Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi is az a kompetencia alapú...

Mi is az a kompetencia alapú oktatás?

Figyelt kérdés
Sokat hallok róla és a gyerekem is ilyen iskolába jár. Mondjuk már azelőtt ide járt, hogy az iskola részt vett ebben, de én nem látok különbséget.
2010. jún. 7. 11:14
 1/4 anonim ***** válasza:
Valószínűleg azért nem látod a különbséget, mert felmenő rendszerben vezetik be, tehát ha a gyerek nem abban kezdett tanulni, akkor nem fogják a következő pillanatban már ilyen módszerrel tanítani. Amúgy a lényege az, hogy a gyerekek kisebb csoportokban dolgoznak, egy-egy téma köré felépítve tanulnak egy héten minden tantárgyat. Tehát mondjuk a téma a víz, arról tanulnak bioszból, kémiából, mindenből. A cél az, hogy átfogó tudásuk legyen, és ne olyan, hogy na, vége van a biosznak, akkor amit ott tanultam, most mind félreteszem, mert kémia jön. Valami ilyesmi.
2010. jún. 7. 11:19
 2/4 anonim ***** válasza:

A kompetencia alapú oktatásnak elvileg az a lényege, hogy a gyerek meg is értse, amit tanul, magától jöjjön rá dolgokra, ne pedig csak bemagolja az egész tananyagot. Akkor igaz, hogy 5-ös tanuló lesz, de lehet, hogy sokkal kevésbé intelligens egy 3-as tanulónál.

A kompetencia alapú oktatásban rengeteg szövegértési feladat van és nem csak magyarból, hanem pl. a matematikai feladatokat is úgy fogalmazzák meg, hogy a gyereknek kelljen kitalálnia, hogy mit is kell csinálnia ott, ne csak egy képletbe helyettesítse be automatikusan a számokat.

Mivel a kompetencia alapú oktatáshoz külön tankönyvek, külön tanmenet kell, ezért csak azok fognak részesülni a kompetencia alapú oktatásban, akik elsős koruk óta azt a tankönyvsorozatot használják, amelyeket erre a célra szerkesztettek. Szóval nem lehet azt megcsinálni, hogy pl. 4-edikes korban egyszer csak egy egész másik tankönyvcsalád darabját teszik a gyerek elé.

2010. jún. 7. 11:27
 3/4 anonim ***** válasza:
52%

nah lényeg: jó szalagmunkások képzése

kevés anyag ,nincs buktatás, papíron arról szól hogy a kreativítást fejlessze de én csak annyit látok belőle hogy 5-6-ba tanítom meg a gyerekeket írni olvasni. Ja és gügyögök velük, nem baj ilyen emberek kellenek a mai államnak a szalag mellé

2010. jún. 7. 13:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Hát annyit észrevettem most, hogy a földrajzot meg a biológiát majdnem egy hullámhosszon tanították.Pl Ausztrália.
2010. jún. 7. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!