Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mesélnétek nekem a "szabad...

Mesélnétek nekem a "szabad bölcsészet" szakról?

Figyelt kérdés

Főleg hallgatók véleményére vagyok kíváncsi,mennyire nehéz,mit tanultak ott,mire szakosodtak,mennyire vannak megelégedve,esetleg akik már befejezték,hogyan tudtak elhelyezkedni,stb.

Oda szeretnék majd felvételizni jövőre :)

2018. febr. 18. 22:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
4%

"A fentieken kívül még számos dolgot tanultam, illetve Veszprémben gazdaságinformatikát is de nem ütötte meg azt a szintet amit elvártam."

Nem csoda, egy egyszerű gazdaságinformatikai képzés nem túl sok informatikát tartalmaz, szakmai szinten főleg.

Ha annyira érdekel az informatika, programozás (mert az igazi kihívások a programozásnál kezdődnek) akkor el kell menni az ELTE programtervező informatikus képzésére.

"Nos van némi tapasztalatom és én azt mondom,hogy a legfontosabb a minőségi gondolkodás elsajátítása, kellő nyelvtudás."

Ezt helyesen látod, nem is állítottam az ellenkezőjét egyik válaszomban sem.

"Valóban én is inkább humán értelmiségi vagyok, de szükségét érzem a matematikai tudásnak és bár nem vagyok rákényszerítve teljesen az alap közgáz analízisen túl mégis érdekel."

Ezt is jól gondolod. Bár megmondom őszintén, kevés humán beállítottságú ember az, aki belátja a matematika és a reáltudományok fontosságát. Az persze megjegyzendő, hogy pusztán az érdeklődés általában kevés a magasabb szintekre jutáshoz. A matematika a differenciálegyenleteknél kezdődik igazán, és gazdász képzéseken oda messze nem jutnak el.

Nem véletlen, még ma is akár bankoknál

pl. komolyabb gazdasági folyamatok elemzésére alkalmaznak mérnököket, mert ott is (mint a műszaki területeken) a mérnökökre jellemző tág látáskör, és globális szemléletmód szükséges.

"Viszont a tapasztalataim szerint a mérnök "értelmiségi" képzés igencsak hiányos a szakma azért nagyon kevés nagy részének nincs reál tárgyakon túl műveltsége a nyelvtudásuk katasztrófa."

Nem tudom, mire gondolsz konkrétan. A mérnökök a szakmai differenciált törzstárgyakon kívül manapság elég sok gazdasági és humán ismeretet is tanulnak, sajnos még néha a szaktárgyakra kerülő idő rovására is.

Erről meggyőződhetsz, ha megnézed pl. egy gépészmérnökképzés mintatantervét.

"Mivel még fogalmunk se lehet arról, hogy milyen szakmák lesznek a jövőben a legfontosabb a gondolkodás elsajátítása"

Miért, te pl. tudod, hogy 20-30 év múlva mi lesz? Kb. 70-ben születhettél, ha 20 éve diplomáztál. Gondoltad -e volna pl. a 80-as évek végén, a 90-es évek elején, hogy napjainkra pl. kihal teljesen a vezetékes telefon üzletág, mert mindenki az okostelefonját nyomogatja majd és messengeren cseveg?

Ugye hogy nem. Akkor az informatika rohamos fejlődésénél, ahol programnyelvek lesznek újabbak, szoftverek lesznek újak és az elődjeiknél hatékonyabbak, hogy is mondhatunk bármit.

Becslést persze lehet tenni, pl. hogy változnak a gazdasági mutatók, mert ki lehet extrapolálni a dolgokat, de az is csak egy lineáris modell. A valóság pedig messze nemlineáris, és ezt ezek a modellek nem adják vissza.

"a mai mérnökhallgatók jelentős részének nincs meg a megfelelő intelligenciája,hosszútávon a fejükbe töltött iskolai anyag pedig elavul."

