Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan készüljek fel emelt...

Hogyan készüljek fel emelt matematika érettségire?

Figyelt kérdés

Egyszer már 2 éve érettségiztem középszinten, viszont akkor még fogalmam sem volt mit akarok igazából kezdeni az életemmel, az órákon nem figyeltem, az iskolai évek alatt a dolgozatokra mindig a dolgozat napján, szünetekben vagy órán néhány mintapéldát átnézve készültem, ha készültem egyáltalán valahogy. Következik ebből tehát az, hogy nyilván így az érettségi esetében sem volt ez másképp, így lett aztán a középszintűm matekból 43%-os.

Viszont most akkor jöjjön a pozitívum: szerencsémre, talán végre van reális elképzelésem arról, hogy mivel is szeretnék foglalkozni a jövőben. Ehhez viszont minimum 70%-os emelt matek kellene, így az angol érettségivel együtt ez 430 pontot jelentene, az már talán elegendő az alkalmazott közgazdaságtan szakon egy államilag támogatott helyre.

Egyébként a világ végén, Budapesttől 230 km-re lakok, itt nincs lehetőség érettségi előkészítőre járni, sőt még magántanári munkát sem igazán vállal senki.

Kérdés: a mozaikos szokszínű matematika könyvek és feladatgyűjtemények használata, illetve az előző érettségik megoldogatása elegendő lehet-e egy min 70%-os emelt matek érettségi eléréséhez? Természetesen a 2019-es érettségire gondolok, tehát van rá 1 évem.

2018. ápr. 29. 10:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagyban függ attól, hogy milyen a mostani tényleges tudásod, mennyi időt tudsz vele foglalkozni, milyen a matekhoz való érzéked, csak hogy a fontosabbakat említsem. Ennyiből nehéz megmondani.

Ami biztos, hogy a jó emeltes érettségihez magabiztosan kell tudnod a középszintű anyagot, és ehhez jöhetnek az emelt anyagrészek (határérték-számítás, deriválás, integrálás).

Igazság szerint az emelt nem azért nehéz, mert a középtől eltérő anyagrészek vannak benne (elvétve található egy-egy a fent felsoroltakból), hanem azért, mert több gondolkodást igénylő feladat szerepel bennük, kb. hasonló, de nehezebbek, mint a középszintű utolsó 3 feladata.

2018. ápr. 29. 10:40
 2/9 anonim ***** válasza:
68%

430 pont nem hiszem hogy elég lesz állami közgázra, mert az olyan 450 körül szokott lenni, bár ha te megnézted a te kinézett egyetemed és tavaly annyi volt akkor lehetséges hogy elég lesz:)

Mateknál a megértés a lényeg és kérdés hogy mennyire tudod megérteni az adott feladatokat.

Középnél elég bemagolni a típus feladatokat és csinálsz vele 90-et, emeltnél már ez húzósabb, és ha nem tanulod tanárral aki ,,szekál" és magyaráz akkor az emelt elég karcos lesz, bár igaz hogy egyetemen az emelt anyagot fél év alatt letudják.

Van rá esély hogy megcsinálod, viszont arra is van esély hogy nem lesz meg a 70%.

De matekból azért jó ha tudod hogy van szóbeli rész is, amiben van szóbeli rész, és ha jól tudom ehhez tartozik némi bizonyítás ami nem feltétlenül eget rengetően nehéz, de ha pl a sinus-al, cosinus-al bajok vannak úgy elég nehezen adja majd magát a sin^2(x)+cos^2(x)=1

Amúgy készülni a legjobb mód az eddigieket megcsinálni:)

2018. ápr. 29. 11:03
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Hát, hogy mennyire van vagy nincs érzékem az 1 jó kérdés. 1x volt valami matek verseny ahova elmentem, ilyen sulin belüli cucc volt talán az első forduló, ott egyik osztálytársam aki most a műegyetemen villamosmérnöknek tanul 7. helyen végzett, én a 9. Nem tudom ez mond-e valamit.

