Nemzetközi kapcsolatok (bce) szak mellett, szerintetek még mit érdemes tanulni, hogy legyen munkám?
Nem mindegy, mert a régi nemzetközi kapcsolatok közgazdász végzettséget adott, ez pedig egy társadalomtudományi képzés.
Ha elég tehetséges és törtető vagy, éss igazán érdekel ez a téma, akkor NT-vel is nagyon jó álláshoz lehet jutni. De ez az út csak a legkitartóbbaknak van nyitva, és igen rögös.
Ha pedig csak úgy megcsinálod ezt a szakot, akkor mondjuk egy politológia mellé ugyanúgy nem sokat ér, mint az NT. Először is azt kellene eldöntened, hogyan képzeled el a jövődet, miben tevékenykednél szívesen? Úgy könnyebb lenne esetleg tanácsot adni...
jooo bocsi, bal lábbal keltem, és igazad van!
hát, nemtudom igazából nyelvekben erős vagyok, meg a konfliktuskezelés, is jól megy, meg szeretek irányítani, de ezt nem rossz értelemben mondom, tehát nem aza kiskirály típus vagyok, de jól bírom a csapatmunkát, és mindig vezető szerepet vállalok benne. a türelmemen persze még van mit javítani,de ezen rajta vagyok. és egy teljesen más világ is nagyon vonz, mégpedig a művészetek szinte minden formája érdekel nagyon, de az alkotást meghagyom a nálam sokkal jobbaknak:), tehát egy ilyen diplomáciai munka érdekelne, de olyan területen, ami közel áll a művészetekhez...de akkor is tök boldog lennék ha kiállításokat szervezhetnék. szóval igazából még nem tudom mi lehet az én utam, addig is nyelveket és művtörit tanulok ezerrel.
Hát azok alapján, amit írtál, nem biztos, hogy a nemzetközi tanulmányok a legmegfelelőbb választás. Mellé a politológiát másodiknak végképp nem értem.
A kulturális diplomata állás persze igen vonzó, de ahhoz ismerettségi kör, komolya kapcsolatrendszer kell. Ráadásul a kinevezésig eljutni sok időbe és munkába telik, a verseny pedig nagy. Szóval csak akkor vágj bele, ha erre felkészültél, elég kitartó, intelligens és tehetséges vagy, de még így is benne van a pakliban, hogy nem siekrül.
Ha pl. hazai kulturális programok szervezése (vagy teszemazt európai uniós kulturális projektek szervezése) a célod, akkor nem sok értelme van NT szakon atombombáról meg katonai akciókról meg nemzetközi szerződéskötési technikákról tanulnod (ez alatt azt értem, hogy nem biztos, hogy reálisak az elképzeléseid erről a szakról). Akkor már inkább kommunikáció és médiatudomány vagy művtöri.
Akármelyiket is választod, a nyelvre a lehető legnagyobb hangsúlyt fektesd. A minimum ma már az angol és még egy világnyelv (EU szinten elsősorban francia vagy német) ismerete. Ha ezeken felül ismersz más, esetleg ritkább nyelveket, akár többet is, akkor értékes leszel a munkaerőpiacon.
Minden attól függ, milyen magasra akarsz jutni, és mennyire gondolod komolyan.
-egy corvinusos nt-s-
a kulturális életben szerencsére megvannak a kapcsolatok, hála a szüleimnek, ezzel nincs gond, az a baj, hogy tényleg nem tudom pontosan mit is akarok.
akkor te végül is mihez fogsz kezdeni a diplomáddal? milyen lehetőségeid vannak? (lesznek)
Köszönöm a válaszodat amúgy:)
Számomra ez egy izgalmas szak, igazi kihívás.
Mit lehet vele kezdeni? A két szélsőséget említeném: lehetsz vele titkárnő egy irodában vagy nagykövet, diplomata. (Meg a kettő között is elég sok minden, de ez a 2 véglet.) Az, hogy melyik lesz belőled, az az egyéni képességeket és a kapcsolatokon múlik.
A többség, aki ezen a szakon van, nem tudja, hogy hol akar/fog tudni elhelyezkedni. Nekem az a célom, hogy a külügyminisztériumban vagy más államigazgatási szervnél külkapcsolatokkal foglalkozzak, esetleg az EU-nál is el tudom képzelni magamat. Ehhez viszont azt kell, hogy az ember kitűnjön a 200 többi közül, sokat kell gürcölni, és valami pluszt csinálni mellé (pl. szakkollégium, diákszervezet, sok nyelv ismerete, TDK dolgozat stb). Persze egy kis szerencse sem árt :)
És ha még van kérdésed, szivesen válaszolok ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!