Nem tudom, honnan veszed, vagy ki mondta ezt a butaságot neked. Egyrészt nem látom, hogy milyen mutatóval szeretnéd számszerűen jellemezni az intelligenciát, másrészt végeztél -e mintavételezést. Ha érdeklődsz a statisztika felé, mint ahogy említetted, akkor Lukács Ottó matematikai statisztika c. könyvében megtalálod a mintavételezésre vonatkozó fejezeteket.

Harmadrészt pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy mit értesz

konkrétan "a fejükbe töltött iskolai anyag" anyag alatt, amelyek elévülnek.

Azért is vitatásra méltó ez a kijelentés, mivel napjainkban a szinvonalasabb egyetemekre különösen jellemző, hogy inkább általánosabb, de nem elavuló ismeretek oktatódjék.

"Azért írtam, hogy aki megteheti és nem kell a családjára és az anyagiakra tekintettel lennie annak mindenképp jó lehetőség a szabad bölcsészet."

Hát igen, arra tényleg jó, céltalanként élni és átvikendezni az egész életet, mert más kiszolgálja, eltartja az illetőt.

"Biztos van aki csak alibire megy,de olyan a mérnökin is van."

Lehet, csak a bölcsészkaron el lehet lappangani évekig, a mérnökiről meg fél év után jól kiszórják a nem odavaló embereket, ha előbb nem iratkozott ki önszántából...

"Összességében ez az oka,hogy miért jogászok és közgazdászok uralják a világot."

Ezzel nem értek egyet, de most nincs időm kifejteni ezt.

"Ja és még egy mennyit hallgattam cégtulajdonosoktól, hogy nem tud felvenni egy használható mérnököt mert fogalmuk sincs a szakmáról.."

Korábbi válaszomban nem véletlen említettem, hogy a Jó Mérnök kevés.

Ez főleg oktatáspolitika, meg az, hogy most már vidéken is egyre több helyen adnak ki mérnöki oklevelet, lényegesen kevesebb szakmai tudással, mint pl. egy BME-n.

A duális képzés sem fogja előrébb vinni a helyzetet, de ezt most megintcsak nem lesz időm kifejteni.

2018. márc. 29. 00:19
 12/22 anonim ***** válasza:
85%

Akkor tegyük helyre a dolgokat. Az,hogy a jogászok és közgazdászok uralják az üzleti-politikai világot az nem vita tárgya az tény.

Az is tény, hogy az egyetem csupán egy lépcsőfok és nyilvánvaló,hogy nem ott válik valaki gondolkodóvá.

Ha igazi tudományról beszélünk természet vagy társadalom akkor annak nyilvánvalóan nem fóruma sem a mérnöki kar , sem a jogi vagy a gazdasági.

A mérnök nem tudós csupán a való életben jól alkalmazható iparos, aki a matematika tudományát csupán a számára elérhető szinten alkalmazza.

Ahogy a jogász sem társadalomtudós csak őt legalábbis a jobb helyeken megtanítják gondolkozni.

A tudomány (a mérnökök számára is ismertek lehetnek) Arisztotelész,Descartes,Isaac Newton,Blaise Pascal,Ludwig Wittgenstein, Albert Einstein. Ó milyen meglepő hát ezek matematikusok és fizikusok is.

Azaz gondolkodók.

Van egy érdekes dolog a metafizika.

Minden valamire való tudós érdeklődik a filozófia iránt.

Azt nem vitatom, hogy a szabad bölcsészet szakot sokan választják olyanok akik csak alibire mennek. De a szak lényege gondolkodás mikéntjének elsajátítása és a fentieken kívül még számos gondolkodó műveinek értő megismerése. A valóvilág egészében létezik aminek egyformán része a természet és a társadalomtudomány,amely gondolkodás csúcsa a filozófia. Ahová az általam említettek eljutottak. Ettől függetlenül még lehetsz jó mérnök és boldogan élheted az életedet a saját szinteden.