Hétköznaponta 2 órát megpróbálok majd biztosan rászánni, hétvégén meg meglátjuk, nyomom amíg tudok koncentrálni.

A 430 pont eddig biztosan nem volt elég, 458 volt a központilag meghatározott minimum ponthatár, ezt csökkentették most 428-ra. Eddig a legtöbb egyetemen ( kivéve talán a Corvinuson) ahogy néztem mindig jóval kevesebb ember jutott be államira mint amennyi bejuthatott volna, szóval a központi minimummal már be lehetett kerülni, főleg a vidéki egyetemeken. Remélem elég lesz most is.

Lényeg a lényeg, veszteni való nincs, legrosszabb esetben is legalább tanultam valamit, megpróbálom!

2018. ápr. 29. 12:50
 4/9 anonim ***** válasza:
Én azért néznék felkészítő tanárt, vannak, akik skype-on is vállalnak tanítást. Magam is úgymond "vidéken" élek, 240 kilométerre a fővárostól, de itt a városunkban is van minden felvételi tárgyból több kiváló tanár.
2018. ápr. 29. 13:16
 5/9 A kérdező kommentje:

Update1: Na, hát be kell valljam annyira nem vittem túlzásba a tanulást, ha kiátlagolnám talán napi 2 órára jönne ki. Bár magamhoz képest ez is nagy eredmény, eléggé nehezen sikerült rávenni magam, túlságosan nem köt le. Viszont legalább jó érzés, hogy tudok valamit.

Lényeg viszont a következő: a középszint már eléggé jól megy, általában olyan 80-85 körülire sikerülnek az érettségik. Igazából nézegettem emeltes feladatokat is, többek közt pl az egyenletek, a geometria, sorozatok ott is korrektül mennek. Amivel probléma van az a fos kombinatorika, az istenért sem értem, ez okozza a pontvesztéseim túlnyomó többségét is a középszintű érettségikben, na de mind1.

Még van 1 jópár hónap, talán nem lesz baj. Még biztosan írni fogok, hátha valaki olvassa :).

2018. okt. 2. 18:02
 6/9 A kérdező kommentje:
Ja igen, még valami: mateking.hu veszedelmes ez az oldal:D nagyon ajánlom mindenkinek
2018. okt. 2. 18:10
 7/9 anonim ***** válasza:

A kombinatorikánál azt tanácsolom, hogy ebben a sorrendben tanuld az anyagot, mert annyira egymásra épülnek, hogy gyakorlatilag egyikből nő ki a másik (ami viszont azért jó, mert ha például az ismétlés nélküli kombinációt nem érted, azt ki tudod váltani az ismétléses permutációval);

ismétléses variáció

ismétlés nélküli variáció

ismétlés nélküli permutáció

ismétléses permutáció

ismétlés nélküli kombináció

ismétléses kombináció (emelt anyag)

Ha lépésenként elsajátítod mindegyiket, akkor fogod tudni megérteni az egészet.

Még egy dolog, ami nagyon fontos; sose úgy kezdj neki a feladatnak, hogy ez ismétléses permutáció, és ráereszted a képletet, mert a legtöbb esetben önmagában egyik sem használható, előbb esetszétválasztást kell tenni.

2018. okt. 2. 20:22
 8/9 A kérdező kommentje:
#7 nagyon köszönöm, holnaptól akkor ilyen formában folytatom a tanulást
2018. okt. 2. 22:04
 9/9 anonim válasza:

Szia!

Elég rég volt, vártam hogy legyen egy update, hogy hogyan sikerült az emelt matekod. Ha még nézegeted egyszer valamikor a gyakori kérdéseket és erre jársz, akár itt, vagy privátban szívesen meghallgatnám mi történt veled :)

Üdv!

2021. febr. 6. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!