Angol-biológia tanárinál milyen kritériumtárgyakat kell teljesítenem?
Anyanyelvi kritérium vizsga!
2 részből áll, egy írásbeli, meg egy szóbeli.
Mindkettőhöz vannak témák.
Választható témák:
‒ A kommunikáció formái és eszközei
‒ A magyar nyelv változatai
‒ A változó magyar nyelv
‒ Anyanyelvhasználatunk kérdései
‒ A magyar helyesírás
‒ A digitális kommunikáció
Kb a digitális kommunikációt szokta választani az emberek 90%-a, ugyanis ez még a régi nyelvtan érettségire való készülésnél ellőtték tételként. Kb mindenki azt írja le, meg alapvetően előre meg is írják, betanulják, és megírják ez alapján az esszét. Van aki a volt tanárját kéri meg, hogy segítsen benne, vagy felsőbb éveseket fognak zaklatni vele.
Két részből áll a jegy. Egy helyesírás, meg egy tartalom- összefüggés stb részből.
Van egy szóbeli része.
‒ Az osztálytermi kommunikáció szereplői és jellemzői
‒ A tanári beszéd sajátosságai
‒ A tanári retorika eszköztára
Ezek a témák.
Bemész és elkezded mondani, hogy jajj nagyon fontos, hogy a tanár jól és helyesen beszéljen, mert a gyereket körbevevő környezet ragad rá, és a kultúra továbbadás a magyar lét feltétele, a rohanó digitális világban ahol mindent rövidítenek az emberek képtelenek már rendese beszélni és írni .... régebben egy parlamenti felszólalás is lehetett több órás, amit fejből mondtak, de manapság már a pár perces kis stand up-ok vannak ott is stb stb
Kb értelme nincs, csak annyi, hogy lássák, hogy tudsz beszélni. Alapvetően már a beszüntetésén dolgoznak. Más iskolában ez nincs is, csak 2 db tárgy, anyanyelvi kommunikáció néven..... bla bla bla értelmetlen tárgy. De tényleg az, inkább valamiféle retorikát tanítanának, vagy méntálhigiéniát emelt óraszámban, de itt ilyenről szó sincs sajnos.
Ha nyelvi szakos leszel, akkor a felvételi beszélgetésed is angol nyelven fog zajlani.
Igazából mindenhol van egy szintfelmérő (vagyis szokott lenni), de talán csak a nyelviseknek van tétje.
A többieknek max annyi, hogy hetente akkor menni kell még +x óra felzárkóztatóra, illetve egy törzstárgy pl.: kémiánál a kémia alapjai, vagy a kémia tárgy teljesítéséhez kell, ennyi a tétje. Pl.: kémiánál alapvető számolások, meg mértékegység átváltások, meg néhány fontosabb fogalom tisztázása zajlik ezen.
Nem kell megijedni tőlük. Sima ügy!
Biológia szak kezdetekor két félév áll rendelkezésedre, hogy teljesítsd a biológia és a kémia nullkredites kritériumtárgyakat.
A biológia szerintem tök élvezhető, jó tanár tartja, meg nagyon érdekes – elvégre pont azt fogod megkapni, amiért erre a szakra jöttél :)
A kémia viszont nekem például nehéz volt, és sokat szenvedtem vele, és 2. félév végén a pót-ZH-n sikerült csak átmennem.
Nem kell tőle annyira félni, ha rendszeresen készülsz, tanulsz, akkor sima ügy (én pl. vizsga előtt egy nappal készültem fel mindig :D de végül is meglett a 70%)
Ha nem sikerült két félév alatt teljesíteni, eltanácsolnak a szakról.
Angol esetében semmi ilyesmi nincsen, ott csak első év végén lesz nyelvi alapvizsga, ettől sem kell berezelni, igaz, C1 szintű, tehát ott már azért tudni kell. Jó tanárt kell kifogni a nyelvfejlesztéseken, és nem lesz gond.
Ha az nem sikerült, nincs nagy baj, csak annyi, hogy csúszol min. egy félévet.
Illetve majd (ha jól emlékszem, de ebben nem vagyok biztos) másodév végén van a magyar anyanyelvi vizsga, amit az előző válaszoló írt.
Előző vagyok, bocsi, csak most látom, hogy úgy írtam „biológia szak kezdetén”
Igen, akkor is kell mindez, ha tanáris leszel :)
Biosz BSc, biosz-akármilyen tanári szakosok, mind-mind együtt lesztek, egy előadásokon és gyakorlatokon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!