Ha ezek után érdekel ez a csodálatos világ akkor figyelmedbe ajánlom Mérő Lászlót,aki nagyon ért hozzá, hogy ezt el is magyarázza a laikusoknak is.

És csak zárójelben jegyzem meg Mérő kiváló matematikus, informatikai cégek alapítója, tanácsadója is.

2018. márc. 29. 13:38
 13/22 anonim ***** válasza:
0%

"Akkor tegyük helyre a dolgokat. Az,hogy a jogászok és közgazdászok uralják az üzleti-politikai világot az nem vita tárgya az tény."

Ez így van, ennek tényét nem is kérdőjelezem meg, körül lehet nézni a parlamentben. De nem szeretnék politizálni, pedig választás is a közeljövőben, de ez nem ide való most.

A kérdésed mögötti okok viszont alapjában véve ideológiaiak, de ezen túl a tanításmódszertan és a megfelelő szemléletmód tekintetében is elemzést kívánóak.

"A mérnök nem tudós csupán a való életben jól alkalmazható iparos, aki a matematika tudományát csupán a számára elérhető szinten alkalmazza. "

Nem látom, mit értesz az alatt, hogy csupán a számára elérhető szinten alkalmazza. Ez így paradoxon, mert manapság az elérhetőség már nem gátlás körébe nyílvántartandó.

"Ó milyen meglepő hát ezek matematikusok és fizikusok is.

Azaz gondolkodók.

an egy érdekes dolog a metafizika.

Minden valamire való tudós érdeklődik a filozófia iránt. "

Nem látom, mi lenne ezen meglepő. Régen más világ volt, és a "gondolkodók" körébe a tudomány is beletartozott.

Talán az is indokolja ezt, hogy akkoriban a főbb találmányok még fiatalkorukban voltak, főleg az ipari forradalom tekintetében.

Sokan mondják pl. hogy az ipari forradalom fokozatosan alakult ki, nem mintegy robbanásszerűen. Ez alapvetően igaz is, mivel csak lépésről lépésre lehet előre haladni, ám vegyük tekintetbe, hogy egy ilyen átalakulás a több éves tudomány tekintetében is az előző stagnáló állapothoz képest egy robbanásszerű változást okozott.

Gondolok itt arra, hogy új igények és megoldandó problémák vetődtek fel, ezzel párhuzamban pedig új iparágak és mérnöki feladatok is születtek.

Ennek következményeként, és napjainkra levetítve is, különösen megfigyelhető a legkülönbözőbb szakmaspecifikus ágakra való leszakosodás folyamata.

Hogy csak egy konkrétumot említsek, 50 -100 évvel ezelőtt volt egy bizonyos klasszikus gépipar, mérnöki oldalról is.

Manapság a gépipar is a legkülönbözőbb "rokonszakmák"-ban fellelhető.

És a poén, hogy itt "rokonszakmák" körében bően találhatók olyanok, amelyek évtizedekkel ezelőtt szinte elképzelhetetlenek voltak, külföldön is.

Csupán egyet mondjak: Orvosi alkalmazások. Ki gondolta volna pl. száz évvel ezelőtt, hogy olyan robottal fogank szemműtéteket végezni, ahol az félméteres karelmozdulás az emberi szem retinájában mikronokban mérhető. Mindez számítógépes és komoly szabályozteshnikával ötvözve.

Ki gondolta volna azt, hogy szakmérnökök specializálódnak majd arra, hogy milyen implantátumok építhetők majd be az emberi testbe, amelyek ún. biokompatibilisek.

Nem szeretném ezt ragozni tovább, még száz példát tudnék felsorolni.

Arra akartam ezzel rámutatni, hogy az ilyen módozatú specializálódások a régi elmélet szerinti "tudós=filozófus is" szemléletmódon már túlmutat. Ezzel együtt kell élni, ha tetszik, ha nem, változik a világ.

