Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Károli-ELTE pszichológia szak...

Károli-ELTE pszichológia szak között különbségek, hasonlóságok? Szerintetek melyik a jobb?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom, hogy a pszichológia-oktatás a Károlin a legjobb, de azt is, hogy már az ELTE-n is hasonló, ha nem jobb. Mindkét helyre beadtam a jelentkezésem, a pontom is megvan, de még nem döntöttem, hova megyek, ezért kérdezném, a véleményeket, tapasztalatokat az adott szakokról.

2018. júl. 1. 17:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
16%
Az ELTE vs Károli vita kb. felesleges. Nagyon kiváló tudós barátaim vannak a Károlin is és a Pázmányon is, és az órák sem feltétlenül gyengébbek vagy rosszabbak. De legyünk őszinték: a presztízs vonzza a kutatókat is és a diákokat is. Minden bántás nélkül, de az ELTE-n default erősebb a tanári kar és a hallgatóság átlagos szintje is, jobbak a kutatási projektek stb. A Károli egy fiatal egyetem, hosszú évtizedekre van szüksége, mire kitermeli azt a tudományos műhelyt, amely versenyképes lesz az ELTE-vel. Még egyszer: ez nem jelenti azt, hogy a képzés ne lenne jó és ne lennének kiváló tanárok, csak... javaslom Örkény paprikakoszorúról szóló egypercesét. Ez egy összetett problémakör.
2018. júl. 4. 08:55
 12/17 anonim ***** válasza:
5%
6os gondolom te is viselkedéselemzőnek tanulsz hogy ennyire véded.. legjobb szak.. vicces. 4 et ismerek 3 munkanélküli ezzel a legjobb szakkal😂😂 hr-re meg nem vesznek fel. Elhiheted😂 mekibe maximum
2018. júl. 4. 09:48
 13/17 anonim ***** válasza:
43%

Nem, utolsó: magas szintű stratéga vagyok az egyik legnagyobb európai konszernjében, és sokszázmillió eurós befektetéseken dolgozom. A csapatomban megfordult pszichológus, kulturális antropológus, teológus, gépész- és villamosmérnők, informatikus, persze a közgazdászok mellett.

A pszichológia a humán tudományok egyik zászlóshajója jelenleg, aki ezzel nem boldogul, az tényleg menjen a mekibe szendvicseket gyártani.

2018. júl. 4. 11:18
 14/17 anonim ***** válasza:
0%
* konszernben
2018. júl. 4. 11:20
 15/17 anonim válasza:
100%

Én a Károlin jártam alapképzésre, és az ELTE-n a mesterre. Aki az ELTE-n volt alapszakos is, az mind kb utálta ott az alapszakot, mert nagyon az elméleten és a kutatáson volt a hangsúly. Gyakorlataik alig voltak, nem jártak terepen, mikor mesteren ki kellett menni sulikba, vagy gyakorlatra emberekkel foglalkozni, szét izgulták magukat, hogy "úristen mit kell, hogy kell". A Károlin az alapképzésen is volt elmélet bőven, viszont nagyon sok gyakorlati tudást is szereztünk. Mentünk ki oviba, iskolákba, engedték, hogy emberekkel foglalkozzunk és tapasztalatot szereztünk, én nagyon élveztem. :) A szakmában is többektől hallottam már, hogy a Károli alapszak a legjobb pszichológiát tekintve. Az ELTE mestere viszont nagyon jó volt, ott már van gyakorlat rendesen, nagyon jófejek és profik a tanárok, a légkör is nagyon családias, szerintem hasznos és jól alkalmazható tudást ad. :) Ha valaki tudja, hogy kutatni szeretne a későbbiekben, akkor érdemes végig az ELTE-re járnia. Ha valaki pedig szeretne már alapképzés alatt is gyakorlati dolgokban részt venni, emberekkel foglalkozni, akkor pedig inkább a Károli.

Ehhez a kis "vitához" meg, hogy "a pszichológia nem jó semmire, csak munkanélküli leszel" annyit tennék hozzá: hogy valóban, aki csak az alapszakot végzi el (ergo viselkedéselemző lesz, az ilyenkor a diplomában a megnevezés), az valóban nem igen talál munkát, mivel az még nem pszichológus, tehát nem végezhet szinte semmit sem önállóan ebben a szakmában, max asszisztensnek mehet. Aki viszont a mestert is elvégzi, ezáltal pszichológus lesz, az viszont talál munkát. :) Pláne, ha később fejleszti magát pl szakképzéssel. :)

2018. júl. 9. 21:00
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia, én az ELTE-re jártam és én szerettem. Tényleg nagy hangsúly van az elméleten, sok a kutatásmódszertan óra és sokat is kell kutatni/valamilyen rész feladatot csinálni. Mondjuk engem ez nem zavart, mert engem érdekel a kutatás. De hozzátenném ez nem azt jelenti, hogy semmi gyakorlatunk nincs. :)

Nem tudom ez mennyire számít, de az ELTE pszichón nagyon jó a közösségi élet, én már első év végére csomó barátot szereztem, van animátori kör, tanulmányi ügyekkel is foglalkozhatsz, lehetsz mentor (külföldi hallgatóknak) vagy akár ha szeretsz fotózni csatlakozhatsz a media grouphoz. Sok a jó program pl. Minden hónap elején van pub kvíz, kari bulik stb.

A Károlira nem jártam, szóval arról nem tudok sajnos véleményt mondani, de akiket ismerek és ott tanultak ők szerették:)

2018. júl. 10. 17:44
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Erre azért nehéz jó választ adni, mert mindenkinek más a jó. Aki zárkózottabb és kutatni szeretne, az ne menjen a Károlira, mert ki fogják idegelni a gyakorlatok. Tapasztalataim szerint a hallgatók többsége inkább a gyakorlat felé mozdulna és nincs különösebben oda a kutatásért, ezért mondjuk az ELTE nem annyira fekszik neki. Egyébként másodkézből azt az infót kaptam, hogy BA-n a kutatás úgy néz ki, hogy te adatot gyűjtesz a tanárnak és ennyi.
2018. nov. 13. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!