Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Elméleti nyelvészet MA mesters...

Elméleti nyelvészet MA mesterszak vélemények?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Most fogok végezni Anglisztika BA szakon, és azon gondolkozom hogy Fordító és tolmács MA helyett az Elméleti nyelvészet MA szakot választom inkább. Korábban mérnökinformatikus szerettem volna lenni, tudok, és szeretek is programozni, és ahogy az Elméleti nyelvészet MA tantervet néztem, a képzés szerves részét képezi a programozás és a matek. Szerintetek érdemes rá jelentkezni, van benne lehetőség- vagy éppen bölcsész büfészak?
2018. márc. 3. 20:59
 1/7 anonim ***** válasza:
30%
Inkább tolmács MA
2018. márc. 4. 07:59
 2/7 anonim ***** válasza:
30%
Vagy fordító
2018. márc. 4. 08:00
 3/7 A kérdező kommentje:
Tolmács semmiképp nem jön szóba, a fordító igen. Meg tudnád indokolni, hogy miért?
2018. márc. 4. 10:55
 4/7 anonim ***** válasza:
52%
A nyelvészet nagyon érdekes, de a szakmabeliek egybehangzó véleménye szerint lehetetlen belőle megélni, legfeljebb hobbinak jó. Abszolút nincs manapság kereslet nyelvészekre. Többre mész, ha fordítónak tanulsz és szabadkreditre felveszed a legjobban hangzó nyelvészetes tárgyakat.
2018. márc. 4. 18:50
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, végül Mérnökinfó B.Sc lesz belőle, és ott veszek fel nyelvi tárgyakat. :) Ment a pacsi mindenkinek!
2018. márc. 11. 18:28
 6/7 anonim ***** válasza:
Ezek szerint nagyon is függ attól, hol végzed el. Én külföldön tanuliok még csak BA nyelvészetet, és egyáltalán nem az, aminek otthon sokan gondolják (filozofálás a nyelvről). Ez is kőkemény sceince, mint a reál tárgyak, ugyanúgy matematikai (sokszor fizikai, biológiai) tudás és logika kell hozzá. Teát nem teljesen humán tárgy, mert a nyelvet, mint rendszert vizsgálja, ami ugyanúgy természetes részünk, mint a test (tehát nem "emberek által kitalált". Ami tudást itt kapsz, azt tudod hasznosítani. Nem egy végzett hallgatót ismerek, aki logopédiára vagy logopédus mellé megy, aki klinikai nyelvészetet tanul, orvos mellett dolgozik vagy fog dolgozni beszédzavarosok mellett, van,a ki a diszlexiások nyelvi zavaraival foglalkozik vagy a kisgyerekek nyelvi fejlődéseinek a rendellenességeivel, van, aki informatikusok mellett beszélő programokat, beszédszintetizátorokat fejleszt és még sorolhatnám. Igaz, hogy itt elmélet mellett gyakorlati képzést is kapunk. A legtöb ember ide konkrét tervekkel jött, és aki mégsem, az magától jött rá, hogy neki ez mégsem való. És igen, van, aki programozni (is) fog (én nem ezt a specializációt választom majd). Most aztán tényleg nem bánom, hogy nem Magyarországon tanultam tovább.
2018. ápr. 10. 08:35
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Abszolút nincs igény a nyelvészekre? Ez maximum abszolút nem helytálló. Akkor kellene így kijelenteni bármit is, ha valóban igaz, amit mondunk.

Számítógépes nyelvészet, gépi fordítás, mesterséges intelligencia kutatása...

2018. jún. 1. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!