"Ha ezek után érdekel ez a csodálatos világ akkor figyelmedbe ajánlom Mérő Lászlót,aki nagyon ért hozzá, hogy ezt el is magyarázza a laikusoknak is. "

Ismerem az illetőt, ezzel nem mondasz újat. Bár ezen a ponton lehetne új témát is nyitni akár, amin hosszan el lehetne csevegni...

Viszont van még egy elmaradásod az előző kérdésem kapcsán, szeretném ha ezt kifejtenéd bővebben.

Mert ugye ha teszünk egy állítást, azt alá is kell támasztani.

Nevezetesen a következőre gondolok:

Harmadrészt pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy mit értesz

konkrétan "a fejükbe töltött iskolai anyag" anyag alatt, amelyek elévülnek.

Azért is vitatásra méltó ez a kijelentés, mivel napjainkban a szinvonalasabb egyetemekre különösen jellemző, hogy inkább általánosabb, de nem elavuló ismeretek oktatódjék.

2018. márc. 29. 22:08
 14/22 anonim ***** válasza:
86%

Szerencsétlen mérnöknek nagyon sokat kell tanulni a zh-kra, nincs semmi szabadideje, de arra bezzeg ráér hogy a bölcsészeket szidja gyakorin és kisregényekben vitatkozzon másokkal...

Szegénykém, kérlek mesélj még :(

Btw, jó lenne ha tovább látnál az orrod hegyénél. Ha az egész bölcsészképzés tök haszontalan és felesleges, ki fogja a gyerekeidet tanítani? (Megsúgom, a humán tárgyak tanítói is bölcsészek) Ha bármilyen nemzetközi ügybe keveredsz, legyen az akár egy betegellátás valahol külföldön, vagy bármilyen hivatalos dolog, ki fog neked fordítani/tolmácsolni? Hivatalos ügyeknél nem állíthatsz úgy oda hogy heló áj szpík lilö bit inglis. Továbbá pszichológusokról hallottál e? Nézz körbe, és gondolj bele hogy az emberek hány %-a kéne felkeressen egyet... Komm&média? Tv-t szoktál e nézni?

Na ugye...

2018. okt. 3. 22:36
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

#14 Na téged is honnét szalajsztottak, ha még azt sem tudod elolvasni hogy a kérdés már fél éve nem aktuális...

Te beszélsz tanításról, mikor még a dátumot sem ismered?!

2018. okt. 3. 23:30
 16/22 anonim ***** válasza:
85%

Mi köze van a leírtaknak a dátumhoz?

Fél év alatt megszűnt a bölcsészképzés? Már nem kellenek tanárok stb stb?

Elég gyenge "védekezés" volt ez, de semmi baj.

2018. okt. 3. 23:40
 17/22 anonim ***** válasza:
91%
a mérnök barátunk a számokban próbál menedéket taláni. haver, itt most olvasni kell és szöveget értelmezni. neked is megy? vagy csak a bölcsészek tudnak olvasni? ne okozz már csalódást
2018. okt. 3. 23:53
 18/22 anonim ***** válasza:
0%

Fél éve nem nézte senki a kérdést. Így amit ezután irogatsz, senkit nem fog érdekelni.

De mondom, ha még a dátumot sem tudod értelmezni, az a te hibád.

Sőt tudod mit? Keresgess vissza 5-10 éves kérdéseket, aztán irogass oda is valami butaságot. Úgysem fog érdekelni senkit... Az való neked.

2018. okt. 4. 00:07
 19/22 anonim ***** válasza:
89%
én is megtaláltam egyből ;D sőt bárki akit érdekel a téma simán beírja bármikor a kérdés egyik kulcsszavát és hopp már ki is dobja. felvételizők mindig lesznek. neked meg azt ajánlom hogy menj és tanulj egy kis kalkulust hátha jobban leszel. nagyon ki vagy égve :(
2018. okt. 5. 20:38
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Én most olvasom a kérdés:/
2020. ápr. 19. 16:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!