennyiben még legalább 11.o. év elején elkezdesz rá készülni, és gimiben tanultál rá rendesen). Sok sikert a felkészüléshez mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!